Liigassa lisää laittomuuksia? Urheiluoikeuden asiantuntija kertoo MTV Uutisille suljetun sarjan olevan laiton.

MTV: Liigassa lisää laittomuuksia? Asiantuntija paaluttaa suljetun sarja olevan laiton

Liigassa lisää laittomuuksia? Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rausteelta hurja paljastus MTV Uutisille: suljettu sarja on laiton.

Kun Helsingin Jokerit siirtyi pelaamaan KHL:ään, tekivät Liigaan jääneet seurat keskenään sopimuksen: harjoitusotteluita helsinkiläisseuraa vastaan ei pelata ja jokainen seura sitoutuu olemaan palkkaamatta kesken kauden pelaajia, joilla on ollut kyseisellä kaudella pelaajasopimus Jokereiden kanssa.

Tuo sopimus oli voimassa viitisen vuotta, kunnes Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) totesi kuunvaihteessa tuon sopimuksen olevan laiton.

Nyt urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste heittää lisää vettä myllyyn MTV Uutisten haastattelussa toteamalla, että suljettu sarja on laiton.

Hän perustaa näkemyksensä vuoteen 1995, jolloin käsittelyssä oli koripalloseura Joensuun Katajan oikeus pelata koripallon SM-sarjassa.

– Siinä päätöksessä kilpailuvirasto toteaa, että suljettu sarja on Suomessa lähtökohtaisesti kilpailulain vastainen.

– Voi olla tilanteita, joissa on olemassa erityiset perusteet sarjan sulkemiselle, mutta jos tällaisia perusteita ei ole, suljettu sarja on lähtökohtaisesti laiton.

MTV Uutisten tietojen mukaan ainakin kahta Mestis-seuraa olisi pyydetty vaikenemaan asiasta, mikä luonnollisesti saa tilanteen näyttämään Liigan osalta entistä synkemmältä.

Mikäli asia haluttaisiin viedä KKV:n käsittelyyn, vaatisi se nimenomaan sitä, että jokin Liiga-paikasta kiinnostunut Mestis-seura vaatisi tilannetta tutkittavaksi.

Rauste myöskin kertoo, ettei hän näe minkäänlaisia perusteita suljetulle Liigalle, mikä siis viittaa vahvasti siihen, että suljettu sarja on laiton.

Liigan avaamisesta on puhuttu vuosikausien ajan ja nykytilannetta on vastustettu laajasti sekä suomalaisissa jääkiekkopiireissä että fanien keskuudessa. Rauste näkeekin, että Mestis-seuroilla olisi mahdollisuus kenties avata Liiga. Se taas toisi melkoisen määrän lisämielenkiintoa Mestiksen ympärille.

– Kyllähän se tietysti vaikuttaisi olennaisesti Mestis-seurojen toimintaedellytyksiin, jos SM-liiga tällaisen viranomaispäätöksen tuloksena avattaisiin. Mestis kiinnostaisi yleisöä silloin eri tavalla kuin nykyään.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
NHL vapaat pelaajamarkkinat ja pelaajasiirrot 2019

Jaa