Jaromir Jagrin Kladno putosi Tshekin pääsarjasta, hävittyään runkosarjan viimeisen ottelun, joka oli niin sanottu kuolemanpeli; voittaja säilyi, putoaja tippui.

Jaromir Jagrin Kladno putosi – “Gladiaattorien taisto, toisen täytyi kuolla”

Jaromir Jagrin edustama ja omistama Kladno Rytiri putosi Tshekin liigasta ja näin ollen visiitti pääsarjatasolle jäi vain vuoden mittaiseksi.

Vielä muutama ottelu ennen runkosarjan päättymistä Kladnon putoaminen näytti lähes satavarmalta. Joukkue keräsi 11 ottelusta ainoastaan yhden pisteen ja ero säilyjän paikalle venyi.

Kurssi kuitenkin kääntyi kreivin aikaan, Kladno voitti kolme ottelua putkeen ja runkosarjan päätöskierroksella pelattavaan Litvinov-otteluun panokset olivat hurjat: ottelun voittaja säilyy ja häviäjä putoaa sarjaporrasta alemmaksi.

Avauserän jälkeen tilanne tulostaululla oli 1-1 ja pitkään näytti siltä, että myös toiselle erätauolle siirrytään tasatilanteesta, 2-2. Litvinov iski kuitenkin ottelun voittomaalin neljä sekuntia ennen erätaukoa ja siitä Kladno ei enää toipunut.

– Me teimme virheen vetäytyessämme liikaa ja jätimme pelaajan täysin vapaaksi; se oli todella huonoa tuuria, että se tapahtui neljä sekuntia ennen erätaukoa ja kyllähän se vaikutti mielialaan hieman laskevasti. Kun he tekivät 4-2-maalin, meidän täytyi alkaa ottaa enemmän riskejä, pettynyt Jaromir Jagr totesi Hokej.cz:n haastattelussa.

– Peli oli sekä fyysisesti että henkisesti paljon vaativampi kuin mikään pudotuspeliottelu. Kuvailisin peliä gladiaattorien taistoksi, jossa toisen täytyy kuolla – ainakin vuoden ajaksi. Totta kai pudotuspeleissä esimerkiksi Game Sevenin häviäminen satuttaa, mutta seuraavana vuonna sinulla on uusi mahdollisuus. Meillä sitä mahdollisuutta ei nyt ole.

– Me saimme mahdollisuuden taistella säilymisestä viimeisellä kierroksella, mutta valitettavasti emme käyttäneet sitä hyväksi.

Jagr ei osannut sanoa, oliko tämä hänelle henkisesti jopa koko uran kovin ottelu, mutta ainakin hänen kommenttiensa perusteella se oli eittämättä yksi niistä – hän, kun ei ole pelkästään vain pelaaja joukkueessaan, vaan myös omistaja.

– Se, miten raastava ottelu on (henkisesti), riippuu paljon vastuualueistasi ja iästäsi; paineet moninkertaistuvat. En olisi koskaan uskonut pelaavani näin isoa ottelua 48-vuotiaana. Vastuuni tälle seuralle, faneille ja sponsoreille on valtava, minkä ohella minun täytyy myös pelata. Ei se siis todellakaan ole helppoa.

Kokenut tshekkilegenda oli kuitenkin ylpeä joukkueestaan, sillä kukaan ei odottanut Kladnolta mitään muuta kuluvalta kaudelta kuin putoamista.

– Kerroin pelaajille (ottelun jälkeen) olevani ylpeä heistä. Meillä oli mahdollisuus taistella säilymisestä Extraligassa aina päätöskierrokselle saakka, vaikka kukaan ei antanut meille missään nimessä tällaista mahdollisuutta etukäteen.

– Emme pudonneet tämän viimeisen ottelun lopputuloksen myötä, vaan se tapahtui jo aiemmin. Jos olisimme pelanneet koko kauden samalla tavalla kuin kauden viimeiset neljä otteluamme, emme olisi tässä tilanteessa.

Jagrille putoaminen on eittämättä kova paikka, mutta samalla hän tiedostaa sen olevan osa urheilua.

– Tämä on eräänlainen oppitunti, joka on todella raskas. Kaikki urheilussa mukana olevat tietävät voitto- ja tappioputkien olevan kuin lumivyöry, joka ei ole pysäytettävissä. Se ei onnistu vain sormea napsauttamalla ja toteamalla, että nyt aletaan tekemään töitä. Ei se toimi niin.

– Kun kuulen asiantuntijoiden ihmettelevän, miten ihmeessä hävisimme 11 ottelua putkeen ja nyt tätä peliä ennen voitimme kolme peliä perättäin… Se on urheilua ja ne, jotka eivät tätä ymmärrä, eivät ole myöskään kokeneet mitään urheilun parissa. Kyse on isoilta osin itseluottamuksesta.

– Kun hävisimme pelejä, emme pystyneet kääntämään voitoksi sellaisia otteluita, jotka olimme aiemmin voittaneet – etenkään kotikaukalossa. Pienempi kaukalomme oli meille etu läpi kauden, mutta jostain syystä emme yhtäkkiä vain enää kyenneet voittamaan niitä pelejä, jollaiset olimme aiemmin voittaneet. Putoaminen johtui niistä 11 ottelusta, joista otimme vain yhden pisteen.

Jagr tiedostaa, että putoaminen on kova isku Kladnolle, sillä nouseminen takaisin pääsarjaan ei ole todellakaan mikään yksinkertainen tehtävä.

– En tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Meidän täytyy istua alas ja miettiä uudenlaista strategiaa. Nouseminen takaisin on vaikeaa ja viimeksi se otti meiltä viisi vuotta. Se ei todellakaan ole helppoa, kuten ei myöskään Extraligassa säilyminen.

– Nyt meidän on vain istuttava alas ja käärittävä hihat.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
Kaikki Urheiluvedot.com:n ilmaiset vetovihjeet täältä!

Jaa