NHL-sopimukset lyhenemässä – mikä on Ahon, Laineen ja Rantasen tilanne?!

schedule 28 toukokuun 2019 - 08:49
person Marko Ollonqvist

NHL-sopimukset lyhenemässä: seurat haluavat tehdä pitkiä jatkosopimuksia pelaajiensa kanssa, mutta pelaajien näkökulmasta se ei ole välttämättä järkevää.

NHL:ssä on mitä todennäköisimmin edessä muutos aiempaan linjaan, jossa pelaajat allekirjoittivat seurojensa kanssa tulokassopimuksen päättyessä pitkän jatkosopimuksen – edellyttäen toki, että sellainen oli seuran kannalta järkevää.

Esimerkkitapaukseksi voidaan nostaa Erik Karlsson: kun hänen tulokassopimuksensa päättyi, ruotsalainen allekirjoitti Ottawa Senatorsin kanssa seitsemän vuoden jatkosopimuksen, joka oli vuositasolla 6,5 miljoonan dollarin arvoinen.

Kyseinen sopimus allekirjoitettiin kesäkuussa 2012 ja siihen ajankohtaan nähden kyseessä oli varsin hyvä palkka.

Kun vuodet vierivät, sopimuksen todellinen luonne paljastui Karlssonille. Hän oli eittämättä yksi maailman parhaista jääkiekkoilijoista ja hyvin nopeasti erittäin voimakkaasti alipalkattu sellainen.

Toisin sanoen Karlsson menetti miljoonia, joita hän ei tule koskaan saamaan takaisin.

Loukkaantumiset ovat vieneet sen kaikkein parhaimman terän ruotsalaispuolustajasta, ja vaikka hän edelleen kuuluu ehdottomasti NHL:n puolustajaeliittiin, parhaat vuodet alkavat olla väistämättä takana. Tämä vaikuttaa puolestaan hänen tulevaan sopimukseen ja palkkaan, joka ei tule olemaan niin kova kuin se olisi parhaimmillaan voinut olla.

Tätä kautta päästään nykypäivän nuoriin NHL-tähtiin ja asian ytimeen, mitä tulee pelaajien haluun allekirjoittaa lyhyempiä sopimuksia – sen kahdeksan vuoden sijaan 3-5 vuoden mittaisia jatkopahveja.

Pointti on siis yksinkertaisesti seuraava: mikäli joku NHL-supertähti allekirjoittaa seuransa kanssa pitkän jatkosopimuksen, kyseinen pelaaja tulee olemaan lähes väistämättä jossain vaiheessa alipalkattu.

888sport tarjoaa erinomaisen tervetuliaistarjouksen uusille asiakkailleen!

NAPPAA JOPA 100 € BONUSRAHAA VEDONLYÖNTIIN!

Isoilta osin tästä edellä mainitusta syystä Auston Matthews allekirjoitti Toronto Maple Leafsin kanssa, kesken kuluvan kauden, ainoastaan viisivuotisen sopimuksen. Ja nykypäivän osalta se oli myös seuran kannalta järkevää, sillä mikäli kyseeseen olisi tullut pidempi kontrahti, Matthews olisi vaatinut nykyisen 11,634 miljoonan dollarin vuosipalkan sijaan jopa 15 miljoonaa dollaria, ja tämä olisi perustunut isoilta osin tulevaisuuden näkymiin.

Vaikka lyhyemmän sopimuksen allekirjoittaminen olikin Maple Leafsin näkökulmasta järkevämpää, jokaisen seuran kohdalla tilanne ei ole sama.

Esimerkiksi Colorado Avalanche voi tarjota omasta näkökulmastaan edullista ja pitkää jatkosopimusta Mikko Rantaselle, vedoten Nathan MacKinnonin edulliseen vuosipalkkaan, joka on ainoastaan 6,3 miljoonaa dollaria – vuoteen 2022 saakka.

Winnipeg Jets pystyy käyttää puolestaan Patrik Laineen päättynyttä kautta neuvotteluvalttina ja Sebastian Ahon kohdalla Carolina Hurricanesilla on mahdollisuus niin ikään tarjota alhaisempaa palkkaa, koska suomalaissentteri ei ole vielä aivan siellä supertähden statuksen omaavan keskushyökkääjän asemassa.

Sille on siis syynsä, että ainakin Hurricanes ja Avalanche haluavat allekirjoittaa heti maksimaaliset kahdeksan vuoden jatkosopimukset suomalaistähtiensä kanssa.

Mutta onko se sitten todennäköistä, että seurat saavat tahtonsa läpi?

Tällä hetkellä on aika helppo sanoa, että lyhyt jatkosopimus on selkeästi todennäköisempi vaihtoehto, elleivät sitten nämä edellä mainitut suomalaispelaajat ehdottomasti halua jäädä pitkäksi aikaa nykyisiin seuroihinsa ja ikään kuin antamaan “kotikaupungin alennuksen”.

Ei siis kannata olla yllättynyt, mikäli Ahon, Laineen ja Rantasen sopimukset liikkuvat jossain 3-5 vuoden välimaastossa.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
NHL Pudotuspelit 2019 – tässä otteluparit, ohjelma ja aikataulut!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord