Sveitsi on iso kiekkomaa, vaikka sen voittoja niin sanotuista perinteistä kiekkomaista kuvaillaan edelleen sanalla "jättiyllätys".

Kommentti: Unohtakaa jo ne jättiyllätykset – Sveitsi on iso kiekkomaa!

Sveitsi on iso kiekkomaa, minkä viime vuosien MM-menestys osoittaa. Jostain syystä alppimaasta maalaillaan kuitenkin edelleen jättiyllättäjän kuvaa.

Sveitsin johdettua puolivälieräottelua Kanadaa vastaan, suomalaismedia huusi jättiyllätystä. Mitä jättiyllätystä?

Kun katsotaan edellisten viiden vuoden periodia aikuisten MM-tasolla, mikä pitää sisällään kuudet kisat, Sveitsi on ollut kaksi kertaa MM-hopealla ja jäänyt ainoastaan kaksi kertaa puolivälierien ulkopuolelle.

Kun matka on katkennut puolestaan MM-puolivälieriin, on se tapahtunut numeroin 1-3 tulevalle maailmanmestarille, Ruotsille (2017), ja samoin loppulukemin tulevalle pronssimitalistille, Yhdysvalloille (2015).

Kaiken kukkuraksi nämä ottelut ovat olleet äärimmäisen tasaisia.

Entäpä sitten Sveitsin suoriutuminen samalla aikajanalla niin sanottuja perinteisiä kiekkomaita vastaan?

Sveitsi on kohdannut MM-kisoissa 2013-18 Tshekin, Venäjän, Ruotsin, Suomen, Kanadan ja Yhdysvallat yhteensä 26 kertaa, voittanut näistä yhdeksän, hävinnyt seitsemän joko jatkoajalla tai rankkareilla ja kymmenen on päättynyt alppimaan tappioon varsinaisella peliajalla.

Sveitsi vs. Tshekki:
3-0-2-1
Sveitsi vs. Venäjä:
0-0-0-3
Sveitsi vs. Ruotsi:
1-0-3-3
Sveitsi vs. Suomi:
1-0-2-0
Sveitsi vs. Kanada:
1-2-0-1
Sveitsi vs. Yhdysvallat:
1-0-0-2

Eivät nämä tulokset nyt varsinaisesti näytä minkään jättiyllättäjän tuloksilta.

Ja, jos niitä verrataan esimerkiksi Suomen vastaaviin tuloksiin muita huippumaita vastaan, tätä jättiyllättäjä Sveitsiä lukuun ottamatta, Leijonat on onnistunut voittamaan 23 pelaamastaan ottelusta kymmenen ja hävinnyt varsinaisella peliajalla 11 kertaa.

Eikä mitalien määrässä tule minkäänlaista eroa: myös Suomella on kaksi hopeamitalia viimeisten viiden vuoden ajalta, mikä siis pitää sisällään kuudet MM-kisat.

Bethard tarjoaa markkinoiden parhaat kertoimet MM-turnaukseen!

SAAT JOPA 50 € EXTRAA VEDONLYÖNTIIN!

Käsittääkseni Suomi mielletään isoksi kiekkomaaksi.

Tämän kevään MM-turnauksessa Sveitsi jäi 0,4 sekunnin päähän mitalipeleistä, kun Kanada tasoitti puolivälieräottelun kirjaimellisesti varsinaisen peliajan loppuhetkillä ja voitti ottelun lopulta jatkoajalla.

Se ei kuitenkaan muuta isoa kuvaa suuntaan tai toiseen.

Jos tässä mietitään laajemmin sveitsiläistä jääkiekkoa, niin maan pääsarja on äärimmäisen kovatasoinen ja kokonaisvaltaisesti esimerkiksi Suomen Liigaa edellä.

Sveitsissä on imetty 2000-luvun aikana oppia lukuisilta pohjoisamerikkalaisvalmentajilta sekä samalta mantereelta saapuneilta pelaajilta, ja aivan viime vuosina alppimaahan on tuotu osaamista Suomesta ja Ruotsista.

Näiden päätösten kautta maalle on rakentunut peli-identiteetti, joka on erinomainen sekoitus sekä eurooppalaista että pohjoisamerikkalaista huippukiekkoa: Sveitsin peli perustuu erittäin vahvaan viisikkopelaamiseen ja samaan aikaan maalta löytyy luisteluvoimaisia pelaajia, jotka eivät kaihda myöskään fyysistä peliä.

Mitä, jos jatkossa ei ei jaksettaisi yllättyä, mikäli Sveitsi kaataa näitä perinteisiä kiekkomaita ja etenee pitkälle MM-turnauksissa, ja sen sijaan miellettäisiin se yhdeksi isoista, koska sitä se toden totta on.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
Jääkiekon MM-kisat 2019 otteluohjelma, lohkot – ilmainen live stream kaikkiin peleihin!

Jaa