Lokakuun suurimmat NHL-yllättäjät: listattuna on kauden 2019-2020 ensimmäisen kuukauden suurimmat yllättäjät, kuten myös suomalaisyllättäjät.

1. kuukausi takana: Lokakuun suurimmat NHL-yllättäjät – katso lista!

NHL-kausi 2019-2020 on nyt vanhentunut kuukauden verran: seuraavassa Urheiluvedot.com käy läpi lokakuun suurimmat NHL-yllättäjät.

Lokakuu 2019: NHL Top 10 – suurimmat yllättäjät

1. John Carlson

Washington Capitalsin puolustaja John Carlson tehtaili pisteitä läpi lokakuun järkyttävän kovalla tahdilla ja hän jäi lokakuun 14 ottelussa ainoastaan kahdesti tehopisteittä. Carlson kirjoitteli pistetahdillaan (7+16=23) NHL:n historiankirjoja uusiksi. Carlsonilta toki osattiin odottaa hyvää alkukautta, mutta tällainen pistetahti oli jättiyllätys ja hän on tällä hetkellä ylivoimainen suosikki Norris-voittajaksi eli NHL:n parhaaksi puolustajaksi. Yhdysvaltalainen oli lokakuun päätteeksi koko NHL:n pistepörssin jaetulla kolmannella sijalla.

2. James Neal

Kesällä Calgary Flamesin Edmonton Oilersiin vaihtokaupassa Milan Luciciin vaihtanut James Neal osoitti lokakuun aikana, ettei yksi huono kausi tarkoita yhtään mitään. Neal teki menneen kuukauden aikana 14 otteluun upeasti tehot 11+2, pitäen hallussaan maalipörssin toista sijaa, ja oli supervaarallinen etenkin ylivoimalla, tehden kahdeksan maalia. Nealin itseluottamus on korkealla ja putki liikkuu paljon viime kautta paremmin; hän on ollut tärkeä lisä muutoin kapeaan Oilers-hyökkäykseen.

3. Adam Henrique

Anaheim Ducks on ollut yksi alkukauden suurimmista yllättäjistä, vaikka joukkue on keskellä uudelleenrakennusprojektia ja vahva alkukausi henkilöityy vahvasti keskushyökkääjä Adam Henrique’en. Yhdysvaltalainen on johdattanut joukkueensa kakkosketjua ja pelannut erinomaista jääkiekkoa molempiin suuntiin: hänellä on 14 ottelun jälkeen kasassa tehot 8+1 ja hän johtaa koko NHL:n tehotilastoa lukemalla +12. Ehkä kaikkein vaikuttavin fakta on se, että Henrique on tehnyt kaikki pisteensä tasaviisikoin.

4. Cale Makar

Colorado Avalanchen nuori puolustaja debytoi NHL:ssä viime kaudella pudotuspeleissä, päätettyään yliopistokautensa, ja sisääntulo maailman kovimpaan kiekkoliigaan oli uskomaton. Viimeistään kuluvalla kaudella hän on osoittanut olevansa tulevaisuuden supertähti ja jo nyt ehdoton eliittipuolustaja NHL:ssä. Cale Makarin liikkuminen jäällä on maagista katseltavaa, ikään kuin hän tanssisi jäänpinnan päällä, ja nuori kanadalainen pelaa vahvasti molempiin suuntiin; takana on nyt 12 ottelua, tehoin 1+9=10.

5. Thatcher Demko

Tuukka Raskia ei kykene tällä hetkellä haastamaan NHL:n torjuntatilastoissa kukaan, mutta Vancouver Canucksin kakkosvahtina toimiva Thatcher Demko pääsee edes lähelle. 23-vuotias yhdysvaltalainen pelasi lokakuussa neljä ottelua, voitti niistä kolme ja hänen torjuntatilastonsa olivat 94,10/1.73. Demko vei selkeästi Jacob Markströmiä henkilökohtaisissa tilastoissa ja saattaa kauden mittaan tosissaan haastaa ruotsalaisen, mikäli otteet jatkuvat nähdynlaisina.

