Evgeny Kuznetsovin kokaiinikäryn seuraukset: venäläispelaajalla ei ole neljään vuoteen asiaa NHL:n ulkopuolelle.

Evgeny Kuznetsovin kokaiinikäryn seuraukset – lukittu NHL:ään 4 vuodeksi!

Washington Capitalsin hyökkääjän Evgeny Kuznetsovin kokaiinikäryn seurauksena häntä ei tulla näkemään MM-kisoissa tai olympialaisissa ennen vuotta 2024.

Jääkiekkomaailmasta jysähti eilen melkoinen pommi, kun Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF ilmoitti asettaneensa venäläistähti Evgeny Kuznetsovin neljän vuoden mittaiseen kilpailukieltoon kevään MM-kisoissa annetun positiivisen näytteen johdosta, mikä sisälsi jälkiä kokaiinista (lue uutinen ja kommentit täältä).

Kuznetsov ei vaatinut B-testiä otettavaksi ja täten hän epäsuorasti myönsi syyllistyneensä rikkomukseen.

– IIHF ilmoitti minulle hiljattain, että positiivisesta testistä kielletyn aineen suhteen, minut on hyllytetty kansainvälisestä jääkiekosta neljäksi vuodeksi. Olen tehnyt päätöksen hyväksyä tämä rangaistus.

Kilpailukielto tarkoittaa sitä, ettei Kuznetsovia tulla näkemään MM-jäillä ennen vuotta 2024, sillä hän on seuraavan kerran edustuskelpoinen Venäjän maajoukkueessa 12. kesäkuuta, 2023; MM-kisat pelataan aina toukokuun aikana.

Sen sijaan hänen tilanteeseensa NHL:ssä käry ei mitä todennäköisimmin vaikuta millään tasolla. Kokaiini ei ole NHL:n sääntökirjassa suoritusta parantava aine, toisin kuin IIHF:n vastaavassa.

Toki Kuznetsovilla on edessään tapaaminen NHL:n komissaari Gary Bettmanin kanssa ja teoriassa myös NHL saattaa asettaa hänet jonkin mittaiseen pelikieltoon, mutta se on hyvin epätodennäköistä, sillä Washington Capitalsin hyökkääjä on hakenut vapaaehtoisesti apua tilanteeseensa.

Jalkapallon huippusarjat täydessä vauhdissa:
50 nopeinta mukaan, 25 voittaa suosikkijoukkueensa pelipaidan!

– Olemme saaneet täydellisen selostuksen IIHF:ltä. Toisin kuin IIHF:ssä, meillä kokaiinia ei nähdä suoritusta parantavana lääkkeenä. Sen sijaan meillä se nähdään huumausaineen väärinkäyttönä ja siihen liittyy pakollinen hoito, NHL:n varakomissaari Bill Daly kommentoi tiedotteessa.

– Meidän tiedossa on, että Herra Kuznetsov on vapaaehtoisesti hakenut apua NHL:n ja NHLPA:n tarjoamasta opetus- ja terapeutti-ohjelmasta ja on suostunut ohjelman vaatimiin säännöllisiin testeihin. Hän on myös suostunut tapaamaan Gary Bettmanin kanssa ja keskustelemaan tapahtuneesta ennen NHL-harjoitusleirien alkua.

– Emme kommentoi asiaa ja mahdollisia sanktioita tämän enempää ennen Bettmanin ja Kuznetsovin tapaamista.

Käry ei kuitenkaan vaikuta pelkästään Kuznetsovin tilanteeseen maajoukkuetasolla, vaan hän on ikään kuin lukittuna NHL:ään: Euroopan huippusarjat, mukaan lukien KHL, operoivat Kansainvälisen Jääkiekkoliiton sääntökirjan alla ja sen myötä Kuznetsovin saama rangaistus ulottuu myös seurajoukkueisiin.

Toki Kuznetsovilla on ylipäätään vielä kuusi kautta nykyistä sopimustaan jäljellä, joten hän tuskin olisi edes lähtemässä mihinkään, mutta venäläispelaajien kohdalla taustalla vaanii aina niin sanottu KHL-peikko.

Yksi mielenkiintoinen porsaanreikä Kuznetsovin kohdalla on World Cup. NHL on ideoinut, että kyseinen maajoukkueturnaus, joka on siis NHL:n järjestämä, pelattaisiin seuraavan kerran vuonna 2021 ja ainakin teoriassa 27-vuotias Kuznetsov voisi edustaa turnauksessa maataan, mikäli Venäjän liitto päättäisi valita hänet joukkueeseen.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
NHL vapaat pelaajamarkkinat ja pelaajasiirrot 2019

Jaa