Borgström, Heponiemi, Repo, Haapala… Mikä Floridassa mättää?

schedule 21 toukokuun 2020 - 08:26
person Marko Ollonqvist

Mikä Floridassa mättää? Pohjoisamerikkalaismedia Fansidedin toimittaja Matt Lichtenstadter nostaa esiin todella huolestuttavia seikkoja.

Florida Panthers on onnistunut viime vuosien aikana varaamaan muutamia valmiita helmiä, kuten Aleksander Barkov ja Aaron Ekblad, jotka ovat kyenneet välittömästi hyppäämään seuran NHL-miehistöön.

Harvojen varausten kohdalla on kuitenkaan näin; moni nuori pelaaja saattaa omata kaikki avut NHL:ään, mutta hän ei ole välittömästi NHL-valmis pelaaja, jolloin kehitystyö on kaikki kaikessa.

Florida Panthersin kohdalla juuri tässä kehitystyössä vaikuttaisi olevan valtaisia ongelmia. Oli sitten kyse ensimmäisellä kierroksella varatuista pelaajista tai vaikkapa Euroopasta saapuneista varaamattomista pelaajista, kukaan ei tunnu lyövän läpi seuran pelaajapolun kautta.

Fansidedin toimittaja Matt Lichtenstadter nostaakin esille konkreettisten esimerkkien kautta tämän ongelman laajuuden. Hän käsittelee asiaa muun muassa Henrik Borgströmiin kohdistettujen siirtohuhujen kautta.

– Huolestuttavaa ei ole se, pitävätkö nämä huhut paikkansa, vaan se, että ne ovat ylipäätään olemassa. Borgströmin kuuluisi olla yksi Panthersin joukkueen keskiössä olevista pelaajista tähän mennessä, mutta todellisuudessa hän ei ole lähelläkään sitä – kiitos väärin johdetun pelaajakehityksen sen jälkeen, kun hän lähti Denveristä (yliopistosta).

Lichtenstadterin nostamien nimien joukossa esiin nousee monta suomalaispelaajaa, jotka ovat valitettavia esimerkkejä siitä, miten pahasti Panthers-organisaatiossa on epäonnistuttu pelaajien kasvattamisessa NHL-mittoihin.

– Tämä tarina korostaakin kriittistä asiaa Panthersin tulevaisuuden osalta: heidän kehitysmallinsa on pahasti rikki ja vaatii uudistusta ruohonjuuritasolta lähtien. Kuka on viimeisin Panthers-prospekti, joka on aidosti menestynyt heidän farmisysteeminsä kautta? Paras vastaus saattaa olla Riley Stillman, mutta hän on pelannut vielä aivan liian vähän pelejä ammattilaisena, tai MacKenzie Weegar, joka kolmessa eri kaupungissa vietetyn kolmen AHL-kauden jälkeen nousi vihdoin NHL:ään vuonna 2017.

– Miettikää esimerkiksi Henrik Haapalaa, joka teki sopimuksen Panthersin kanssa vuonna 2017 melkoisten fanfaarien saattelemana, mutta palasi Eurooppaan vain viiden NHL- ja 20 AHL-ottelun jälkeen. Hän ei koskaan saanut mahdollisuutta loistaa. Tai Aleksi Heponiemeä, joka on äärimmäisen lahjakas lupaus, mutta teki vain 14 pistettä päättyneellä AHL-kaudella, pelaten pääasiassa vain kolmos- tai nelosketjuissa; ei tuo ole aito mahdollisuus hänen kaltaiselle pelaajalle.

– Miettikää esimerkiksi Sebastian Repon kaltaisia pelaajia, jotka eivät olleet huippulupauksia, mutta olisivat voineet olla merkittävä osa Panthersin pelaajasysteemiä. Ja sitten Owen Tippettin kaltainen huippulupaus tarvitsi hänkin kolmannen kehitysvuoden ja samaan aikaan hänen kanssaan varatut nimet olivat nousseet NHL:ssä jo merkittäviin rooleihin.

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord