Kanada on vaarallisin mahdollinen finaalivastustaja Leijonille!

Kommentti: Kanada on vaarallisin mahdollinen finaalivastustaja Leijonille!

Tshekin yli numeroin 5-1 välierissä luistellut Kanada on vaarallisin mahdollinen finaalivastustaja Leijonille, sillä Suomen metkut on tarkalleen tiedossa.

Kun Kanada ja Tshekki aloittivat oman välieränäytelmänsä, allekirjoittaneella oli tasan tarkkaan yksi toive: kunpa Tshekki voittaisi. Tämä perustui ennen kaikkea siihen, miten paljon avoimempaa jääkiekkoa Tshekki pelaa.

Ylipäätään omassa mielessäni tapahtuneessa Kanadan välttelemisessä ei ollut kyse siitä, että Kanada on se suuri ja mahtava Kanada, mitä se yleensä on, sillä tänä keväänä se ei sitä ole ollut – siis siinä sanan perinteisessä merkityksessä.

Toisin sanoen joukkueessa on 17 ensikertalaista ja jalkeilla on karkeasti arvioituna maan nelos- tai vitosjoukkue.

Mutta juuri siinä se vaaran paikka piileekin.

Kanadalla on ollut omat vaikeutensa tässä turnauksessa ja maataan edustavat pelaajat saivat heti avausottelussaan huomata, ettei MM-tasolla mikään tule ilmaiseksi, kun vastaan luisteli täysin nimetön Suomen joukkue, joka myös nappasi ottelusta voiton.

Kanadalaispelaajat miettivät tuossa vaiheessa, että mikä heihin oikein iski ja sen myötä joukkueen jokainen pelaaja sai takataskuunsa melkoiset oppirahat.

Ja Kanada on myös ottanut opiksi.

Joukkueen pelaaminen on parantunut ottelu ottelulta ja tarina on syntynyt – hyvin samankaltainen kuin Suomella.

Urheilussa on kaksi täysin eri asiaa yrittää opetella vastustajan pelaamista videolta kuin kokea se itse.

Totta kai myös videolta pystyy näkemään, miten vastustaja pelaa ja mihin sen suurimmat vahvuudet perustuvat, mutta on täysin toinen asia kokea se konkreettisesti kaukalossa itse; ihan vain jo siksikin, ettei kenelläkään videonauhalla näkyvällä Suomen vastustajalla ole tässä tapauksessa identtistä pelikirjaa Kanadan kanssa.

Mutta Kanadalta siis löytyy tämä kokemus, eikä tänään MM-finaalissa mikään tule joukkueelle yllätyksenä.

Bethard tarjoaa markkinoiden parhaat kertoimet MM-turnaukseen!

SAAT JOPA 50 € EXTRAA VEDONLYÖNTIIN!

Toki myös Leijonat on parantanut peliään – ehdottomasti – mutta samoille asioille, ja samojen vahvuuksien ympärille, se Leijonien tekeminen perustuu edelleen.

Tähän kaikkeen perustuen olisikin äärimmäisen yllättävää, mikäli MM-finaalista tulisi esimerkiksi Suomi-Ruotsi-pelin kaltainen maali-iloittelu; kumpikaan joukkueista ei halua lähteä mihinkään havaiji-kiekkoon.

Sen sijaan kaukalossa tullaan tietyiltä osin näkemään kaksi hyvin samankaltaista joukkuetta.

Kanada ei välttämättä iske pystyyn Leijonien kaltaista keskialueen träppiä, ja taktisissa nyansseissa on eittämättä eroja, mutta sanoma otteluun on molemmilla joukkueilla hyvin pitkälti sama: pysy poissa boksista, pelaa äärimmäisen virheetön ottelu ja ole samaan aikaan, ennen kaikkea oikeissa paikoissa, sekä aktiivinen että rohkea.

Kun kaukalossa on kaksi täysin erilaista jääkiekkoa pelaavaa joukkuetta – toinen haluaa avoimempaa kiekkoa ja toinen taas virheetöntä ja riskittömämpää – kaikki on mahdollista.

Kun kaukalossa on pelaajistot, joiden keskinäinen tasoero paperilla on niin järisyttävä, että ylimielisyys saattaa hyvinkin olla osa ottelun tarinaa, yllätykset ovat mahdollisia.

Vaan entäpä sitten, kun kaukaloon hyppää kaksi joukkuetta, joiden väliltä löytyy paperilla se selkeä tasoero, mutta molemmat arvostavat ja kunnioittavat toinen toisensa peliä, perusperiaatteet ovat samanlaisia ja ylimielisyydestä ei ole tietoakaan?

Silloin se paremman materiaalin omaava joukkue on vahvoilla, sillä se on käytännössä ottaen ainoa erottava tekijä: yksilöt ratkaisevat tällaisessa tapauksessa sen yhdeksän kertaa kymmenestä.

Toki haluan tehdä tämän nyt erittäin selväksi: en ole suinkaan tyrmäämässä Leijonien mahdollisuuksia maailmanmestaruuden suhteen – sitähän olisi täysi idiootti, jos näin tekisi tällaisiin urotekoihin yltäneen joukkueen kohdalla – vaan puhtaasti vain avaan sitä, miksi olisin halunnut välttää Kanadan MM-finaalissa.

Omissa papereissa Kanada on siis se pahin mahdollinen finaalivastustaja Suomelle ja se tulee tarjoamaan Leijonille sen kaikkein suurimman haasteen.

Ja niinhän se kuuluukin olla, kun panoksena on maailmanmestaruus.

Kaukalossa kuuluu olla kaksi joukkuetta, joiden kohdalla edellä oleva sanoma toimii kuin kaksisuuntainen tie – voittoon riittää ainoastaan absoluuttisen paras suoritus.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
Jääkiekon MM-kisat 2019 otteluohjelma, lohkot – ilmainen live stream kaikkiin peleihin!

Jaa