Arizona luopui pahoinpitelytuomion saaneesta NHL-varauksestaan ja perui puheensa täysin.

Arizona luopui pahoinpitelytuomion saaneesta NHL-varauksestaan!

Arizona Coyotes luopui pahoinpitelytuomion saaneesta NHL-varauksestaan ulkopuolelta tulleen paineen myötä, mikä saa seuran näyttämään todella huonolta.

NHL-seura Arizona Coyotes käytti tämän vuoden varaustilaisuudessa ensimmäisen varausvuoronsa, neljännellä kierroksella, Mitchell Milleriin.

Tällä viikolla julkisuuteen nousi tieto, että Miller oli kiusannut ja pahoinpidellyt samassa koulussa opiskelleen tummaihoisen Isaiah Meyer-Crothersin, piinannut tätä pitkään ja käyttäytynyt rasistisesti häntä kohtaan.

Coyotes vahvisti julki tulleen uutisen jälkeen tietäneensä Millerin taustasta ja julkaisi Millerin puolesta tiedotteen:

“Olen äärimmäisen pahoillani siitä kiusaamistapahtumasta, joka sattui vuonna 2016, ollessani kahdeksannella luokalla. Olin nuori, epäkypsä ja oloni on kamala tekoni myötä. Siihen aikaan en ymmärtänyt toimieni vakavuutta ja sitä, miten ne voivat vaikuttaa toiseen ihmiseen. Olen pyytänyt hänen perheeltään anteeksi käytöstäni, suorittanut “Kulttuurillinen monimuotoisuus- ja sensitiivisyys” -ohjelman, toiminut vapaaehtoisena yhteisössäni, esimerkiksi Little Miracles -organisaatiossa. Viimeisten neljän vuoden aikana minulla on ollut paljon aikaa mietiskellä ja kasvaa ja olen todella kiitollinen Arizona Coyotesin organisaatiolle heidän antaessaan minulle mahdollisuuden. Lupaan, etten tule tuottamaan heille pettymystä.”

Samassa yhteydessä Coyotes kertoi seisovansa Millerin rinnalla:

“Meidän keskeinen missiomme on taata turvallinen ympäristö – oli sitten kyse kouluista, yhteisöstämme, kaukaloista tai työpaikoista – ja olla vapaa sekä kiusaamisesta että rasismista. Kun ensimmäisen kerran kuulimme Mitchellin tarinan, meidän olisi ollut helppo tyrmätä hänet – monet seurat tekivät niin. Sen sijaan me koimme vastuuksemme olla osa ratkaisua oikealla tavalla; ei vain tehdä asioita oikein itse, vaan varmistaa myös muiden tekevän niin.”

Tällaisen edellä olevan ulostulon jälkeen seuran tulisi seistä sanojensa takana, mutta toisin kävi, sillä Coyotes mitätöi Millerin varauksen ja samalla seura teki itsestään todella typerän näköisen.

Kyse ei ole edes siitä, oliko Millerin varaaminen ylipäätään oikea vai väärä ratkaisu, vaan siitä, että seura söi sanansa pahemman kerran.

Näin ratkaisua perusteltiin tiedotteessa:

“Olemme päättäneet mitätöidä Mitchell Millerin varauksen välittömästi. Me olimme tietoisia vuoden 2016 kiusaamistapahtumasta ennen Mitchellin varaamista. Me emme suvaitse tällaista käytöstä, mutta me näimme tämän opettavaisena kokemuksena työskennellä Mitchellin kanssa, laittaa hänet ottamaan vastuuta ja tarjota hänelle mahdollisuuden olla johtaja kiusaamisen ja rasismin vastaisessa työssä. Me olemme nyt kuitenkin oppineet enemmän tapahtumista ja ennen kaikkea siitä vaikutuksesta, joka sillä on ollut Isaiahiin ja koko perheeseen. Se, mitä opimme, ei vastaa ydinarvojamme ja seuramme visiota, minkä myötämme olemme päättäneet luopua hänen pelaajaoikeuksista. Me haluamme pyytää anteeksi Isaiahilta ja hänen perheeltään Arizona Coyotesin omistajien ja koko organisaatiomme voimin. Me olemme rakentamassa malliorganisaatiota sekä kaukalossa että sen ulkopuolella ja me haluamme toimia oikein Isaiahin, koko heidän perheen, faniemme ja yhteistyökumppaniemme osalta. Herra Miller on nyt vapaa agentti ja hän voi tavoitella unelmaansa NHL:ssä pelaamisen osalta jossain toisessa seurassa”, Coyotesin presidentti Xavier Gutierrez toteaa.

Coyotesin uusi GM Bill Armstrong puolestaan pesi kätensä koko tapauksesta:

“Tuen täysin päätöstämme luopua Mitchell Millerin oikeuksista. Tämä oli uniikki tilanne minulle, kun en pystynyt osallistumaan tämän vuoden NHL Draftiin ja olimme siirrosvaiheessa kykyjenetsintäosastomme osalta. Mitchell on hyvä jääkiekkoilija, mutta meidän on toimittava oikein organisaationa – ei pelkästään jääkiekkojoukkueena. Haluan pyytää anteeksi Isaiahilta ja hänen perheeltään kaikkea sitä, mitä he ovat joutuneet käymään läpi tässä viimeisen parin kuukauden aikana. Toivon heille kaikkea hyvää tulevaisuuteen.”

Millerin sopimuksen purkamiseen johti kirje, jonka Isaiahin äiti lähetti Coyotes-organisaatiolle. Miller kertoi omassa tiedotteessaan pyytäneensä anteeksi Isaiahilta ja pahoitteli vain tuota yhtä kiusaamistapahtumaa, mitä Isaiahin äiti ei pystynyt hyväksymään:

“Hei, olen sen pojan äiti, jota Mitchell Miller kiusasi. Luin muun muassa GM Bill Armstrongin lausunnon (aiempi lausunto) ja koin ne poikaani halventavina. Oletteko tietoisia, ettei Miller pyytänyt KOSKAAN anteeksi pojaltani? Oletteko tietoisia, että vielä kaksi vuotta sitten (2018) hän edelleen pilkkasi poikaani? Oletteko tietoisia, että tätä jatkui vuosia? Ymmärrättekö sen henkisen vahingon, jonka hän aiheutti pojallemme? Kunnioitan ilmoitustanne, että hän lähetti jokaiselle NHL-seuralle anteeksipyynnön, mutta eikö ole niin, että mikäli hän olisi aidosti katuvainen, hän olisi lähettänyt kirjeen pojalle, jota hän kiusasi brutaalilla tavalla sekä henkisesti että fyysisesti? Onko se yllätys, että hän lähetti anteeksipyynnön kaikille NHL-seuroille, koska se oli eduksi hänelle?”

Useat toimittajat ovat ottaneet tämän kaiken myötä yhteyttä muihin seuroihin ja osa seuroista on kertonut, etteivät he olleet vaikuttuneita siitä, että Miller olisi ollut aidosti katuvainen.

Marko Ollonqvist

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Jaa