Mistä ihmeestä Kakot, Laineet, Ahot ja Barkovit tulevat? Timo Jutila kertoo!

Mistä ihmeestä Kakot, Laineet, Ahot ja Barkovit tulevat? Timo Jutila kertoo!

Mistä ihmeestä Kakot, Laineet, Ahot ja Barkovit tulevat? Suomen jääkiekkohistorian ainoa kaksinkertainen aikuisten maailmanmestari Timo Jutila kertoo.

Suomi on tuottanut viime vuosina uskomattoman määrän todellisia huippulupauksia ja monista heistä on kehittynyt jo todellisia huipputähtiä NHL-tasolle.

Edellä mainittuun kastiin lukeutuvat Patrik Laineen, Sebastian Ahon, Aleksander Barkovin, Mikko Rantasen sekä Miro Heiskasen kaltaiset nimet ja pian tähän listaan päästään lisäämään MM-kisoissa loistaneen Kaapo Kakon nimi.

Mutta mistä ihmeestä oikein on kyse? Miten Suomi tuottaa nykyisin tällä syötöllä potentiaalisia supertähtiä maailman kovimpaan kiekkoliigaan?

– Tässä on aika monta asiaa taustalla: tää työ, mitä seuroissa ja Jääkiekkoliiton toimesta tehdään tällä hetkellä. Tässä on pystytty aika paljon tekemään yksilövalmennusta ja se on iso asia.

– Ennen kaikkea tämä on pitkän polun tuotos. Kummolan Kalen aikanaan perustamat ryhmät – Westerlundin Erkan ja Jalosen Jukan johdolla – toistakymmentä vuotta sitten tehty suunnitelmia siitä, mitä peli tulee olemaan 10 vuoden päästä, ja sitä kautta lähdetty rakentamaan.

– Ja tälläkin hetkellä siellä mietitään jo tulevaa; sitä, missä kiekko menee esimerkiksi viiden vuoden päästä.

Kyse ei ole kuitenkaan missään nimessä pelkästään siitä, mitä seura- ja liittotasolla tehdään, vaan myös pelaajien äärimmäisen kovasta halusta oppia ja kehittyä.

Bethard tarjoaa markkinoiden parhaat kertoimet MM-turnaukseen!

SAAT JOPA 50 € EXTRAA VEDONLYÖNTIIN!

– On hienoa, että tälläsiä yksilöitä, kuten Sasha, Laine, Heiskanen, Aho, Kakko ja kumppanit tulee. Ja kyllähän se niin on, että kaikki lähtee yksilöstä liikenteeseen. Täytyy olla se halu kehittyä ja esimerkiksi Kakko pelaa jääkiekon ohella monia muita lajeja. Tahtotila on päällä.

– Kun siihen yhdistetään todella hyvä osaaminen valmennuksen puolella Suomessa, tässä on lopputulos.

– Nyt täytyy vain pitää huoli siitä, että se jatkuu.

Vuonna 1995 Leijonien kapteenina ja 16 vuotta myöhemmin joukkueenjohtajana MM-kultaa voittanut Jutila kertookin, että esimerkiksi Venäjällä ollaan aivan ihmeissään, miten Suomen kokoinen maa kykenee tuottamaan tällaisia pelaajia kuin liukuhihnalta.

– Venäjällä ne miettii, miksi siellä ei ole “kaapokakkoja”. Niillä on parisataa miljoonaa ihmistä (noin 150 000 000) siellä ja meillä 5 miljoonaa, joten todella paljon tehdään asioita oikein. Siitä suuri kiitos Jääkiekkoliitolle.

Jutila nostaa esille myös äärimmäisen tärkeän seikan sen suhteen, millainen vaikutus näillä supernuorukaisilla on nuorempiin junioreihin.

– Pikkasen liian vähälle huomiolle jää se, että millasen viestin ne antaa muille nuorille. Tämähän antaa lisää itseluottamusta muille nuorille, koska ne tietää, että tekemällä oikeita juttuja, voi saavuttaa isoja asioita.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
Jääkiekon MM-kisat 2019 otteluohjelma, lohkot – ilmainen live stream kaikkiin peleihin!

Jaa