Jukka Jalosen tie sittenkin auki NHL:ään? New Jersey Devils oli halukas tuomaan Rikard Grönborgin valmentajakseen, mikä lupaa todella paljon myös Jalosen näkökulmasta.

Jukka Jalosen tie sittenkin auki NHL:ään? Grönborgiin oltiin yhteydessä

Useiden NHL:n parissa toimivien mielestä eurooppalaisten on vaikea saada NHL:stä suoraan päävalmentajan paikkaa, vaan voisiko Jukka Jalosen tie olla sittenkin auki NHL:ään?

Monet ovat sitä mieltä, että oli sitten valmentaja miten menestynyt tahansa eurooppalaisen jääkiekon parissa, tie NHL-tasolla päävalmentajaksi käy joko NHL:n farmisarjojen tai vaihtoehtoisesti NHL-apuvalmentajien roolin kautta.

Kenties edellä mainitusta johtuen NHL:ssä on nähty vain kaksi eurooppalaista päävalmentajaa, Alpo Suhonen sekä Ivan Hlinka, ja siitäkin on mennyt jo pari vuosikymmentä.

NHL kuitenkin houkuttaa eurooppalaisia huippunimiä ja esimerkiksi Leijonia valmentava Jukka Jalonen ja Tre Kronoria menestyksekkäästi valmentanut Rikard Grönborg ovat molemmat kiinnostuneita NHL:ssä valmentamisesta. He ovat kuitenkin sen kaliiperin kavereita, että apuvalmentajaksi siirtyminen ei ole käytännössä ottaen vaihtoehto, minkä takia NHL-ovien on uskottu olevan myös heidän osaltaan kiinni.

Vaan voisivatko Jalosen ja Grönborgin kaltaisten huippumenestyneiden valmentajien meriitit olla sittenkin niin kovia, että NHL-seurat osoittaisivat kiinnostusta heidän taustoistaan huolimatta? Näin saattaa hyvinkin olla.

Kun New Jersey Devils irtisanoi kesken NHL-kauden 2019-2020 päävalmentajansa John Hynesin, seurasta oltiin välittömästi yhteydessä Zürich Lionsiin, jonka päävalmentajaksi Grönborg siirtyi päättyneeksi kaudeksi. Osapuolet keskustelivat ruotsalaisen siirtymisestä Devils-valmentajaksi, mutta sveitsiläisseura torppasi tämän ajatuksen.

– New Jersey hoiti asian oikealla tavalla: he soittivat ensiksi meille ja kysyivät, voisivatko he keskustella päävalmentajamme kanssa. Me annoimme siihen luvan, mutta teimme samalla hyvin selväksi, ettemme tule vapauttamaan häntä sopimuksestamme, Lions-pomo Klaus Zaugg paljastaa sveitsiläisen Watsonin haastattelussa.

Grönborgin sopimus Lionsin kanssa ulottuu vuoteen 2021 saakka, joten ilman potkuja 50-vuotiaan ruotsalaisen on odotettava ainakin vielä vuoden päivät NHL-mahdollisuuttaan.

Tre Kronorin valmennusryhmässä yhteensä kolme MM-kultaa voittaneelle – näistä kaksi päävalmentajana – Grönborgille mahdollisen Devils-pestin karkaaminen oli varmasti kova paikka, sillä vuosi sitten keväällä hän kertoi avoimesti hamuavansa päävalmentajan roolia NHL:stä ja hänet yhdistettiin tarjolla olleeseen Buffalo Sabresin päävalmentajan paikkaa.

– Ollakseni täysin rehellinen, ainoa jäljellä oleva haaste minulle valmentajana olisi NHL. Olen ikään kuin tehnyt kaiken muun ja valmentanut maailman parhaita pelaajia. Nyt haluaisin päästä istuttamaan ideani NHL:ään ja myös tavallaan haastaa NHL:n valmennusyhteisöä, Grönborg kertoi Sportsnetille.

Grönborgilla oli myös jo ideoita NHL:ää silmällä pitäen.

– Kaikki pelaavat samalla systeemillä. Se menee ikään kuin niin, että on yksi joukkue, joka menestyy parin vuoden aikana, ja yhtäkkiä jokainen kopioi kaiken mahdollisen, mitä he tekevät – aina samanlaisten pelaajien rekrytoimisesta samanlaiseen systeemiin.

– Toisin sinne erilaisen perspektiivin asioiden toteuttamiseen.

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Jaa