6. Dougie Hamilton

Dougie Hamilton nousi lokakuussa Hartford Whalersin/Carolina Hurricanesin seurahistoriassa Risto Siltasen ja Mark Howen rinnalle puolustajaksi, joka on aloittanut kauden antamalla viidessä ensimmäisessä ottelussa neljä maaliin johtanutta syöttöä. Kaiken kaikkiaan Hamilton jäi lokakuussa vain kahdessa ottelussa tehopisteittä ja hänen kokonaissaldonsa oli kuun päätteeksi 6+7=13, oikeuttaen puolustajien pistepörssin neljänteen sijaan, ja tehotilasto +8.

7. Jonathan Drouin

Jonathan Drouinin tarina Tampa Bay Lightningissa ei päättynyt kovinkaan kauniisti, kun hän vaati julkisesti siirtoa ja joutui niin sanottuun koirankoppiin. Lopulta hänet kaupattiin Montreal Canadiensiin kaudeksi 2017-18, ja vaikka hän on tehnyt siirtonsa jälkeen 158 runkosarjaottelussa tehot 31+68=99, on hänet nähty melkoisena alisuorittajana (-36) ja jopa todennäköisenä kauppatavarana – siis ennen tätä kautta. Lokakuussa hän oli kovassa iskussa, hän sai muun muassa standing ovationin Canadiens-faneilta ja oli kuin uudestisyntynyt pelaaja, tehden 13 otteluun tehopisteet 7+5=12 (+5).

8. Quinn Hughes

NHL-kauden 2019-2020 alla puhuttiin paljon sukunimen Hughes omaavasta pelaajasta, mutta etunimi oli Quinnin sijaan Jack. Toisin sanoen pikkuveli varasti otsikot, mutta lokakuun aikana Quinn Hughes varasti huomion kaukalon puolella. Ennen kuluvaa kautta ainoastaan viisi NHL-ottelua pelannut nuori puolustaja paransi menneen kuukauden aikana peliään kuin sika juoksuaan: hän teki viimeiseen neljään otteluun tehot 0+7 ja summasi kaiken kaikkiaan lokakuussa 12 ottelussa kasaan tehot 1+9=10 (+1).

9. Ryan Ellis

Tämä pienikokoinen viikinki, Ryan Ellis, huhki lokakuussa keskiarvolta yli 23 minuuttia ottelua kohden ja teki kaikessa hiljaisuudessa – muiden varastaessa otsikot – 13 otteluun tehot 2+12=14. Ellis esiintyi erinomaisesti myös omassa päässä, mistä kertoo muun muassa tehotilasto +11. 28-vuotias kanadalaispuolustaja on parhaalla kaudellaan (2018-19) tehnyt 82 runkosarjaotteluun 41 tehopistettä ja kuluvan kauden ensimmäisen kuukauden jälkeen Ellis on tehnyt ottelua kohden noin 0.58 pistettä enemmän ja ollut yksi NHL:n parhaista puolustajista.

10. J.T. Miller

Kun Vancouver Canucks hankki kesäkuussa J.T. Millerin Tampa Bay Lightningista, kysymysmerkkejä oli ilmassa. Hinta oli kohtalaisen korkea, sillä Canucks maksoi hänestä ehdollisen 1. kierroksen varausvuoron, 3. kierroksen vuoron ja maalivahti Marek Mazanecin, joka nyt sattui vain olemaan osa kauppaa – lisäksi Millerin palkka on kohtalaisen korkea, 5,25 miljoonaa dollaria, aina vuoteen 2023 saakka. Miller on kuitenkin osoittanut olevansa loistava lisä erinomaisesti pelanneeseen Canucks-miehistöön. Hän on murtautunut Top 6 -hyökkääjien joukkoon ja tehtaili lokakuussa 12 otteluun tehot 6+8=14, pelaten erinomaisesti kahteen suuntaan (+7). Ehdottomasti yksi positiivisimmista yllättäjistä.

