Ville Heinola teki NHL-uransa avausmaalin Pittsburghia vastaan ja teki samalla historiaa: hän on ensimmäinen 21. vuosisadalla syntynyt NHL-pelaaja, joka on onnistunut maalinteossa.

VIDEO: Ville Heinola teki NHL-uransa avausmaalin – heti historiankirjoihin!

Käytännössä ottaen kaikkien jääkiekkoa seuraavien yllätykseksi NHL-paikan jo tälle kaudella lunastanut Ville Heinola teki NHL-uransa avausmaalin.

Winnipeg Jetsin alakerta muuttui viime kauden jälkeen melkoisesti, kun joukkue menetti kesän aikana sekä Ben Chiarotin, Tyler Myersin että Jacob Trouban, minkä lisäksi Dustin Byfuglien vetäytyi kaukaloista ainakin toistaiseksi, kenties jopa kokonaan, henkilökohtaisista syistä.

Tämä tarjosi useille nuorille pelaajille mahdollisuuden raivata tiensä Jets-miehistöön. Vaikka Jets varasi Ville Heinolan 1. kierroksella, viime kesän NHL Draftissa, ei hänellä pitänyt olla tässä vaiheessa vielä mitään mahdollisuuksia vallata NHL-paikkaa; suomalaisnuorukaisen ei yksinkertaisesti uskottu olevan valmis fyysiseen ja raastavaan NHL:ään.

Heinola selviytyi kuitenkin vastoin kaikkia odotuksia Jetsin johtoportaan harjoitusleirillä tekemistä leikkauksista, ja kun viimeiset karsinnat pelaajiston suhteen oli tehty, Heinolan nimi oli edelleen Jetsin NHL-listalla.

Nyt kausi on vanhentunut Jetsin osalta neljän ottelun verran ja Heinolalla on kasassa upeasti tehot 1+2. Hän on kellottanut peliaikaa ottelua kohden yli 20 minuuttia, saanut ylivoimavastuuta ja ollut kenties jopa koko joukkueensa paras puolustaja.

Ville Heinola teki NHL-uransa avausmaalin viime yön NHL-kierroksella, vierasottelussa Pittsburgh Penguinsia vastaan, kun hän tulitti joukkueensa 1-1-tasoituksen aikaan 5:48, Patrik Laineen toimiessa kakkossyöttäjänä.

Mark Scheifele pelasi kiekon b-pisteiden väliin nousseelle suomalaispuolustajalle, joka latasi niin sanotusti suoraan vastapalloon historiallisen osumansa, ohi Penguins-maalia vartioineen Matt Murrayn.

Samalla Heinola teki NHL-historiaa: hänestä tuli ensimmäinen 21. vuosisadalla syntynyt pelaaja, joka on onnistunut maalinteossa maailman kovimmassa kiekkoliigassa. 21. vuosisadan katsotaan alkaneen 1.1.2001.

Jets voitti ottelun lopulta lukemin 4-1 ja ottelun ehdoton suomalaisnimi oli tehot 0+3 nakuttanut Laine. 21-vuotias suomalainen on tehtaillut toistaiseksi neljään pelaamaansa otteluun tehot 1+5, eikä ole jäänyt vielä kertaakaan kuluvan kauden aikana ilman tehopisteitä.

Laineen suorituksen arvoa nostaa se, että hän solmi NHL-sopimuksen vasta aivan uuden kauden kynnyksellä, eikä pelannut ainoatakaan ottelua harjoituskauden aikana.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
NHL vapaat pelaajamarkkinat ja pelaajasiirrot 2019

Jaa