schedule 17 maaliskuun 2020 - 11:54
person Marko Ollonqvist

Kun Wayne Gretzky rikkoi NHL:n maaliennätyksen, jäälle tuotiin punainen matto ja puhujia, vaikka peli oli vielä pahasti kesken.

23. maaliskuuta, 1994, on kirjoitettu isoin kirjaimin NHL:n historiankirjoihin.

Tuolla päivämäärällä Wayne Gretzky iski NHL-uransa 802. maalinsa, ottelussa Vancouver Canucksia vastaan, ja nousi NHL:n kaikkien aikojen maalintekijätilaston ykköseksi, ohi idolinsa Gordie Howen.

Tuosta hetkestä tulee siis pian kuluneeksi 26 vuotta – tarkalleen ottaen ensi viikolla.

Canucks johti ottelua Los Angeles Kingsiä vastaan vieraskaukalossa lukemin 2-1. Kun ottelu oli ehtinyt vanhentua 34:47, pelasi Kings ylivoimalla ja Gretzky räjäytti kotiyleisön infernaaliseen juhlintaan, kun hän iski taululle 2-2-lukemat, ohittaen maalivahti Kirk McLeanin. Myös tuuletus oli sen mukainen – niin tunteikas kokemus tuo oman idolin ohittaminen oli Gretzkylle.

Kun nykypäivänä NHL-pelaaja yltää johonkin upeaan merkkipaaluun, riemu on yleensä normaalia riehakkaampaa, joukkuekavereille annetaan enemmän aikaa onnitella juhlakalua ja ottelu saattaa keskeytyä hyvin hetkellisesti, kun pelaaja heiluttelee hieman yleisölle.

Vaan toista se oli Gretzkyn rikkoessa Howen maaliennätyksen.

Välittömästi maalin syntymisen jälkeen kaukaloon hyppäsi liuta kameramiehiä, jäälle alettiin levitellä punaista mattoa ja sen jälkeen käynnistyivät puheet, kun ääneen pääsivät Gretzky itse ja jo tuolloin NHL:n komissaarina toiminut Gary Bettman.

Ottelu keskeytyi lähes kymmeneksi minuutiksi juhlallisuuksien käynnistyttyä, ja kuten todettua, ottelu oli tuossa vaiheessa pahasti kesken.

Lopulta kaikkien juhlallisuuksien päätteeksi ottelu jatkui ja ilmeiseti ainakin Kingsin kohdalla se veti pakan joissain määrin sekaisin, sillä vain vajaan minuutin pelaamisen jälkeen Canucks iski 3-2-johtomaalin ja marssi ottelussa lopulta 6-3-voittoon.

Kaukalossa nähtiin tuossa ottelussa kaksi suomalaispelaajaa: Gretzkyn kanssa Kingsissä pelannut Jari Kurri (0+0) ja Canucksin 3-2-johtomaalin alustanut Jyrki Lumme.

Gretzky on yhä tänä päivänä NHL:n historiassa kaikkien aikojen eniten maaleja tehnyt pelaaja: hän iski kiekon verkkoon 1 487 runkosarjaottelussa 894 kertaa.