Chris Chelios puuttui Babcockin käytökseen: hän oli joutunut heti Babcockin saavuttua Detroitiin tämän silmätikuksi.

Chris Chelios puuttui Mike Babcockin käytökseen – Babcock uhkaili treidillä!

Kun Chris Chelios pelasi Detroit Red Wingsissä, puuttui hän Mike Babcockin käytökseen – tämä, kun sanoi Cheliosin olevan Brett Lebdan lapsenvahti.

Mike Babcock sai toissa viikolla kenkää Toronto Maple Leafsin peräsimestä.

Tämän jälkeen Pohjois-Amerikassa käynnistyi melkoinen hullunmylly: useat pelaajat nostivat tapetille Babcockin ala-arvoisen käytöksen, sen jälkeen muut pelaajat uskaltautuivat avautua omista kokemuksistaan valmentajien kanssa, mikä johti Calgary Flamesin päävalmentaja Bill Petersin eroamiseen ja nyt tutkinnan kohteena on Chicago Blackhawksin apuvalmentaja Marc Crawford.

Ex-NHL-kovanaama Sean Avery kertoi Crawfordin potkaisseen tätä hänen otettua jäähyn, joka johti vastustajan maaliin ja Averyn mukaan kyse oli sen verran kovasta potkusta, että siitä jäi jälki. Molemmat olivat tuolloin Los Angeles Kingsin palkkalistoilla.

Eilen Chicago Blackhawks ilmoitti aloittaneensa perusteellisen tutkinnan Crawfordin toimista.

Vaikka huomio on siis ollut Babcockin sijaan viime aikoina muualla, ei entistä Detroit Red Wings -valmentajaa ole unohdettu.

Pelaajalegenda Chris Chelios on aiemminkin kritisoinut sitä, miten Babcock on kohdellut etenkin kokeneita pelaajia – tämä ollaan saatu todistaa muun muassa Mike Modanon ja Jason Spezzan kohdalla – ja nyt Chelios päätti kertoa kokemuksistaan hieman yksityiskohtaisemmin.

– Hän sanoi “et sinä ole täällä tekemässä maaleja, sinä olet täällä puolustamassa ja toimimassa Brett Lebdalle lapsenvahtina”. Minä sanoin, että “olen ollut (hyökkäävä pelaaja) ja harjoitusleirillä…”, mutta hän keskeytti minut välittömästi ja sanoi “jos et pidä siitä, voit mennä tapaamaan Ken Hollandia (GM) – olen varma, että hän kauppaa sinut, Chelios muistelee Spittin’ Chiclets -ohjelmassa.

– Siinä kohtaa minusta tuli mentori. En halunnut jättää joukkuetta, koska rakastin pelata Detroitissa, joten päätin yrittää kestää siellä niin pitkään kuin mahdollista sulkemalla suuni ja tekemällä, mitä minun käskettiin.

Chelios pelasi Detroitissa vuodet 1999-2009, joista siis neljä viimeistä Babcockin alaisuudessa. 57-vuotias yhdysvaltalainen korostaakin sitä, että menneisyyden haamut ovat nyt tulleet kummittelemaan Babcockille.

– Mitä tapahtui Torontossa… Kyse ei ole niinkään valmentamisesta, vaan menneisyys on tullut kummittelemaan hänelle niiltä osin, miten hän on kohdellut ihmisiä. Se, mitä hän teki Modanolle oli todella epäkunnioittavaa. Ja se, mitä hän teki hiljattain Spezzalle Torontossa – se oli juuri niitä asioita, jotka ovat täysin tarpeettomia.

Modanon kohdalla kyse oli siitä, että Babcock istutti häntä katsomossa tämän viimeisellä kaudella niin, ettei yhdysvaltalaislegenda päässyt ikinä pelaamaan NHL-uransa 1 500. otteluaan. Spezzan kohdalla puolestaan hänen koko perhe oli saapunut paikalle, kun Maple Leafs avasi kautensa kanadalaissentterin varannutta Ottawa Senatorsia vastaan, ja Babcock päätti heittää kokeneen pelaajansa katsomoon.

