Wayne Gretzky paljasti uransa parhaan ottelun: hän lupasi voiton hissistä lähtiessään vartijalle.

Wayne Gretzky paljasti uransa parhaan ottelun – lupasi voiton vartijalle!

Wayne Gretzky paljasti uransa parhaan ottelun: tuo ottelu oli konferenssifinaalien Game Seven Toronto Maple Leafsia vastaan, jossa Gretzky teki tehopisteet 3+1.

Kun ihmiset kertovat tarinoitaan Wayne Gretzkystä, yksi asia, joka nousee lähes poikkeuksetta esille, on nöyryys.

Vaikka siis kyse on monien papereissa kaikkien aikojen parhaasta jääkiekkoilijasta, jolla menestys olisi eittämättä voinut nousta hattuun, niin ei koskaan tapahtunut ja se on yksi niistä asioista, jotka uskomattomien pelitaitojen ohella tekivät Gretzkystä niin erityislaatuisen pelaajan ja ihmisen.

Vuoden 1993 konferenssifinaalien aikaan Gretzky käyttäytyi itselleen hyvin poikkeuksellisella tavalla – hän nimittäin oli satavarma, että Los Angeles Kings tulee tuhoamaan Toronto Maple Leafsin Stanley Cup -unelman voittamalla konferenssifinaalien seitsemännen ottelun. Eikä siinä nyt varsinaisesti ollut mitään poikkeuksellista, että Gretzky ajatteli näin tapahtuvan, mutta sen sijaan siinä oli, kun hän sanoi sen ääneen.

Gretzky oli saapunut tuttuun tapaansa hallille muita ennen, hörppinyt kupillisen kahvia ja istuskellut katsomossa. Suunnatessaan kohti pukukoppia, hän jutteli vartijan kanssa. Kyseinen vartija sanoi koko areenan, sen ympäristön ja käytännössä ottaen Toronton menevän sekaisin pelin päättyessä noin kello 22:30. Kun hissi oli pysähtynyt ja Gretzky oli astunut pois sieltä, oli hän heittänyt vartijalle kommentin.

– En normaalisti heittänyt ikinä mitään tällaista, mutta sanoin hänelle “se työtehtävä, joka sinulla alkaa kello 22:30 tänään”, johon hän totesi “niin”, “sinun ei tarvitse murehtia sitä, sillä minun työni alkaa kello 19:30”, Gretzky muistelee nauraen.

Kyseessä ei ollut välttämättä ihan yhtä näyttävä ja julkinen lupaus kuin New York Rangersin Mark Messierillä vuotta myöhemmin, mutta omanlaisensa lupaus joka tapauksessa.

Kings voitti tuon ratkaisevan ottelun numeroin 5-4. Gretzky teki joukkueensa 1-0- ja 3-2-johtomaalit sekä ottelun voittomaaliksi jääneen 5-3-maalin. Lisäksi hän alusti joukkueensa toisen maalin.

Mestaruuteen saakka Kingsin rahkeet eivät kuitenkaan riittäneet, sillä Montreal Canadiens oli Stanley Cup -finaaleissa liian vahva voitoin 4-1, kiitos huiman ottelusarjan pelanneen ja pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun Patrick Roy‘n.

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Jaa