Timo Jutila jyrähti pelaajien turvallisuudesta jo viime keväänä ja nyt asia on jälleen pinnalla Liigassa tapahtuneiden ylilyöntien myötä.

Timo Jutila jyrähti pelaajien turvallisuudesta viime keväänä – “Voi käydä oikeasti huonosti”

Timo Jutila jyrähti pelaajien turvallisuudesta jo viime keväänä ja vaati konkreettisia muutoksia, että toisten pelaajien kunnioitus palaa Liiga-kaukaloihin.

Pelaajien turvallisuus, ja ennen kaikkea toisten pelaajien kunnioittaminen, on asia, joka on ollut pinnalla myös kotimaisen jääkiekon parissa viime vuosina.

Viimeksi lauantain Liiga-kierroksella nähtiin useita tilanteita, jotka olisivat olleet estettävissä ja joista mitä todennäköisimmin pamahtaa usean ottelun mittaisia pelikieltoja (lue uutinen ja katso videot täältä).

Suomalaispelaajalegenda Timo Jutila totesi jo viime keväänä Urheiluvedot.com:lle antamassaan haastattelussa, etteivät kovat pelikiellot riitä. Pelikieltoja tarvitaan, mutta tilanne ei korjaannu pelikieltoja antamalla.

– Mä olen nyt puhunut tästä yli 20 vuotta. Nämä jutut pitää saada loppumaan. Ei se pelikiellon pituus – kolme, viisi tai kahdeksan ottelua – lohduta sitä loukkaantunutta pelaajaa, jos siltä loppuu ura.

– Esimerkiksi Tommi Kovanen ja Jani Hassinen kärsii vieläkin päävammoista. Se pelikielto on vain pelkkä tuomio. Täytyy tuntea se vastuu, koska siellä voi käydä jollekin oikeasti huonosti. Tässä puhutaan todella isoista asioista. Ja totta kai se on hyvä asia, että tulee pidempiä pelikieltoja, jos sitä pölöilee tuolla, mutta nämä tilanteet on saatava kitkettyä kokonaan pois.

– En mä usko, että siellä yksikään jätkä saa kiksejä siitä, jos toinen loukkaantuu. Ei siellä kukaan yritä tahallaan vahingoittaa toista. Mutta, kun pelissä on tunnetta ja tunne ajaa järjen edelle, niin silloin näitä hölmöilyjä sattuu. Mutta nyt jokaisen pelaajan on laitettava se kottaraispönttö kuntoon, ettei tuollasia vaan enää tule. Vahinkoja ei tietenkään voi estää, mutta jokaisen pelaajan täytyy tuntea se vastuu.

Jutilan mielestä pelaajien törttöilyjen tulee näkyä selkeästi nykyistä kovemmin kukkarossa.

– NHL:ssä on selkeä linja: Connor McDavid sai kaksi peliä ja ilmoitettiin mikä on sakko. Kukaan Suomessa ei tiedä, että paljonko se on euroissa – änärissä tuo systeemi on selkeä. Pelaajayhdistyksen ja Liigan on saatava paketti kuntoon. Sanktiopuoli kuntoon.

Kaksi kertaa jääkiekon maailmanmestaruuden voittanut Jutila, joka pelasi Liigassa 561 runkosarjaottelua, vaatikin jo keväällä, että pelaajat istuisivat kesän aikana päättämään muutoksista, joilla pelaajien turvallisuutta voidaan parantaa.

– Tämä Suomen rangaistuskäytäntö on p*rseestä. Tämä kuuluu pelaajille ja pelaajayhdistykselle. Pelaajayhdistyksen pitää ottaa kesällä kasaan pelaajat, tuoda johtavat pelaajat paikalle, sopia pelisäännöistä, keksiä selkeä systeemi ja tulla sen kanssa ulos.

– Ei nämä ole mitään pelkkiä kurinpidollisia asioita, vaan tämä on yhteinen asia, joka täytyy saada kuosiin. Pelaajayhdistyksen ei ole tarkoitus kritisoida julkisesti pelaajia, vaan hoitaa sisäisesti keskenään Liigan kanssa ja tuoda arvoja, joita Liigan kanssa sovittu. Pitää löytä jämptimpi linja.

– Respect the game!

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
NHL vapaat pelaajamarkkinat ja pelaajasiirrot 2019

Jaa