schedule 23 helmikuun 2020 - 06:04

AHL-seura Toronto Marliesin Zamboni-kuski David Ayres torjui Carolinalle voiton ottelussa, jossa Hurricanes menetti molemmat maalivahtinsa.

Ottelu Toronto Maple Leafsin ja Carolina Hurricanesin välillä oli ehtinyt vanhentua vajaat 14 minuuttia, kun vieraiden maalilla pelin aloittanut James Reimer loukkaantui.

Reimerin tilalle luisteli joukkueen ykkösvahti Petr Mrazek, joka joutui antautumaan erän loppupuolella, mutta pelasi muutoin varsin vahvasti. Tshekkivahdin torjunnat siivittivät vierasjoukkueen lentoon ja sen myötä Lucas Wallmarkin, Nino Niederreiterin ja Warren Foegelen aikavälillä 25:46-30:49 iskemät maalit muuttivat lukemat taululla nopeassa tahdissa muotoon 1-3.

Ajassa 31:19 pelissä koettiin todella dramaattinen hetki.

Mrazek irtosi kauaksi maaliltaan pelaamaan kiekkoa ja vastaan tullut Maple Leafsin Kyle Clifford osui häntä kädellä suoraan päähän. Mrazekin kunto näytti välittömästi siltä, ettei hänestä ole jatkamaan ottelua ja niinpä 42-vuotiaan Zamboni-kuljettaja David Ayresin puhelimeen alkoi sadella tekstiviestejä: “Lähde siirtymään pukuhuoneeseen, sinä olet menossa jäälle.”

Viimeksi vuonna 2015 kilpailullisen ottelun pelannut – sekin oli todellinen alasarjaottelu – pelannut Ayers teki työtä käskettyä, veti kamat niskaan ja hyppäsi Hurricanesin maalille.

Ayresin sisääntulon jälkeen Hurricanes siirtyi Teuvo Teräväisen ylivoimamaalilla jo 4-1-johtoon, mutta sitten alkoivat vaikeudet. Ensimmäinen laukaus, jonka Ayres kohtasi, tuli John Tavaresilta ja se painui sisään ajassa 33:36. Seuraava kuti tuli Pierre Engvallilta aikaan 35:10 ja myös se upposi.

Näin ollen Hurricanesin kolmen maalin johtoasema oli sulanut maaliin ja Ayresin alku oli ollut katastrofaalinen.

Vaan siihen isäntien iloittelu sitten loppui. Ayres piti ottelun viimeiset 24 minuuttia ja 50 sekuntia maalinsa puhtaana, ja kun Foegele sekä Martin Necas onnistuivat ohittamaan päätöserässä Frederik Andersenin, kirjattiin Hurricanesille 6-3-voitto.

Tuo voitto oli jotain sellaista, että se on täysin oma lukunsa NHL:n historiankirjoissa ja se ei ihan heti unohdu – olihan tässä kaiken kukkuraksi kyseessä jättimäinen ottelu pudotuspelipaikkojen osalta.

Samalla Ayresista, joka torjui ottelussa kahdeksan laukausta, tuli NHL:n historian vanhin maalivahti, joka on kyennyt voittamaan NHL-debyyttinsä: hänellä oli debyytin tehdessään tarkalleen ottaen ikää 42 vuotta ja 194 päivää. Edellinen ennätys oli Hugh Lehmanin nimissä – hän voitti NHL-debyyttinsä 41 vuoden ja 21 päivän iässä.

Reimer loukkaantuu:

Mrazek loukkaantuu:

Ayres astelee jäälle:

Ayres saa ottelun päätyttyä kunnioitusta osoittavat tapautukset patjoihinsa myös Maple Leafs -pelaajilta:

Ayres valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi ja Maple Leafs -fanit jäivät upeasti osoittamaan suosiota hänelle: