Tuoko Kari Lehtonen sittenkin Stanley Cupin Dallasiin - kolme vuotta sitten esittämillään torjunnoilla?

Tuoko Kari Lehtonen sittenkin Stanley Cupin Dallasiin – Miro Heiskasen muodossa?!

Tuoko Kari Lehtonen sittenkin Stanley Cupin Dallasiin, Miro Heiskasen muodossa? Tämä on tositarina siitä, miten pienet mitättömältä tuntuvat asiat saattavat muuttua jättimäisiksi.

Kun Kari Lehtonen varattiin NHL:ään vuoden 2002 NHL Draftissa koko varaustilaisuuden toisena pelaajana, Atlanta Thrashersin toimesta, odotettiin suomalaisvahdilta isoja asioita. Ja vaikka Lehtonen loikin varsin komean NHL-uran, ei hän koskaan yltänyt sille tasolle, mitä häneltä odotettiin.

Etenkin Dallas Starsissa ne odotukset olivat korkealla. Marc-Andre Fleuryn kanssa kenties jääkiekkohistorian teknisesti taitavimman ja lahjakkaimman suomalaisen piti johdattaa tähtipaidat Stanley Cupiin tai ainakin lähelle sitä, mutta parhaimmillaankin joukkue ylsi Lehtosen aikana ainoastaan pudotuspelien 2. kierrokselle.

Lopulta Lehtonen päätti pelaajauransa kauden 2017-18 päätteeksi, poistuen vähin äänin takavasemmalle ja kertomatta kenellekään, aikooko hän jatkaa vielä pelaamistaan.

Vaikka Lehtosen ura on jo paketissa, hän saattaa tulevaisuudessa mahdollistaa sen Stanley Cupin Dallas Starsille – ainakin hän toi merkittävän palasen teksasilaisseuralle, tietämättä siitä mitään vielä kyseisellä hetkellä.

Kun mitättömältä tuntuva voitto saattaa muuttaa kaiken

Kyseessä oli huhtikuun 8. päivä, vuonna 2017. Colorado Avalanche ja Dallas Stars kohtasivat toisensa tuon kyseisen kauden 2016-17 viimeisessä runkosarjaottelussa. Sarjataulukon valossa ottelun merkitys oli mitätön, sillä molempien joukkueiden kohtalona oli päättää kautensa runkosarjaan.

Toiselle näistä joukkueista tuosta ottelusta tuli lopulta kuitenkin äärimmäisen merkittävä.

Ottelu oli 60 peliminuutin jälkeen tasatilanteessa 3-3. Kun myöskään jatkoaika ei tuonut ratkaisua, haettiin ottelun voittajaa voittolaukauskilpailusta.

Voittolaukauskilpailun 1. kierroksella tuolloin vielä Avalanchea edustanut Matt Duchene joutui Lehtosen pysäyttämäksi, kun taas toisessa päässä Tyler Seguin onnistui ohittamaan Jeremy Smithin. Lehtonen piti voittolaukauksilla maalinsa puhtaana loppuun saakka, pysäyttäen denveriläisten viimeisenä yrittäjänä toimineen Mikko Rantasen, ja Stars voitti tuon ottelun lukemin 4-3 – saalistaen sen yhden ylimääräisen tarjolla olleen pisteen.

Tuolla voitolla Stars nousi NHL:n lopullisessa sarjataulukossa sijalle 24. Noin kaksi viikkoa myöhemmin oli vuorossa NHL Draft Lottery, jossa tuo 24. sija toi koko varaustilaisuuden kolmannen varausvuoron; samaan aikaan tasapisteissä Starsin kanssa ollut, mutta pykälän alemmaksi sijoittunut Detroit Red Wings sai vasta yhdeksännen varausvuoron ja Starsin edelle sijoittunut Florida Panthers kymmenennen varausvuoron.

Lopulta tuo Starsin saama kolmas varausvuoro konkretisoitui Miro Heiskaseksi, josta voidaan ihan luvalla sanoa, että hän tulee taistelemaan tulevaisuudessa NHL:n parhaalle puolustajalle jaettavasta Norris Trophysta.

Corey Perry vertasi Scott Niedermayeriin

Miro Heiskasen potentiaalista, ja myös jo nykytasosta, kertoo paljon esimerkiksi se, että Scott Niedermayerin kanssa Anaheim Ducksissa Stanley Cupin voittanut Corey Perry, joka on nykyisin Heiskasen joukkuekaveri, on verrannut suomalaisnuorukaista kyseiseen kanadalaiseen puolustajalegendaan.

Ja kaikki kunnia Red Wingsin kyseisessä tilaisuudessa varaamalle Michael Rasmussenille ja Panthersin varaamalle Owen Tippettille, mutta eivät he mitään Heiskasia ole.

Jos siis Stars pääsee joko tänä vuonna tai jossain vaiheessa tulevaisuudessa juhlimaan Stanley Cup -voittoa Miro Heiskasen johdolla, on tähtipaitaisen seuran johtoportaan syytä lähettää kiitoskortti Kari Lehtoselle – miksei myös Mikko Rantaselle, joskin se menisi hieman liiaksi ivan puolelle, ellei sitten Rantanen pääse niin ikään nostamaan kannua käsivarsilleen Coloradossa.

Tämä tositarina on oiva osoitus siitä, miten pienestä asiat ja tietyllä tapaa myös menestys voivat urheilussa olla kiinni.

Jos Dallas Starsin alakerrassa olisi Miro Heiskasen kokoinen aukko, olisivat joukkueen menestysmahdollisuudet nyt ja myös tulevaisuudessa huomattavasti hatarammalla pohjalla.

Tässä vielä tuo Lehtosen torjunta Rantasta vastaan:

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Jaa