Tuukka Rask teki Maple Leafs -historiaa, Boston Bruinsin paidassa.

Hetkinen? Tuukka Rask teki Maple Leafs -historiaa – Bostonin paidassa!

Tuukka Rask teki Maple Leafs -historiaa: NHL-urallaan ainoastaan Boston Bruinsin pelipaidan ylleen pukenut suomalainen on kanadalaisseuran varaus.

Suomalaisvahti Tuukka Rask varattiin NHL:ään vuonna 2005 Toronto Maple Leafsin toimesta, numerolla 21.

Ensimmäisen NHL-pelinsä Rask pelasi reippaat kaksi vuotta myöhemmin, mutta ei Maple Leafs -paidassa, vaan Boston Bruinsin.

Tuohon aikaan kanadalaisseuran GM:nä toiminut John Ferguson Jr. kauppasi suomalaisvahdin Bruinsiin vuonna 2006, saaden vastineena kauden 2003-04 tulokkaaksi valitun maalivahti Andrew Raycroftin.

Ferguson näki, että toinen maalivahtilupaus Justin Pogge omasi valoisamman tulevaisuuden kuin Rask ja siksi hän päätti laittaa suomalaisen lihoiksi ja hankkia tilalle jo itsensä NHL-tasolla todistaneen Raycroftin.

Tuo kauppa osoittautui kuitenkin yhdeksi 2000-luvun huonoimmista, joidenkin mielestä kaikkein huonoimmaksi, Maple Leafsin näkökulmasta. Poggesta ei ikinä tullut NHL-tason vahtia – hän pelasi NHL-urallaan kaiken kaikkiaan seitsemän ottelua torjuntatilastoin 84,40/4.36 – ja Raycroft romahti Torontossa Vuoden tulokkaasta reippaasti alle 90:än torjuntaprosentin maalivahdiksi.

Kyseinen vaihtokauppa on osoittautunut vuosi vuodelta vain huonommaksi ja huonommaksi Maple Leafsin näkökulmasta: Torontossa on päästy vuoden 2006 jälkeen nauttimaan pudotuspelikiekosta ainoastaan neljänä kautena ja kolmena näistä Bruins on passittanut joukkueen Raskin johdolla kesälomalle.

Nähtävästi veistä voi kuitenkin kääntää lisää haavassa, tässä kohtaa siis torontolaisten.

Bruinsin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Vegas Golden Knightsista hakema vierasvoitto oli Raskille henkilökohtaisesti voitto numero 267 ja tuon voiton myötä hänestä tuli NHL:n historiassa kaikkien aikojen eniten voittoja torjunut maalivahti, mitä tulee Maple Leafsin varaamiin maalivahteihin.

Eniten voittoja torjuneet Maple Leafs -varaukset:

1. Tuukka Rask (267 voittoa)
2. Felix Potvin (266 voittoa)
3. Ken Wregget (225 voittoa)
4. Mike Palmateer (149 voittoa)
5. James Reimer (146 voittoa)

Jos mukaan lasketaan myös pudotuspeleissä torjutut voitot, etumatka muihin Maple Leafs -varauksiin kasvaa vain entisestään Raskin eduksi.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
NHL vapaat pelaajamarkkinat ja pelaajasiirrot 2019

Jaa