Mo Salahin maali valittiin hienoimmaksi ja Zlatanilta irtosi luonnollisesti "zlatanmainen" vastaus, kun häneltä kysyttiin asiasta.

Ruotsi lapioi suomalaispelaajien rahat, kiitos monopolin

Ruotsi avaa rahapelimarkkinansa 1. tammikuuta 2019. Ruotsissa ymmärrettiin, ettei monopolista kiinni pitäminen ole enää mahdollista ja raha karkaa, jos monopolia yritetään väkisin suojella. Suomessa tämä ei ikävä kyllä ole mennyt vielä jakeluun.

Suomalaisten osaaminen pelimarkkinassa on vähintään yhtä kovaa kuin ruotsalaisten, sillä erotuksella, että suomalainen voi käyttää ammattitaitoansa vain kv-peliyhtiössä, usein ruotsalaisessa sellaisessa ja joutuu muuttamaan pois Suomesta, koska Suomessa työnteko yhdessä maailman isoimmassa markkinassa on lainsäätäjien toimesta estetty.

Tammikuusta lähtien etenkin ruotsalaiset peliyhtiöt toimivat yhä voimakkaammin. On sanomattakin selvää, että yksi ruotsalaisyhtiöiden keihäänkärjistä tulee olemaan pelihullu Suomi, itse asiassa on jo. Ja mitä tekee Suomi? Menettää joka päivä jättisummia Ruotsiin, koska suomalainen pelimonopoli voi ottaa asiakkaikseen vain suomalaispelaajia. Ruotsalaisten peliyhtiöiden asiakkaina on jo nyt satojatuhansia suomalaisia ja näistä tuotoista ei jää juurikaan mitään Suomeen. Vastaavasti suomalaisen pelimonopolin asiakkaana on tasan nolla ulkomaalaista, koska monopoli ei saa kilpailla kansainvälisesti.

Huolestuttavinta tässä kaikessa on se, ettei tätä ymmärretä ja yritetään pitää väkisin kiinni monopolista, koska Veikkauksen edunsaajat ja lainsäätäjät eivät ymmärrä markkinassa tapahtunutta murrosta. Markkinaa avataan ja lisensoidaan joka puolella, kuten Tanskassa, Ruotsissa ja nyt myös Yhdysvalloissa. Markkinan avaaminen lisää ulkomaisia rahavirtoja, luo työpaikkoja ja generoi merkittävää lisätuloa mm. urheiluun ja mediaan.

Suomalaisurheilu on muuten aivan umpihullussa tilanteessa. Urheilun itsensä luoma Veikkaus on suomalaisurheilun suurin jarru. Aikoinaan 100% tuotoistaan urheilulle tarjonnut Veikkaus antaa urheilulle enää 25% tuotoista. Samaan aikaan suomalaisurheilija tai urheiluseura ei pysty mittaamaan kv-arvoansa, koska on vain yksi vaihtoehto, monopoli, josta ei tietenkään riitä kaikille. Jos joku suomalaisurheilija yrittää livetä tästä entisaikojen kunniavelka-rintamasta, seuraa liiton junttakirje, urheilijalta viedään elinkeino ja hänet uhkaillaan hiljaiseksi. Veikkaus on jopa suoraan ostanut yhden maajoukkuekoripalloilijan hiljaiseksi, koska tämä “erehtyi” harjoittamaan elinkeinoaan ja teki sopimuksen kv-peliyhtiön kanssa. Sopimus ostettiin monopolin toimesta ulos kaikessa hiljaisuudessa. Samaan aikaan Zlatan on laittanut oman peliyhtiönsä pystyyn, joka tulee saamaan luonnollisesti toimintaluvan myös Ruotsissa.

Tuotot pienenevät, edunsaajille jää luu käteen

Veikkauksen tuotot pienenevät jatkossa merkittävästi, jos pelimarkkinaa ei avata. Suomalaisten pelaaminen on jo aivan tapissa, suomalaispelaaja häviää keskimäärin noin 500€ vuodessa ja enempään ei ole varaa, itse asiassa tähänkään ei olisi varaa. Veikkauksen monopolia perustellaan yhteisellä hyvällä vaikka kyseessä on suurelta osin tulonsiirtoja köyhiltä rikkaille. Veikkauksen tuotosta noin 50% tulee noin 5% pelaajista. Näistä pelaajista suurin osa on vähävaraisia ja/tai peliongelmaisia. Peliautomaatit sijoitetaan köyhille alueille, koska siellä pelataan eniten.

Ainoa kestävä tapa turvata Veikkauksen tulevaisuus on avata monopoli ja valjastaa Veikkaus kv-toimijaksi, mikä ikinä se kv-brändi sitten onkaan. Suomen kivijalka-asema säilyy Veikkauksella varmasti, edunsaajat saavat omansa ja kv-markkina taas tarjoaa ison kasvun mahdollisuuden. Jokainen ala-asteen ensimmäisen matematiikkatunnin käynyt osaa laskea kuinka paljon enemmän asiakkaita ja potentiaalisia tulovirtoja asuu Suomen ulkopuolella, sen sijaan, että keskitämme peliosaamisemme vain muutamalle miljoonalle suomalaiselle.

Nykymenolla kisa on jo osin hävitty, sillä myös Veikkaus kärsii monopolista, vaikka eivät sitä ääneen sanokaan. Monopoli-lainsäädäntö jarruttaa mm. Veikkauksen tuotekehitystä ja kv-peliyhtiöt ottavat koko ajan lisää etumatkaa kehittämällä parempia pelejä ja tarjoamalla huomattavasti Veikkausta parempia vedonlyöntikertoimia. Jos lyöt vetosi vain Veikkauksen kertoimilla, voit yhtä hyvin heittää joka päivä noin 5% päiväkassastasi suoraan roskiin.

Harmittavinta tässä kaikessa on se, että Veikkaus on todella osaava ja jättimäisen iso pelitalo täynnä huippuosaajia, joiden osaaminen on lukittu pienen markkinan piiriin. Moni osaaja siirtyy kv-peliyhtiöön leipiin, koska Suomessa urapolku on lukossa. Veikkaus olisi jo nyt täysin valmis kilpailemaan kv-markkinassa.

Rahapelialaa voi hyvin verrata koko pelialaan, kuten vaikkapa loistokkaaseen Supercell-pelimaailmaan. Peliala yhdistyy monilta osin yhä isommin. Ajatella, jos Supercellille oltaisiin Suomen valtion toimesta kerrottu, että hienoa työtä teette, mutta saatte ottaa asiakkaiksi vain espoolaisia.

 

Jaa