Seuraa meitä

Ajankohtaista

Kaikki shokissa – koko mäkihyppymaailma suree Matti Nykästä

Koko mäkihyppymaailma suree Matti Nykästä.

Koko mäkihyppymaailma suree Matti Nykästä: jokainen on reagoinut uutiseen suomalaislegendan kuolemaan todella voimakkaasti.

Matti Nykäsen kuolema ei ole järkyttänyt pelkästään Suomessa, vaan myös maailmalla. Useat Nykäsen entiset kilpakumppanit ovatkin olleet shokissa kuultuaan suomalaislegendan kuolemasta.

– Tämä oli todella shokeeraava uutinen minulle. Kun yksi lapsuusaikojesi idoleista on poissa, se ei jää huomaamatta. Tämä on rankka päivä jokaiselle, jolle mäkihyppy on tärkeä asia, nykyisin Norjan mäkihyppymaajoukkueen johtajana toimiva Clas Brede Bråthen kertoo NTB:lle.

– Hänen hyppäämisensä oli jotain sellaista, mitä emme olleet nähneet koskaan aiemmin, ja hän asetti täysin uudet standardit lajillemme. Hän oli mäkihypyn vastine Lionel Messille ja Diego Maradonalle – ei löydy ainoatakaan ihmistä, joka ei olisi iloinnut siitä, mitä Matti lajillemme teki.

– Itse pääsin seisomaan Matin kanssa podiumilla kertaalleen. Se oli minulle epätodellinen hetki. Hän oli idoli monille.

Nykäsen kovimpiin kilpakumppaneihin lukeutunut saksalainen Jens Weissflog muisteli huippuvuosien kamppailua Nykäsen kanssa Ilta-Sanomille.

– Olimme kovia kilpailijoita, mutta tulimme aina hyvin toimeen. Emme pystyneet kauheasti puhumaan toisillemme kielimuurin takia, mutta ymmärsimme silti hyvin toisiamme. Onnittelimme toisiamme, arvostimme toisiamme, uutisesta murtunut Weissflog kertoi.

Entinen norjalaishyppääjä Hroar Stjernen puolestaan nosti Nykäsen omalla listallaan vähintäänkin kaikkien aikojen Top 3:een mäkihyppääjien osalta.

– Tämä oli surullinen uutinen. Hän oli suuri urheilija, joka on poistunut keskuudestamme aivan liian aikaisin. Hän oli urheilu-urallaan halutessaan niin paljon parempi kuin kukaan muu, Stjernen muistelee Aftenpostenille.

– On vaikea vertailla hyppääjiä keskenään, mutta hän oli aikanaan paras. Ja sen haluan sanoa, että hän on vähintäänkin podiumilla, mitä tulee kaikkien aikojen mäkihyppääjiin.

– Hän voitti vuonna 1998 Calgaryssa kaiken mahdollisen ja oli niin paljon parempi kuin kukaan muu. Hänet lyötiin vuoden 1987 MM-kisoissa, joissa hän ei voittanut henkilökohtaista maailmanmestaruutta, mutta hän maksoi sen jälkeen kalavelat. Kun hän niin päätti, kukaan ei ollut lähelläkään hänen tasoaan.

Gunnar Fidjestøl nosti puolestaan esille sen, miten Nykänen osasi iloita myös muiden puolesta.

– Parhaiten muistan sen, kun voitin lentomäen maailmanmestaruuden vuonna 1988. Hän oli aidosti onnellinen voitostani kaudella, jona hän voitti kaiken mahdollisen. Hän kunnioitti kilpakumppaneitaan ja oli aidosti onnellinen muiden puolesta, Fidjestøl kertoo norjalaiselle TV2:lle.

– Hän oli paras. Kun hän oli valmis voittamaan, sille asialle oli vaikea tehdä mitään. Hänellä oli valtavat lahjat hyppääjänä.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
Tervetuloa Ninja Casinolle – kotiutukset tilille viidessä minuutissa!

Klikkaa kommentoidaksesi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mainos
Mainos

Katso myös Ajankohtaista