NHL-pelaajat olympialaisissa on vain kaukainen haave, joka tuskin toteutuu.

Kommentti: Unohtakaa NHL-pelaajat olympialaisissa! Hyvin ohut oljenkorsi

NHL-pelaajat olympialaisissa näyttää olevan yhtälö, joka on enää vain kaunis pala jääkiekkohistoriaa: tulevaisuus näyttää näiltä osin todella synkältä.

Kun selvisi, ettei vuonna 2018 järjestetyissä Pyeongchangin talviolympialaisissa nähdä NHL-pelaajia, ainoa onnellinen osapuoli oli NHL-seurojen omistajat ja pomot. Sen sijaan pelaajat ja fanit, joita ilman koko lajia ei pelattaisi, joutuivat niellä pettymyksen karvasta kalkkia.

Sekä NHL:llä että pelaajilla oli syksyllä mahdollisuus irtautua nykyisestä työehtosopimuksesta kuluvan kauden jälkeen, sopimuksessa olleen pykälän myötä. Tuo pykälä antoi pieniä toiveita siitä, että NHL-pelaajat voitaisiin nähdä vuonna 2022 Pekingissä, mutta lopulta molemmat osapuolet jättivät tuon pykälän käyttämättä ja näin ollen työehtosopimus on voimassa syyskuuhun 2022 saakka.

Toisin sanoen nykyinen työehtosopimus ulottuu Pekingin olympialaisten yli ja se tarkoittaa käytännössä ottaen sitä, että kaikki valta on NHL:llä.

NHL:n suhtautuminen olympialaisiin on ollut koko ajan kielteinen ja nyt sarjan varakomissaarina toimiva Bill Daly käytännössä ottaen ilmoitti, ettei NHL-pelaajia tulla olympiajäillä näkemään.

– Emme ole lähelläkään sitä (että NHL-pelaajat olisivat mukana olympialaisissa). Meidän näkemyksemme on se, että negatiiviset asiat painavat enemmän kuin positiiviset, Daly totesi The Associated Pressille lähettämässään sähköpostissa.

Vaikka Kansainvälinen olympiakomitea ja Kansainvälinen jääkiekkoliitto ovat tulleet vastaan neuvotteluissa, sillä ei ole ollut mitään käytännön vaikutusta NHL:n kantaan.

Oikeastaan ainoa pieni jäljellä oleva oljenkorsi ovat uutta työehtosopimusta koskevat neuvottelut. NHL ja NHLPA tapaavat seuraavina kahtena päivänä Torontossa, neuvotellen työehtosopimuksen jatkosta. Tämän myönsi myös Daly, joka totesi, että olympialaisiin liittyvien ongelmakohtien ratkaiseminen olisi helpompaa, mikäli olympialaisiin osallistuminen sidottaisiin osaksi nyt käynnistyviä neuvotteluja.

Toisaalta tämä taas tarkoittaisi sitä, että mikäli pelaajat haluavat olympialaisiin, olisi heidän mitä todennäköisimmin annettava jotain vastineena ja tällaiset “kiristystoimenpiteet” tuskin ovat kovinkaan toimiva ratkaisu.

Siinä, missä NHL:n kanta on selvä, niin on myös NHLPA:n.

– En ymmärrä, miksi joku ei haluaisi mukaan olympialaisiin, sillä näitä mahdollisuuksia ei tule vastaan joka päivä. Me olemme olleet aina sitä mieltä, että tällainen asia pitäisi ratkaista täysin erillisesti ja meille ratkaisu on päivänselvä, NHLPA:n pomona toimiva Don Fehr kommentoi asiaa.

Dalyn tekemä kannanotto on jättimäinen takaisku NHL-pelaajien osallistumiselle olympialaisiin, sillä NHL:n ja NHLPA:n edustajat tapasivat viime viikolla New Yorkissa IIHF:n Rene Faselin kanssa ja näiden neuvottelujen kerrottiin sujuneen erittäin hyvin; iso osa NHL:ää vaivanneista ongelmakohdista oli ratkaistu.

Käytännössä ottaen edellä mainittu tarkoittaa siis sitä, ettei NHL vain yksinkertaisesti halua päästää pelaajiaan olympialaisiin – oli sitten IIHF ja Kansainvälinen olympiakomitea valmiita tekemään minkälaisia myönnytyksiä tahansa.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
Kaikki Urheiluvedot.com:n vetovihjeet täältä!

Jaa