Ei ole totta! NHL-vahdit sivussa aivotärähdysten vuoksi lähes 10-kertaisen määrän

schedule 24 syyskuun 2019 - 03:49
person Marko Ollonqvist

Todella huolestuttava muutos: NHL-vahdit sivussa aivotärähdysten vuoksi lähes 10-kertaisen määrän kahden vuoden takaiseen verrattuna.

Aivotärähdykset ovat olleet jo vuosien ajan monien huulilla, mutta mitään muutoksia ei ole tapahtunut – jos jotain, niin vain huonompaan suuntaan.

Lähes poikkeuksetta aivotärähdyksistä puhuttaessa keskustelunaiheena ovat kenttäpelaajat ja kovat taklaukset, mutta keskustelusta tuntuvat unohtuneen täysin maalivahdit. Jääkiekko on lajina koko ajan nopeampi ja nopeampi, etenkin NHL:ssä, mikä aiheuttaa todella suurta huolta maalivahtien keskuudessa.

Eikä tuo ole ihme, sillä tilastot kolmelta viime kaudelta ovat todella karua luettavaa.

Vielä kaudella 2016-17 NHL:ssä vain kahdella maalivahdilla todettiin aivotärähdys ja he olivat sivussa yhteensä 15 ottelusta. Kahden viime kauden yhteismäärä menetetyissä otteluissa on käsittämättömät 276 ottelua ja peräti 14:llä maalivahdilla todettiin aivotärähdys tai jokin muu päävamma.

– Onhan se brutaalia, mutta minkäs teet? Peli on nykypäivänä niin nopeaa ja tila on rajallista. Kun kaveri ajaa maalille ja puolustaja on puoli askelta myöhässä, silloin tapahtuu yhteentörmäyksiä, aivotärähdyksen itsekin kokenut Tuukka Rask kertoo Fox 5 -kanavan mukaan.

NHL ei ole tehnyt mitään muutoksia tehdäkseen maalivahdin työskentelystä turvallisempaa. Sen sijaan liigan toimistolla on keskitytty käytännössä ottaen täyteen vastakohtaan eli maalivahtien varusteiden pienentämiseen, mikä on niin ikään aito uhka terveydelle.

– Me keskitymme niin voimakkaasti kiekkoon, ettei sitä välillä edes huomaa, kun kaveri tulee sivusta. Pelaajana voit aina muuttaa asentoasi, mutta jos me alamme muuttamaan sijoittumistamme, jätämme maalin auki. Monissa tilanteissa, joissa kaveri ajaa sinun päälle, et voi mitään muuta kuin toivoa, ettei siinä käy kuinkaan, Henrik Lundqvist säestää suomalaiskollegaansa.

– Sinun täytyy luottaa siihen, että puolustajat auttavat suojaamaan sinua. Ja sama pätee tuomareihin maalivahdin estämisestä vihellettävien jäähyjen muodossa, kahdesti viimeisten kahden kauden aikana aivotärähdyksestä kärsinyt John Gibson puolestaan jatkaa.

Asialla usein uuden sukupolven pelaajat, maalivahdit vaativat kovempia tuomioita

Sekä Dallas Starsin Ben Bishop että Washington Capitalsin Braden Holtby näkevät muutoksen johtuvan osittain siitä, ettei kaukalossa nähdä enää juurikaan tappeluita. Etenkään uuden sukupolven pelaajat eivät pelkää ajaa maalille, koska he eivät myöskään joudu vastaamaan teoistaan.

– Näissä tilanteissa ei kovinkaan usein näe kokeneita pelaajia. Kyse on nuoremmasta sukupolvesta ja siitä, millaisen jääkiekon parissa he ovat kasvaneet: heillä ei ole mitään pelkoa ajaa maalivahdin alueelle.

Maalivahdit vaativatkin yhdessä linjassa muutoksia: pelkkä kahden minuutin jäähy maalivahdin estämisestä ei ole millään muotoa riittävä rangaistus, kun mahdollisesti seurauksena on aivotärähdys.

– Liigan on muutettava tätä sääntöä. Ehkä siitä voisi antaa parin ottelun pelikiellon, NHL:n parhaaksi maalivahdiksi viime kaudella varattu Andrei Vasilevskiy paaluttaa.

Kuvaavaa on, etteivät kenttäpelaajat juurikaan ajattele, millaisella vauhdilla ja voimalla he maalille ajavat – kunnes vastaavanlaisen tilanteen seurauksena oma maalivahti saa aivotärähdyksen.

– Minulle kyse on puhtaasti maalaisjärjestä. Maalivahdit eivät ole millään tavalla suojattuja tällaisten tilanteiden osalta. He ovat maalillaan ja mielestäni jokaisen tulisi kunnioittaa heidän reviiriään paremmin. Rangaistusten tulisi olla vakavampia, Jonathan Marchessault, jonka joukkuekaveri Marc-Andre Fleury on kärsinyt viimeisten neljän kauden aikana kolme aivotärähdystä, päättää.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
NHL vapaat pelaajamarkkinat ja pelaajasiirrot 2019

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord