Jay Bouwmeesterille rytmihäiriötahdistin – onko ammattilaisura ohi?!

schedule 15 helmikuun 2020 - 09:39
person Marko Ollonqvist

Aiemmin tällä viikolla sydänpysähdyksen Anaheim Ducksia vastaan pelatussa ottelussa kokeneelle Jay Bouwmeesterille asennettiin rytmihäiriötahdistin.

St. Louis Blues julkaisi perjantaina paikallista aikaa tiedon, jonka mukaan Jay Bouwmeesterille on asennettu onnistuneesti hänen sydämeensä rytmihäiriötahdistin.

Tämä on seurausta alkuviikosta koetuille kamalille tapahtumille, kun Bouwmeesterin sydän pysähtyi kesken Anaheim Ducksia vastaan pelatun vierasottelun ja hänet jouduttiin elvyttää takaisin tähän maailmaan, siinä onnistuen.

Tahdistimen tarkoituksena on palauttaa sydän takaisin oikeaan rytmiin, mikäli sydämen toiminta ei ole normaalia. Toimenpide suoritettiin Anaheimissa ja Bouwmeester tullaan siirtämään St. Louisiin heti, kun se on mahdollista.

Mutta mitä sitten tällainen rytmihäiriötahdistin tarkoittaa Bouwmeesterin uran jatkon kannalta?

Edellä oleva on erittäin mielenkiintoinen kysymys, sillä vastauksia on olemassa oikeastaan molempiin suuntiin.

Suomalainen Duodecim on uutisoinut Circulation-lehden kirjoittamasta aiheesta seuraavaa:

“Vakavan rytmihäiriön korjaava rytmihäiriötahdistin ei välttämättä ole syy lopettaa urheilua edes kilpailutasolla.

Circulation-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 440 rytmihäiriötahdistimen saaneen 10–60-vuotiaan nelivuotiseen seurantaan. Osallistujat harrastivat mm. koripalloa, jalkapalloa, juoksua, lumilautailua ja hiihtoa. Monet kilpailivat lajissaan kansallisella tai kansainvälisellä tasolla.

Tulosten perusteella 121 potilasta sai laitteistaan yhteensä 183 iskua seurannan aikana. Kaikkiaan 10 prosenttia potilaista sai tahdistimen antaman sähköiskun urheillessaan kisoissa tai harjoituksissa. Sähköiskut olivat yleisempiä urheilun aikana kuin levossa, mutta eivät merkittävästi yleisempiä kuin muunlaisen fyysisen aktiivisuuden aikana.

Yksikään potilas ei menehtynyt rytmihäiriöön liittyvään syyhyn eikä tarvinnut elvytystä urheilun aikana tai sen jälkeen tapahtuneen rytmihäiriön takia. Ainoa potilasryhmä, jonka ei välttämättä kannattaisi urheilla tahdistimen kanssa, olivat oikean kammion arytmogeenista dysplasiaa potevat. Heillä oli muihin potilaisiin verrattuna suurempi riski saada mahdollisesti hengenvaarallisia rytmihäiriöitä urheilun aikana ja he myös tarvitsivat useita sähköiskuja ennen kuin sydämen rytmi palautui normaaliksi.”

Samaan aikaan US National Library of Medicinen verkkosivuilla on julkaistu Clinic in Sports Medicinen tutkimus, jossa todetaan muun muassa seuraavaa:

“Urheilijat, joille on asennettu rytmihäiriötahdistin, edustavat hyvin monimuotoista ryhmää, joilla saattaa olla normaalia korkeampi riski menehtyä sydänkohtaukseen heidän osallistuessa rankkaa fyysistä ponnistelua sisältävään toimintaan. Edellä mainitusta johtuen nykyisen yleisen ohjeistuksen mukaan heitä kielletään osallistumasta kaikkein kilpailullisimpiin urheilulajeihin, pois lukien ei-niin-intensiiviset lajit, kuten keilaus ja golf.

Aivan viime aikoina on kuitenkin saatu tutkimustuloksia, joiden mukaan osallistuminen rytmihäiriötahdistimen omaavien urheilijoiden osallistuminen kilpaurheiluun olisi suhteellisen turvallista. Siitä huolimatta näiden urheilijoiden kohdalla osallistuminen kilpaurheiluun on jatkuva keskustelunaihe. Tarpeettoman korkea sähköiskujen määrä ja rytmihäiriötahdistimen rikkoutuminen ovat niitä kaikkein suurimpia ongelmia, joita huippu-urheilun parissa jatkavat kohtaavat.”

Päätöksenteko uran jatkumisesta rytmihäiriötahdistimen asentamisen jälkeen lienee siis hyvin tapauskohtaista, mutta Bouwmeesterin kohdalla huolta aiheuttaa juuri jääkiekon fyysiset luonteenpiirteet lajina sekä NHL:ssä yhä kasvava fysiikan merkitys.

Luonnollisesti tässä kohtaa kaikkein tärkeintä on se, että Bouwmeesterillä on asiat ihmisenä hyvin; uran jatkoa koskevien päätösten aika tulee vasta myöhemmin.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
Kaikki Urheiluvedot.com:n ilmaiset vetovihjeet täältä!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord