Timo Jutila haluaa patsaan Helsinkiin kaikkien näiden viime vuosien aikana Venäjää kurittaneiden Leijona-joukkueiden kunniaksi!

Timo Jutila vaatii patsasta Helsinkiin: “Nämä pelaajat päättäneet Venäjän kisat”

Suomi kaatoi eilen Venäjän välierissä ja Leijonat on ollut sellainen piinaaja viime vuosina itänaapurille, että Timo Jutila haluaa patsaan Helsinkiin.

Suomi valmistautuu parhaillaan MM-finaaliin Kanadaa vastaan, kun se kaatoi eilen ison ja pahan Venäjän MM-välierässä lukemin 1-0.

MM95-kapteeni Timo Jutila nostikin erityisesti yhden Leijonan framille.

– Toihan meni niin kuin tilattiin: huimaa maalivahtipeliä odoteltiin Kevin Lankiselta ja sieltä tuli just se Lankisen peli. Nollapeli tuossa kohtaa, mitä muuta voit pyytää? Ainoa olisi, että Lankinen olisi laittanut vielä itse kiekon tyhjiin, Jutila naureskelee.

– Kvartsifinaaleiden jälkeenhän me sun kanssa jutellessa tilattiin mahtava maalivahtipeli. Siellä oli totaalinen maailman kärki hyökkääjien ja maalintekijöiden osalta vastassa. Ja hyvä esimerkki oli se, kun Ovie vei Oliwer Kaskea, toi siihen eteen, mutta Lankinen torjui. Koko kansa tulee muistamaan tämän nollapelin.

Jutila on puhunut jo ennen kisoja käymiemme juttutuokioiden aikana tarinasta ja sen merkityksestä: ilman tarinaa et voi voittaa maailmanmestaruutta.

– Tarina on syntyny ja tarina menee eteenpäin. Jokainen tietää, mitä ne tekee. Ja mikään ei tule horjuttamaan tätä joukkuetta. Esimerkiksi eilen Ilya Kovalchuk yritti heti ekassa vaihdossa horjuuttaa Marko Anttilaa, mutta ainoa mitä tapahtui: se alkoi vaivata Ilyaa, mutta ei Mörkö-Markoa. Anttila on kyllä upeasti ottanut homman haltuun ja ollut iso kapteeni.

– Tuo kehityskaari ja se, miten kaikki pelaa. Niin upee tarina. Olin aivan liekeissä kattellessa eilen peliä.

Bethard tarjoaa markkinoiden parhaat kertoimet MM-turnaukseen!

SAAT JOPA 50 € EXTRAA VEDONLYÖNTIIN!

Jutila oli suorastaan liekeissä, kun hän alkoi puhua Leijonien iskemästä voittomaalista.

– Ja sitte se Anttilan maali: hävitty aloitus, Kiviranta nappaa karkin Orlovilta pois ja heittää kaatuessaan kiekon viivaan.

– Kaikki on ansaittu. Tuurilla laivat seilaa, mutta tämä tarina on tehty niin kovalla työllä ja niillä asioilla, mitä Jukka Jalonen on painottanu. Mä tunnen Jukan – se puhuu pelirohkeudesta ja tiimistä.

– Tämä on taas esimerkki siitä, kun 25 pelaajaa päättää, että mennään sillä, mitä valmennus päättää. Kukaan ei sooloile, kukaan ei kitise ja kukaan ei marise.

Risuja sai puolestaan tuomaritoiminta, joka oli jälleen kerran vähintäänkin kyseenalaisella tasolla.

– Tuomareiden toiminta oli taas, mitä se oli: kun on näitä NHL- ja KHL-staroja, niin nämä eurooppalaistuomarit paskoo housuihin. Mutta ei se onneksi vaikuttanu mihinkää. Jukka totesi, että tämä menee tällä tavalla ja joskus täytyy pelata kahdeksaa vastaan. Tässä mentiin finaaliin ja voitettiin 1-0, joten siellä on vaan todettu, että antaa olla.

–  Rene Fasel siellä puolusteli eilen tuomareiden toimintaa toteamalla näitä “ihan inhimillisiksi virheiksi”. Mutta ne oli kaukana inhimillisyydestä, kun Juhani Tyrväiseltä vedetään melkein polvi paskaksi ja niin edelleen.

Haastattelun loppuun Jutila nosti esille Leijonien viime aikojen historiaa Venäjää vastaan: Suomi on kaatanut itänaapurinsa muun muassa Sotshissa, kahdesti Venäjällä pelatuissa MM-kisoissa ja nyt kahdesti Bratislavassa – sekä vuonna 2011 että 2019.

Jutila näkeekin, tietenkin huumorimielessä, että näille Venäjän kaataneille joukkueille pitäisi alkaa jo suunnitella patsasta.

– Venäjä koki niin kovan kolauksen, kun hävisi Suomelle – pahin mahdollinen tappio niille. Pieni Suomi tulee ja heittää Äiti-Venäjän seinälle. Suomessa ei ihan täysin edes ymmärretä, miten törkeän tempun nämä jätkät teki Venäjälle. Ja historia on surullista katottavaa Venäjän näkökulmasta – kuusi viimeistä nöyryytystä ja kolme niiden maaperällä.

– Patsas Helsinkiin, missä lukee “nämä joukkueet ja nämä pelaajat päätti Venäjän kisat”.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
Jääkiekon MM-kisat 2019 otteluohjelma, lohkot – ilmainen live stream kaikkiin peleihin!

Jaa