– Hän yritti laittaa minut katsomoon ulkoilmaottelussa, joka pelattiin Chicagossa, koska hän tiesi sen olevan kotikaupunkini. Hän teki tällaisia tarpeettomia juttuja osoittaakseen pelaajille ja GM:lle, että hän on pomo. Hän halusi osoittaa olevansa vallankahvassa – hänen egonsa on valtava osa hänen persoonaansa, Chelios jatkaa.

Lopulta Chelios pääsi pelaamaan kyseisessä ulkoilmaottelussa, kiitos silloisen GM Hollandin ja vara-GM Jim Nillin, mutta täysin käsittämättömästi vain yhden vaihdon verran.

– Ken Holland ja Jim Nill kiistelivät siitä hänen kanssaan kolme päivää. Niinpä “Babs” päätti nimetä pelaavaan kokoonpanoon seitsemän puolustajaa ensimmäistä kertaa koskaan. Hän peluutti minua ottelun ensimmäisessä vaihdossa, mutta ei sen jälkeen koko pelin aikana.

– Se oli hänen tapansa osoittaa Kennylle ja Jimille, ettei hän aio tehdä, mitä käsketään. Hänellä oli jotain minua vastaan alusta lähtien. Kyse on siis tällaisista typeristä asioista ja nyt ne ovat tulleet kummittelemaan häntä.

– Katsotaan nyt, onko joku niin hullu, että palkkaa vielä hänet.

Kun Cheliosilta kysyttiin, joutuiko joku Red Wings -pelaaja todella pahasti Babcockin silmätikuksi, hän nosti esille Johan Franzenin.

– Ehdottomasti Johan Franzen. Se, mitä hän teki hänelle loppuaikana… Hän oli loukkaantunut pudotuspelien aikaan ja jotkut asiat, mitä hän sanoi Johanille penkillä… En tiedä, mitä Babcock sanoi hänelle suljettujen ovien takana, mutta penkillä hän hyökkäsi verbaalisesti hänen kimppuun.

Chelios ei siis ole ainoa entinen Red Wings -pelaaja, joka on viimeisen vuorokauden aikana tyrmännyt Babcockin; Franzen, jolle Babcock aiheutti kirjaimellisesti hermoromahduksen, nimittäin vahvisti Cheliosin puheet ja kertoi karmivia yksityiskohtia.

– Minua pelotti olla hallilla. Hän on kamala tyyppi. Pahin, mitä olen ikinä tavannut. Minua puistattaa, kun edes mietin sitä. Se oli pudotuspelisarjassa Nashville Predatorsia vastaan. Se oli raakaa, rumaa ja shokeeraavaa. Mutta se oli vain yksi sadoista asioista, mitä hän teki. Jäävuoren huippu, Franzen kertoo Expressenille.

– Valmentajana hän on erittäin tarkka ja hyvin valmistautunut. Hän on loistava rakentamaan pelitavan ja saa myytyä sen jokaiselle. Se on hänen vahva puolensa. Mutta hän on kamala ihminen. Kamalin, mitä olen ikinä tavannut. Kiusaaja, joka huijaa ihmisiä – oli sitten kyseessä siivoojasta Detroitin kotiareenalla tai kenestä tahansa. Hän hyökkäsi ihmisten kimppuun (verbaalisesti) huvikseen. Ensiksi hän kohteli kaltoin nuoria pelaajia ja sanoi heille kamalia asioita. Kun he poistuivat, hän kohdisti sen minuun.

– Hän osaa loistavasti mediapuolen. Hän luo joukkueen, joka on todella vaikeasti voitettava. Mutta hän tekee pelaajistaan erittäin ahdistuneita. Pelaajat pelkäävät tehdä virheitä ja hänen joukkueensa selviytyvät vain harvoin 1. pudotuspelikierrosta pidemmälle.

Franzen on varma, että kaikesta huolimatta Babcock tulee löytämään itselleen uuden työpaikan NHL:stä.

– Hän tulee ehdottomasti saamaan töitä. Mutta toivottavasti tämä kaikki muuttaa hänen käytöstään, ettei enää kovinkaan moni joudu tulevaisuudessa kokemaan tällaista.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
NHL vapaat pelaajamarkkinat ja pelaajasiirrot 2019

Jaa