Kommentti: Onko “megaluokan esports-tapahtuma” Arctic Invitational uhka vai mahdollisuus?

schedule 7 helmikuun 2019 - 22:10
person Leevi Mynttinen

Onko “megaluokan esports-tapahtuma” Arctic Invitational uhka vai mahdollisuus?

Kilpapelitapahtumassa on Suomen suurin palkintopotti. Tapahtuman järjestävät Elisa ja Starsquad Event.

Olin reissussa, kun kuulin ensimmäistä kertaa turnauksesta. Oli puhetta megaluokan esports-tapahtumasta, ja ensimmäiset fiilikseni olivat loistavat. Ajattelin, että Suomi saa vihdoinkin vähintään 250 000 dollarin palkintopotin ja paljon huippujoukkueita mukaan. Totuus oli kuitenkin muuta ja reaktioni tapahtumaan oli ristiriitainen. Avaan nyt plussia ja miinuksia.

 

Hartwall Arenalle saapuu neljä joukkuetta ympäri maailmaa pelaamaan Counter-Strikea. Pelivalinta on loistava, sillä Counter-Strike: Global Offensivessa on potentiaalia koko kansan peliksi. CS:GO on yksinkertaista ja pelin idean ymmärtää helposti.

Katsoimme kesällä 2018 mummoni kanssa CS:GO turnausta, kun Yle sitä telkkariin tarjosi. Selitin pelin idean, ja myös Ylen opetusvideot auttoivat. Jos 71-vuotias mummoni, joka ei käytä älypuhelimia tai tietokoneita, pääsi peliin sisään, kyseessä on melko yksinkertainen asia. Peli tarjoaa uskomattomia yksilösuorituksia, ja tiimipelin merkitys on samanlaista kuin jalkapallossa. Palataan kuitenkin asiaan.

Suomalaiset ovat kaivanneet suurta kilpapelitapahtumaa kauan. Kiinnostusta riittää ja Suomessa on huikea määrä potentiaalisia osallistujia.

Maailmalla esports on jo todistanut olevansa valmis areenoiden valtaamiseen eli Hartwall Arenan täyttäminen on realistinen tavoite.

Hartwall Arena on ihanteellinen paikka järjestää tapahtuma

Helsinki on turvallinen ja luotettava sekä julkinen liikenne toimii. Hartwall Arenalle matkustaminen on todella helppoa ja yksi suurista eduista. Jos Hartwall Arenassa järjestäminen ei onnistu, Helsingin jäähalli on myös mahdollisuus.

Hartwall Arena sopisi jopa Major-turnauksen järjestämiseen. Niille, jotka kommentoivat, että Suomessa järjestäminen maksaa liikaa: Olette väärässä. Rahasta tämä ei jää kiinni, sillä Faceit on järjestänyt Lontoossa Wembley  Arenalla Major-turnauksen, joka on edellisiä turnauksia hintavampi vaihtoehto.

Palkintopotti on ristiriitainen

En ymmärrä palkintopotin ideaa. Palkintopotti on Suomen mittakaavassa huikea, ja paikan valitseminenkin on onnistunut.

Ongelma on se, ettei 100 000 euron palkintopottia luokitella maailmalla tarpeeksi houkuttelevaksi. Nykyään houkuttelevat potit ovat noin 250 000 dollaria ja siitä ylöspäin. Turnauksen pottiin panostaminen on siis jäänyt vajaaksi ja se todennäköisesti tulee kostautumaan eli karsii parhaat joukkueet pois.

Asiassa on myös poikkeuksia, kuten turnaukset, jotka ovat hieman ennen Majoreita. Toivottavasti Arctic Invitational osuu hyvään kohtaan muiden tapahtumien kanssa.

Joukkueiden määrä

Turnaukseen saapuu neljä joukkuetta. Ei näin. Kenen idea oli järjestää turnaus vain neljällä joukkueella? Miksi?

