Ketkä ovat parhaat suomalaiset NHL Draft -löydöt kautta historian? Markus Nutivaara löytyy listan sijalta 14.

Top 15 parhaat suomalaiset NHL Draft -löydöt: 14. Markus Nutivaara

Ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat suomalaiset NHL Draft -löydöt? Urheiluvedot.com tulee käymään läpi 15 suomalaisnimeä.

Suomalainen jääkiekkotuotanto on ollut viime vuosina huipussaan ja suomalaispelaajia varataan nykyisin NHL:ään varaustilaisuuksien 1. kierroksilla kuin sieniä sateella – ainakin historiaan verrattuna.

NHL Draftien loppupään varaukset ovat aina enemmän tai vähemmän arpapeliä, mutta niin ovat toisaalta myös ne kärkipään varaukset. Yllättävän usein loppupäässä varataankin pelaajia, jotka kehittyvät NHL-tasolla pitkän uran luoviksi pelaajaksi ja parhaassa tapauksessa jopa supertähdiksi.

NHL:n historian ensimmäinen varaustilaisuus järjestettiin vuonna 1963 ja Tommi Salmelaisesta (#66) tuli vuonna 1969 Suomen historian ensimmäinen NHL:ään varattu pelaaja (St. Louis Blues). Salmelaista ei kuitenkaan koskaan nähty NHL-kaukaloissa, vaan ensimmäinen NHL:ssä pelannut suomalaisvaraus oli vuonna 1975 Boston Bruinsin toimesta NHL:ään varattu Matti Hagman (#104), joka debytoi Pohjois-Amerikan kiekkosarjassa syksyllä 1976.

Urheiluvedot.com käy läpi 15 parasta NHL:n varaustilaisuuksien suomalaislöytöä, pelaaja kerrallaan.

HUOM! Listalle pääseminen edellyttää sitä, että pelaaja on varattu NHL:ään aikaisintaan 150. varausvuorolla.

Top 15 parhaat suomalaiset NHL Draft -löydöt: 14. Markus Nutivaara

Kuka ihmeen Markus Nutivaara, hämmästelivät myös monet suomalaiset, kun syksyllä 2016 tämä silloin 22-vuotias suomalaispuolustaja marssi täysin puun takaa suoraan Columbus Blue Jacketsin harjoitusleiriltä seuran NHL-miehistöön.

Markus Nutivaara ei ollut koskaan mikään multitalentti, mutta hän ei antanut sen hidastaa menoaan. Juniorivuosinaan hän pelasi sekä Oulun Kärpissä, Lahden Pelicansissa että Haukiputaan Ahmoissa. Ensimmäiset tosipelit hän pääsi pelaamaan miesten sarjojen osalta kaudella 2013-14, kun Kärpät lainasi hänet Mestiksessä pelanneeseen Jokipoikiin ja samaisella kaudella hän nousi ensimmäistä kertaa nuorisomaajoukkueiden matkaan.

Kausi 2014-15 oli Nutivaaralle läpimurto kansalliselle huipputasolle. Hän pelasi Kärppien A-nuorissa ja Kajaanin Hokissa lainalla kaksi peliä, mutta valtaosan kaudesta hänet nähtiin Kärppien Liiga-miehistössä: Nutivaaralle kirjattiin 35 runkosarjaottelua tehoin 0+2 ja 16 pudotuspeliottelua pistein 1+5. Kauden päätteeksi hän pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta.

Seuraavalla kaudella Nutivaara harppasi pelaajana täysin uudelle tasolle, etenkin hyökkäyspäässä. Hän teki 50 runkosarjaottelussa tehot 6+16=22, seitsemässä pudotuspeliottelussa pisteet 1+4 ja pääsi antamaan näyttöjä myös Leijonien paidassa EHT:llä.

Syksyllä 2016 Nutivaara suuntasi hänet vuotta aiemmin 7. kierroksella ja numerolla 189 varanneen Columbus Blue Jacketsin harjoitusleirille. Blue Jackets varasi hänet 21-vuotiaana, joten Nutivaara oli joutunut odottamaan varatuksi tulemista useamman vuoden ajan. Vaikka Nutivaara olikin noussut Kärppien vakiomiehistöön ja näyttäytynyt myös Leijonat-paidassa, ei kovinkaan moni suomalainen tiennyt hänestä mitään. Niinpä kukaan ei uskonut hänen murtautuvan suoraan Blue Jacketsin NHL-miehistöön heti uransa ensimmäiseltä harjoitusleiriltä, eikä tätä odotettu myöskään Columbuksen suunnalla.

Nutivaara oli pelaamissaan harjoitusotteluissa kuitenkin niin vakuuttava, että hän kumosi kaikki ennakko-odotukset ja nappasi paikan Blue Jacketsin takalinjoilta. Nutivaara vietti koko kauden NHL:n puolella, hän pelasi 66 runkosarjaottelua (2+5) ja siihen päälle kaksi pudotuspeliottelua tehoin 1+1. Seuraavalla kaudella hän otti samanlaisen harppauksen hyökkäyspään pelaamisen osalta kuin aikanaan Liigassa ja teki 61 runkosarjaottelussa tehot 7+16=23.

Nykyisin tämä 25-vuotias suomalaispuolustaja pelaa NHL:ssä jo neljättä kauttaan. Hänen roolinsa on kasvanut Blue Jacketsin alakerrassa ja hän lukeutuu joukkueensa luottopelaajiin, jonka voi heittää kaukaloon tilanteessa kuin tilanteessa. Lisäksi Nutivaara on osoittanut vain parantavansa pelaamistaan, mitä pidemmälle kausi etenee, ja ollut usein parhaimmillaan kevään pudotuspeleissä – etenkin oman pään uskollisena soturina.

Nutivaara on erinomainen esimerkki siitä, että pelaaja voi kypsyä hieman myöhemmällä ikää ja vaikka NHL-varausta saattaa joutua odottamaan pidempään kuin monet muut ikätoverit, kaikki on edelleen mahdollista. Siitä kertovat 244 pelattua NHL:n runkosarjaottelua (17+43=60) ja kymmenen pudotuspeliottelua (1+1).

Tämä oululaislähtöinen puolustaja ansaitsee eittämättä paikkansa tällä listalla – etenkin siksi, että häntä ylenkatsottiin NHL-seurojen toimesta vuosien ajan ja lopulta hänen nimensä huudettiin vasta seitsemännellä varauskierroksella.

Marko Ollonqvist
Toronto

SEURAA KORONAVIRUKSEN VAIKUTUKSIA URHEILUUN TÄÄLTÄ:
UV seuraa: Näin koronavirus vaikuttaa urheiluun!

Jaa