NHL aikoo viedä väkisin kauden maaliin, vaikka se tekee myös ensi kaudesta tukalan.

Kommentti: NHL aikoo viedä väkisin kauden maaliin – myös ensi kaudesta sekopäinen…

NHL aikoo viedä väkisin kauden 2019-2020 maaliin, eikä siitä huolimatta ensi kauden ottelumäärään ole tiedossa mitään muutoksia.

Kuten me kaikki hyvin tiedämme, NHL aikoo viedä väkisin kauden 2019-2020 maaliin.

Siitäkin huolimatta, että maanantaina kuulimme, miten paluusuunnitelmien kakkosvaiheen jälkeen eli noin kolmessa viikossa 26 pelaajaa oli saanut koronavirustartunnan ja tällä viikolla niitä tuli lisää, kun St. Louis Blues joutui sulkemaan harjoitustilansa usean pelaajan sairastuttua kyseiseen virukseen.

Ja mikä pahinta, pelaajat on jätetty täydellisen epätiedon valtaan heitä suojelevien menetelmien osalta, minkä myötä erään NHL-pelaajan mukaan peräti 75 prosenttia pelaajista vastustaisi kauden pelaamista loppuun.

Toki NHL on päättänyt ottaa pelien jatkamiseen liittyvän äänestyksen ja uuden työehtosopimuksen myötä tietynlaisen liehittelytaktiikan eli pelaajille on esimerkiksi päätetty antaa vuosien 2022 ja 2026 olympialaiset – ne kamalat kahden viikon jaksot, joita ei millään ilveellä ole saatu aiemmin mahtumaan kalenteriin.

Tällä tavalla pelaajat saadaan pelaamaan ja sopimukset allekirjoitettua.

***

On toki ymmärrettävää, että NHL pyrkii minimoimaan kokemansa taloudelliset vahingot, jotka ovat tällä hetkellä noin 500 miljoonan dollarin luokkaa ja siihen tulee toiset 500 miljoonaa dollaria lisää, mikäli kausi jää kesken.

Toisaalta taas kyseessä on lähes 5 miljardin dollarin liikevaihdolla operoiva kasvava bisnes, joka aidosti kykenisi nielemään jopa miljardin dollarin tappiot, vaikka se hankaloittaisikin tilannetta.

Ja nyt täytyy muistaa, että sekä terveyden että pelaajien turvallisuuden tulisi aina mennä rahan edelle. Kuten Toronto Maple Leafsin Mitch Marner sen sanoi, mitä jos joku kuolee kaukaloon? Mitä, jos diabetesta sairastavat pelaajat, kuten Kaapo Kakko tai Max Domi saavat tartunnan?

Olen todennut tämän aiemminkin ääneen, mutta miten NHL kestää sen, jos joku oikeasti menettää henkensä tai joutuu lopettamaan uransa koronaviruksen aiheuttamien jälkisairauksien myötä – onko se todella tämän kaiken arvoista?

Ja entä sitten se itse pelin tietynlainen lahjomattomuus ja uskottavuus?

Kysymyksiä on vain muutama, mutta ne ovat niin järisyttävän kokoisia, että on täysin käsittämätöntä, miten NHL yrittää edelleen väkisin pelata pudotuspelit ja jakaa Stanley Cupin, jolla ei ihan oikeasti ole lähes viiden kuukauden tauon jälkeen millään muotoa tekemistä maaliskuussa kesken jääneen kauden aikana.

Ja mistä se Stanley Cup -voittaja tullaan muistamaan? Koronaviruksesta, sillä valitettavasti NHL ei ole mikään jalkapallon Valioliiga, jossa valtaosa kaudesta oli jo pelattu ennen koronataukoa, vaan tietyllä tapaa ne oikeasti merkitykselliset pelit alkavat vasta nyt ja samaan aikaan tähän hetkeen johtavan runkosarjan merkitys on lähestulkoon kumottu täysin.

***

Kaiken kruunajaisiksi myös ensi kaudesta on tulossa omanlaisensa katastrofi.

NHL nimittäin aikoo – totta kai pelaajista ja kaikesta muusta riippumatta – pelata täyden 82 ottelun runkosarjan kaudella 2020-21, vaikka kauden uskotaan tässä kohtaa käynnistyvän vasta joulukuussa tai tammikuussa.

Kummastakaan päästä ei siis aiota joustaa: ei tästä kaudesta, eikä ensi kaudesta.

Se on hienoa katsoa, kun pelaajat marssivat ensi kaudella jäälle, vetävät kaiken tämän sekamelskan keskellä jo valmiiksi aivan liian tiukan otteluohjelman läpi vielä tiukemmalla tahdilla, ja pelaajia alkaa loukkaantua tuon tuosta. Ja ne harjoitukset, joita ei ylipäätään juurikaan NHL:ssä tunneta – ne jäävät entistä vähemmälle, mikä vaikuttaa myös itse pelin tasoon.

Bisnes on bisnestä, mutta raha ei voi yksinomaan ohjata jokaista päätöstä ja jättää alleen kaikkia muita asioita. Tässä alkaa pikkuhiljaa tuntua siltä, että NHL olisi voinut kieltää koko koronaviruspandemian olemassaolon, aivan kuten se yrittää tehdä aivotärähdysten vakavuuden ja niitä seuraavan CTE:n (aivorappeumasairaus) kohdalla.

En yhtään enää ihmettele niitä kommentteja, joissa NHL:n todetaan tämän kaiken jälkeen olevan niin sairas ja oksettava tuote, että sen seuraaminen loppuu tähän. Valitettavasti NHL:n päättäjien keskuudessa pidemmälle tulevaisuuteen ei kuitenkaan osata katsoa, vaan omistajat haluavat kaiken tässä, nyt ja heti.

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Jaa