Kauden 2019-2020 jatkaminen sysää NHL-pelaajat yhä kauemmaksi olympialaisista; voimmeko nähdä NHL-pelaajat olympialaisissa seuraavan kerran aikaisintaan vuonna 2030?

Kommentti: Kauden jatkaminen sysää NHL-pelaajat yhä kauemmaksi olympialaisista!

Kauden jatkaminen sysää NHL-pelaajat yhä kauemmaksi olympialaisista, sillä kauden läpivienti tulee vaikuttamaan isosti myös tuleviin kausiin.

NHL:lle suurimmat ongelmat sarjan pelaajien osallistumiselle olympialaisiin ovat raha, jo valmiiksi täyteen ahdettu otteluohjelma sekä mahdolliset loukkaantumiset.

Vaikka sekä Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF ja Kansainvälinen olympiakomitea IOC ovat tulleet NHL:ää vastaan ennen kaikkea taloudellisessa mielessä, eivät NHL-pomot ole osoittaneet siitäkään huolimatta minkäänlaista mielenkiintoa olympialaisia kohtaan; toisin sanoen he haluavat World Cupin järjestämällä imaista kaiken mahdollisen rahavirran itselleen.

Juuri nyt vaikuttaisi siltä, että NHL-pelaajien osallistuminen olympialaisiin vaikuttaa entistä epätodennäköisemmältä skenaariolta, kiitos koronaviruspandemian.

Koronaviruspandemian myötä NHL-kausi 2019-2020 on ollut keskeytyksissä jo kohta neljä kuukautta ja pelejä päästään tällä tietoa jatkamaan vasta 30. heinäkuuta eli yli neljä ja puoli kuukautta kauden keskeytymisen jälkeen; eikä tuo heinäkuun loppukaan ole mikään kirkossa kuulutettu ajankohta, sillä meistä kukaan ei tiedä, miten tämä pandemia kehittyy ja millaisia lisähaasteita se luo NHL:n näkökulmasta.

Mutta niin tai näin, NHL on valmis venyttämään kauden loppuratkaisun vaikka lokakuulle saakka.

Kauden jatkuminen tarkoittaa sitä, että seuraavan kauden alkamisajankohta tulee olemaan huomattavasti tavallista myöhempi. Normaalisti uusi NHL-kausi alkaa heti lokakuun alussa – nyt se venyy pahimmassa tapauksessa joulukuun alkuun ja kukaties, mahdollisesti vielä pidemmälle. Joka tapauksessa ensi kautta ei tulla pelaamaan normaalin aikataulun mukaisesti, ja kun samaan aikaan vakaa aikomus on pelata 82 ottelun runkosarja, vaikutukset ulottuvat väistämättä ensi kauden lisäksi myös sitä seuraavaan kauteen (2021-22).

Seuraavat talviolympialaiset ovat ohjelmassa helmikuussa 2022, joten tässä kohtaa lienee jo turvallista sanoa – ikävä kyllä – ettei NHL-pelaajia nähdä missään nimessä Pekingin olympiajäillä. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että NHL-pelaajat voitaisiin nähdä takaisin olympialaisissa aikaisintaan vuonna 2026 – siis 12 vuotta edellisen kerran jälkeen – ja kyllä se vain niin on, että mitä pidemmäksi tuo väli venyy, sitä helpompi NHL:n on estää pelaajiaan osallistumasta tähän kerran neljässä vuodessa järjestettävään urheilun juhlaan.

NHL:n ja NHLPA:n (pelaajayhdistys) kerrotaan olevan äärimmäisen lähellä uutta työehtosopimusta, joka ulottuisi aina syksyyn 2028 saakka, nykyisen umpeutuessa vasta syksyllä 2022; koska tällä hetkellä pelaajien kaikki keskittyminen on näissä neuvotteluissa tämän meneillään olevan pandemian myötä taloudessa, ennen kaikkea Escrow-rahastossa, on vaikea nähdä, että uudesta työehtosopimuksesta löytyisi olympiapykälää.

Pahimmassa tapauksessa, tai kenties parhaassa, voimme unelmoida näkevämme kaikki maailman parhaat pelaajat olympialaisissa seuraavan kerran vuonna 2030.

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Jaa