Onko NHL-pelaajien osallistuminen olympialaisiin sittenkin uhan alla?!

schedule 25 lokakuun 2020 - 01:57
person Marko Ollonqvist

Onko NHL-pelaajien osallistuminen olympialaisiin, joka on taattu uuden työehtosopimuksen myötä, sittenkin uhan alla koronaviruspandemian vuoksi?

Kun NHL ja NHLPA eli pelaajayhdistys pääsivät kesällä yhteisymmärrykseen uudesta työehtosopimuksesta, NHL-pelaajien osallistuminen olympialaisiin piti olla itsestäänselvyys – olihan sopimuksessa pykälä, joka mahdollistaa pelaajille sekä vuoden 2022 että 2026 olympialaisissa pelaamisen.

Koronaviruspandemia on kuitenkin tehnyt käytännössä ottaen jokaisesta asiasta tässä maailmassa kaikkea muuta kuin itsestäänselvyyden, eikä NHL-pelaajien osallistuminen olympialaisiin ole tässä suhteessa poikkeus.

Mutta, mistä tässä sitten on oikein kyse? Miksi NHL-pelaajia ei välttämättä nähdä olympialaisissa?!

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, että NHL on pulassa otteluohjelmansa kanssa.

Juuri nyt näyttää siltä, että tuleva NHL-kausi 2020-21 pääsee alkamaan aikaisintaan tammikuussa, mutta kauden alun venyminen jopa helmikuulle on täysin mahdollista – Vegas Golden Knightsin omistava Bill Foley, kun on paljastanut helmikuun nimenomaan todennäköiseksi alkamisajankohdaksi.

Sinällään kausi 2020-21 ei suoranaisesti ole ratkaiseva olympialaisten osalta, mutta sen vaikutukset kauteen 2021-22 puolestaan ovat. Mikäli tuleva NHL-kausi venyy normaalia pidemmälle, kuten nyt siltä näyttää, vaikuttaa se väistämättä seuraavan kauden alkamiseen. Se taas tekee jo entisestään tiivistahtisesta otteluohjelmasta vielä normaalia tiukemman ja kahden viikon olympialaisten ymppääminen sinne sekaan on käsittämättömän haastava tehtävä.

Toisin sanoen se vaatisi joko kauden 2020-21 tai 2021-22 lyhentämistä ja siihen NHL ei ole valmis; tuskin ovat myöskään pelaajat.

Luonnollisesti pelaajilla on oikeus vedota tuoreeseen työehtosopimukseen ja pakottaa olympialaisiin osallistuminen, mutta onko pelaajilla halua tähän – se, kun vaikuttaa suoranaisesti pelaajien työllistymiseen ja monella tapaa myös taloudelliseen tilanteeseen.

Ai, miten niin vaikuttaa?

No, jokainen voi hämmästellä käynnissä olevia NHL:n vapaita pelaajamarkkinoita ja todeta, että useat kovan luokan pelaajat ovat saaneet odotettua lyhyempiä tai taloudellisesti pienempiä sopimuksia, minkä lisäksi vapaalla jalalla on edelleen useita varsin päteviä pelimiehiä; esimerkiksi Mikael Granlund ei olisi normaalina aikana enää ilman uutta työnantajaa.

Ja sitten tullaan suoranaisesti NHL:n palkkakattoon, joka jämähti viime kauden 81,5 miljoonaan dollariin ja se voi nousta vasta siinä vaiheessa, kun NHL:n liikevaihto ylittää 4,8 miljardia dollaria: jos siis jompaakumpaa kautta jouduttaisiin lyhentämään, se vaikuttaisi suoraan NHL:n tulokseen – kuten vaikuttaa myös se, että tuleva kausi tullaan pelaamaan mitä todennäköisimmin ainakin osittain ilman katsojia.

Ainoa tietyllä tapaa lohdullinen fakta on se, että NHL ei voi käytännössä ottaen venyttää tulevaa kautta heinäkuun 23. päivää pidemmälle kesäolympialaisten vuoksi. Olympialaiset ovat NHL-oikeudet omaavalle NBC:lle jättimäinen juttu ja ne kiilaavat kokoluokassaan NHL-ottelujen edelle.

Toki NHL voi teoriassa jatkaa kauttaan niin pitkälle kuin se haluaa, mutta se ei ole millään tavalla fiksua, mikäli se tarkoittaa heikkoa näkyvyyttä.

Marko Ollonqvist

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord