NHL:n kurinpito paskoi housuihin: Joonas Donskoin telonut Lindgren selvisi ilman rangaistusta NHL:n kuulemisen jälkeen.

Kommentti: Mikä vitsi! Joonas Donskoin telonut Ryan Lindgren selvisi ilman pelikieltoa

Joonas Donskoin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa telonut New York Rangersin Ryan Lindgren selvisi ilman pelikieltoa.

Kun NHL ilmoitti järjestävänsä kuulemisen Colorado Avalanchen Joonas Donskoille mitä todennäköisimmin aivotärähdyksen aiheuttaneelle New York Rangersin Ryan Lindgren, monet pitivät päivänselvänä, että yhdysvaltalaistulokkaalle on luvassa pelikieltoa.

Ainoa ilmassa leijunut kysymys oli: miten paljon pelikieltoa tulee?

NHL:n kurinpito veti kuitenkin kuulemisen jälkeen hihastaan melkoisen ässäkortin ja päätti, ettei Lindgrenin temppu ollut pelikiellon arvoinen.

Toisin sanoen NHL julisti, että on ihan ok jyrätä taklaus valtavalla voimalla toisen pelaajan päähän.

Ei tässä voi muuta sanoa kuin h*lvetin hienoa, NHL!

Sen lisäksi, ettei NHL tunnusta kaikista pätevistä tutkimuksista huolimatta aivotärähdysten ja aivorappeumasairaus CTE:n yhteyttä, nyt se myös antaa pelaajien aiheuttaa näitä aivotärähdyksiä, jotka siis johtavat CTE:hen, oikein luvan kanssa.

En voi uskoa, että sanon tämän ääneen, mutta kyllä tässä kohtaa tulee ikävä Liigan kurinpitoa.

Kotoisessa Liigassa nimittäin päätettiin joulukuussa, että päähän kohdistuneille taklauksille on tehtävä jotain. Asioihin on puututtava ja sen seurauksena rangaistuksia kovennettiin kesken kauden, perusteluiden kuuluessa seuraavasti:

“Liigan kurinpitomenettelyssä päähän kohdistuvista taklauksista annettavia sanktioita kovennetaan välittömästi. Jatkossa kaikista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan vähintään 5 ottelun pelikielto. Liigan voimassa olevien kurinpitosääntöjen mukaan kurinpitodelegaatio voi määrätä pelikieltoa enintään 60 ottelua tai 9 kuukautta, ja tätä pidempi pelikielto on myös mahdollinen vaatien Liigan hallituksen hyväksynnän.”

NHL on tietyssä mielessä se sarja, jonka tulisi toimia esimerkkinä muille sarjoille ja jääkiekolle lajina asiassa kuin asiassa.

Tällaiset Donskoin tilanteisiin liittyvät tilanteet pitäisivät olla päivänselviä: mitään muuta vaihtoehtoa ei tule olla kuin antaa tuntuva pelikielto ja pidättää palkka siltä ajalta (näin NHL:ssä myös tehdään), sillä millään muulla tavoin näitä ei tulla kitkemään ikinä pois tästä lajista.

Jos NHL ei puutu näihin välittömästi, tällaisten vaarallisten ja vältettävissä olevien tarpeettomien taklausten määrä tulee vain kasvamaan ja niin tulee myös niistä seuraavien tappeluiden, joissa jälki on todella rumaa.

Eikä sillä ole loppujen lopuksi yhtään mitään merkitystä, nousivatko Lindgrenin jalat irti jään pinnasta ennen kontaktia vai eivät – lähes sata kertaa tilanteen eri kuvakulmista kelanneena uskallan väittää, että nousivat – sillä se on vain rangaistusta voimistava asianhaara: kaiken A ja O on se, kaikessa yksinkertaisuudessaan, että taklaus oli päähän kohdistunut. Ensikontakti tapahtui päähän, valtaisalla voimalla, ja jos NHL katsoo läpi sormien näin ilmiselvän tilanteen, olen todella huolestunut.

Ehkä siis kaukaloon pitää tuoda takaisin poliisit, sillä tässä kohtaa Nazem Kadri hoiti Lindgrenille rangaistuksen mättämällä tämän naaman uuteen uskoon ja samalla pakotti Rangersin tulokaspelaajan jättämään ottelun kesken.

Itse en ole niinkään tappeluiden ystävä, etenkään silloin, kun kyse on niin sanotusti pelkästä showsta, mutta tappeluille on edelleen olemassa oma paikkansa jääkiekossa: pelaajien tulee joutua vastaamaan törkeisiin temppuihin ja mikäli NHL ei sitä tee, on hienoa, että joukkuekaverit tekevät niin.

Kiitos siis Nazem Kadri, että laitoit Lindgrenin maksamaan edes jonkinlaisen hinnan törkytaklauksestaan.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
Vain Urheiluvetojen lukijoille: Talleta 25€ – saat 75€ pelirahaa!

Jaa