Anze Kopitar ylistää uutta aloitussääntöä, joka saattaa hyvinkin kasvattaa NHL:n maalimääriä.

Lisää maaleja? Anze Kopitar ylistää uutta aloitussääntöä – “Jättimäinen juttu”

NHL:n maalimäärät saattavat hyvinkin jatkaa kasvuaan: Los Angeles Kingsin tähtisentteri Anze Kopitar ylistää uutta aloitussääntöä.

NHL päätti tehdä tulevalle kaudelle 2019-2020 sääntömuutoksen aloitusten suhteen. Jatkossa hyökkäävä joukkue saa päättää, kummaltako puolelta kaukaloa aloitus tapahtuu, seuraavissa tilanteissa:

  • Puolustavan joukkueen pitkän kiekon jälkeen
  • Ylivoiman käynnistyessä
  • Jos maalivahti katkaisee pelin punaviivan toiselta puolelta tulleen laukauksen jälkeen
  • Kun puolustava pelaaja siirtää tahattomasti maalin pois paikoiltaan

Sääntömuutoksella saattaa olla paljon ratkaisevampi muutos otteluiden lopputulosten osalta kuin äkkiseltään saattaisi kuvitella. Yksittäiset aloitukset ratkaisevat nimittäin usein pelien lopputuloksen ja nyt hyökkäävällä joukkueella on niin sanotusti kaikki valta käsissään.

Los Angeles Kingsin kapteeni Anze Kopitar tunnetaan pelaajana, joka tekee järjettömän määrän töitä aloitusten eteen. Hän muun muassa analysoi vastustajien aloittajia todella tarkkaan ja eri linjatuomareiden tapoja pudottaa kiekko jäähän.

Slovenialaissentteri tiesikin heti sääntömuutoksesta kuullessaan, että sen merkitys tulee olemaan valtava.

– Kyllä, muutos on ehdottomasti merkittävä. Aloitukset ovat ensinnäkin todella tärkeitä… Jokaisella joukkueella on omat kuvionsa aloituksiin ja siihen, miten pelaajat sijoittuvat aloituksissa. Tämä tulee olemaan jättimäinen juttu, Kopitar totesi NHL:n ja NHLPA:n mediakiertueella CBC:n mukaan.

Monilla pelaajilla on selkeästi vahvempi puoli aloituspaikan suhteen ja myös St. Louis Bluesin Ryan O’Reilly näkee muutoksella suuren vaikutuksen pelin kulkuun.

– Se tulee vaikuttamaan peluutuspäätöksiin. Vastustajalla saattaa olla pelaajia, joita pyrit välttämään, mutta jos saat aloitusvoiton haluamasi pelaajan lapaan, se on ehdottomasti etu.

Kopitar ei osaa sanoa, kummaltako puolelta hän on itse parempi aloittamaan, mutta se ei yksinään vaikuta ratkaisuun, vaan kyse on yhtälailla myös vastassa olevan kaverin vahvemmasta puolesta.

– Se suurin juttu on se, ketä vastaan aloitan. Vaikuttavia tekijöitä on paljon.

– Olen varma, että valmentajat tulevat analysoimaan, ketä he peluuttavat minua tai muita pelaajia vastaan. Se on mielenkiintoista nähdä.

“En edes yritä voittaa aloitusta”

Mielenkiintoista on myös seurata sitä, ketkä pelaajat puolustava joukkue valitsee oman pään aloituksiin näissä edellä mainituissa tilanteissa; tokikaan vaihtaminen ei ole sallittua pitkän kiekon jälkeen.

Viime kaudella Philadelphia Flyers oli oiva esimerkki siitä, mitä puolustava joukkue voi tehdä, sillä paljon yhdessä pelanneet Claude Giroux ja Sean Couturier kuuluvat NHL:n eliittialoittajiin ja samaan aikaan he ovat kätisyyksiltään erilaisia. Ei ollutkaan mikään ihme, että Flyers oli selkeällä marginaalilla paras joukkue aloituksissa – peräti 1,7 prosenttia parempi kuin toiseksi tässä kategoriassa sijoittunut Toronto Maple Leafs.

– On selkeä etu olla kiekollinen ja kontrolloida peliä hyökkäyspäässä. Jos olet ylivoimalla jumiutunut aloittamaan heikommalta puolelta, ja olet heikommalla puolella selkeästi huonompi, saatat hävitä pelikellosta noin 30 sekuntia. Muutoksella tulee ehdottomasti olemaan oma vaikutuksensa. Näkyykö se heti? Sitä en tiedä, mutta ihan varmasti se tuo lisää maaleja, Couturier kertoo.

– Hyökkäyspelin osalta tämä on paras muutos koskaan, mutta puolustuksellisesti se on hanurista, Flyersin uusi hankinta Kevin Hayes säestää.

Itse asiassa Hayes sanoo, että muutoksen myötä hän ei välttämättä edes yritä voittaa jokaista aloitusta, vaan tähtää tasapeliin ja sitä kautta toivoo omien laituriensa voittavan kiekon.

– Jos aloitat heikommalta puoleltasi ja vastustaja vahvemmalta puoleltaan, silloin saatat huikata laitureille, ettet edes yritä voittaa aloitusta, Hayes jatkaa.

Samaisella kiertueella mukana ollutta Boston Bruinsin suomalaisvahtia, Tuukka Raskia, muutos ei olisi voinut vähempää kiinnostaa.

– He vain keksivät näitä kaikenlaisia sääntömuutoksia, Rask totesi naureskellen.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
NHL vapaat pelaajamarkkinat ja pelaajasiirrot 2019

Jaa