Lokakuu 2019: NHL Top 5 – suurimmat suomalaisyllättäjät

1. Joel Armia

Montreal Canadiensissa pelaava Joel Armia on käynyt pitkän polun siihen pisteeseen, jossa hän tällä hetkellä on. Armia tuli NHL:ään hyökkäyspään lupauksena, mutta kun homma ei lähtenyt kulkemaan odotetulla tavalla, asenne muuttui nöyremmäksi ja hän lähti raivaamaan tietään ylöspäin alempien kentällisten ja alivoiman kautta. Lokakuussa tulosta alkoi tulla oikein huolella myös hyökkäyspäässä ja tänä päivänä Armia on äärimmäisen monipuolinen pelaaja. Viime kuussa loukkaantuminen vei hänet muutamaksi otteluksi sivuun, mutta edes se ei hidastanut tahtia: Armia pelasi lokakuussa 11 ottelua, teki tehot 6+3 ja tehotilasto oli upeasti +7.

2. Ville Heinola

Winnipeg Jets menetti kesän aikana useita tähtiä puolustuksestaan ja joukkueen alakerta näytti kauden alkaessa luvattoman heikolta. Viime kesänä 1. kierroksella NHL:ään varattu 18-vuotias Ville Heinola yllätti kuitenkin jokaisen ja raivasi tiensä joukkueeseen harjoitusleirin kautta, ollen alkukaudesta vähintäänkin yksi joukkueensa parhaista puolustajista. Jostain käsittämättömästä syystä, täysin peliesityksiä vasten, Heinolan peliaikaa alettiin pudottamaan ja välillä hän katsoi pelejä katsomosta. Nyt tilanne on se, että kausi saattaa hyvinkin jatkua Suomessa, mikä on pöyristyttävää. Heinola teki lokakuun aikana kahdeksassa pelaamassaan ottelussa tehot 1+4 ja merkkautti tehotilaston +3.

3. Mikko Koskinen

Pahasti ylipalkattu. NHL:n heikoin hanskakäsi. Korkeintaan keskinkertainen kakkosvahti NHL-tasolla. Nämä olivat sanoja, joita Mikko Koskisesta sanottiin kauden alla, etenkin siinä vaiheessa, kun hän vaikutti hävinneen harjoitusleirin jälkeen taistelun ykkösvahdin asemasta seuran uudelle hankinnalle Mike Smithille, mutta suomalaisvahti on näyttänyt kaikille epäilijöilleen. Hän voitti lokakuussa kuudesta aloittamastaan ottelusta viisi, esiintyi seitsemässä ottelussa ja merkkautti torjuntatilastoikseen 92,20/2.39.

4. Erik Haula

Carolina Hurricanes hankki Erik Haulan kesällä Vegas Golden Knightsissa ja suomalaisen alku uudessa osoitteessa on ollut huikea. Haula on laittanut seuraennätyksiä uusiksi, takonut maaleja kiitettävällä tahdilla ja tuonut Hurricanesin hyökkäyspäähän juuri sitä leveyttä, jota joukkue kaipasi. Haula aloitti kautensa kolmen ottelun maaliputkella ja kaiken kaikkiaan hän teki lokakuussa pelaamissaan 12 ottelussa tehot 7+2, merkkauttaen tehotilastokseen +2. Hän osoittautui heti ensimmäisen kuukauden aikana myös ylivoiman täsmäaseeksi tekemällä kolme ylivoimaosumaa.

5. Patrik Laine

Patrik Laineen lähtökohdat uuteen kauteen eivät olleet ihan sieltä parhaasta päästä. Alla oli vaisu kausi, hän aiheutti aiemmin syksyllä antamillaan kommenteillaan pienen kohun ja uuden jatkosopimuksen syntyminen venyi aivan kauden kynnykselle, eikä hän pelannut ainoatakaan harjoitusottelua. Mutta, kun kausi käynnistyi, Laine iski tiskiin heti vakuuttavat näytöt ja lokakuun aikana hän pelasi uransa monipuolisinta jääkiekkoa. Ja mikä yllättävintä, Laine osoittautui melkoiseksi syöttökoneeksi, tehden kaiken kaikkiaan 12 otteluun tehot 3+10=13, joista peräti yhdeksän tasaviisikoin. Tehotilasto oli puolestaan +1.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
NHL vapaat pelaajamarkkinat ja pelaajasiirrot 2019

Jaa