Yritin aluksi miettiä hyviä turnauksia, joissa oli neljä joukkuetta ja 100 000 dollarin palkintopotti. Tuloksia ei monia mieleeni tullut, joten menin etsimään turnauslistaa. Sieltäkään ei löytynyt paljoa positiivista.

Venäjällä järjestetty Adrenaline Cyber League 2018 oli yksi harvinaisista turnauksista. 100 000 dollarin palkintopotista olivat taistelemassa SK Gaming, AVANGAR, Virtus Pro ja Gambit Esports. HLTV:n ranking-listan mukaan SK Gaming oli sijalla seitsemän ja Gambit 10. Alhaalta listalta löytyivät Virtus Pro (20) ja AVANGAR (24).

Katsojalle on suuri pettymys nähdä näin pieni määrä joukkueita mukana. Tämä joukkueiden määrä takaa sen, ettei mukana ole kahta suomalaista joukkuetta. Hyvässä tilanteessa ENCE eSports olisi saanut kutsun ja toinen suomalainen joukkue olisi valittu karsintojen kautta.

Kutsusysteemi

Tässä piilee todellinen uhka. Suomesta kukaan ei saa suoraa kutsua, eli jos ENCE turnaukseen haluaa osallistua, sen pitää voittaa paikka karsintojen kautta. Kansainvälisiä joukkueita kutsutaan kolmelta eri alueelta: Yksi Ruotsista, yksi CIS-alueelta ja yksi Euroopasta/Yhdysvalloista.

Ruotsista Ninjas in Pyjamas ja Fnatic ovat parhaat vaihtoehdot ja olisi upeaa saada toinen mukaan. 100 000 euron palkintopotilla se voi olla hankalaa, mutta aina voi toivoa. x6tence Galaxy on ok-tason joukkue, mutta tuskin vetää paljoa ihmisiä katsomaan.

CIS-alueeseen kuuluivat aikasemmin Ukraina, josta ylivoimaisesti paras vaihtoehto oli Natus Vincere. Jos NaVi edelleen luetaan CIS-alueeseen Counter-Strike piireissä ja joukkuetta kiinnostaa, maailman parhaan pelaajan, Oleksandr “s1mple” Kostylievien edustama joukkue olisi upea lisä. Myös AVANGAR ja Team Spirit ovat hyviä tiimejä.

Eurooppa/Yhdysvallat tarjoaa todella suuret mahdollisuudet. Astralis, Team Liquid ja FaZe Clan vetäisivät varmasti paljon porukkaa, mutta on todella epätodennäköistä, että tällä potilla joukkueet olisivat kiinnostuneita. Ehkä North, Team OpTic tai Heroic ovat tulossa.

Huonossa tilanteessa turnauksessa pelaa SuperJymy, x6tence Galaxy, forZe ja Heroic. Henkilökohtaisesti näkisin mielelläni Elias “Jamppi” Olkkosen dominoivan kyseisiä joukkueita Hartwall Arenalla, mutta riittääkö tämä kävijätavoitteiden saavuttamiseen? Tuskin.

Onko Arctic Invitational uhka vai mahdollisuus?

Nostan hattua Hjallis Harkimolle ja kumppaneille. Arvostan, että turnaukseen ja esportsiin on panostettu, mutta samalla pelkään turnauksen epäonnistumista erikoisten valintojen takia. En ole valmis odottamaan vuosia seuraavaa isoa suomalaista esports-tapahtumaa. Toivon tapahtumalle pelkkää hyvää. Todennäköisesti olen mukana katsomossa.

Ehkä Arctic Invitational on menestys ja näyttää suuntaa muille suomalaisille.

Lisää tapahtumasta löydät tästä:
Twitter: @ArcticInv

Tiedote: Starsquad

Lue myös:
ASUS ROG WINTER 2019 CS:GO on ohi – ENCE ylivoimaiseen voittoon

 

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord