Ruotsalaisasiantuntijalta raju avautuminen: hän kertoo Suomen polkeneen vauhdilla jääkiekossa Ruotsin ohi!

Ruotsalaisasiantuntijalta raju avautuminen: “Pikkuveljestä on tullut isoveli!”

Ruotsalaisasiantuntijalta nähtiin raju avautuminen, kun Leijonat marssi Tre Kronorin yli 5-1-lukemin Tshekin EHT-turnauksen ottelussa.

Ruotsin ja Suomen jääkiekkomaajoukkueita keskenään kuvailtaessa on käytetty kautta historian isoveli-pikkuveli-asetelmaa, tässä järjestyksessä.

Viime vuosina tilanne on kuitenkin ollut murroksessa. Vaikka Ruotsilla onkin miesten MM-kisoista kaksi maailmanmestaruutta kolmelta viime vuodelta, on Suomi polkenut monilta osin edelle ja nöyryyttänyt länsinaapuriaan etenkin keskinäisissä otteluissa.

Aftonbladetin jääkiekkoasiantuntijana työskentelevä Mats Wennerholm onkin äärimmäisen huolissaan tilanteesta ja myöntää avoimesti Suomen olevan nykyisin se isoveli.

– Suomi näyttää menestyvän jokaisella osa-alueella juuri nyt, etenkin Ruotsia vastaan. Tämä oli Suomen kymmenes voitto Ruotsista viimeisten 11 EHT-kohtaamisen osalta. Se on musertava tilasto.

– Pikkuveljestä on tullut isoveli. Se on yksinkertaisesti tosiasia. Ja, kun otetaan mukaan laskuihin viime MM-kisat, jossa Suomen kotikutoinen MM-joukkue löi ruotsalaisen NHL-joukkueen ja eteni lopulta yhteen kaikkien aikojen sensaatiomaisimmista maailmanmestaruuksista – suomalainen jääkiekko on melkoisessa myötätuulessa.

Wennerholm nostaa tekstissään esiin myös faktoja NHL:stä ja NHL:n varaustilaisuuksista.

– Maailman kovin kiekkoliiga on viime vuosina alkanut pursuamaan suomalaisia supertähtiä, eikä kyse ole nyt vain maalivahdeista. Suomalaisia superlahjakkuuksia, kuten Kaapo Kakko viimeisimpänä ja Patrik Laine vuonna 2016, on varattu aivan kärkivuoroilla NHL:ään; heidät molemmat varattiin numerolla kaksi.

– Syksyllä New York Times kirjoitti suomalaisesta invaasiosta, joka on tapahtunut sellaisten tähtien kuin Mikko Rantasen, Teuvo Teräväisen, Aleksander Barkovin ja Patrik Laineen johdolla – ja siinä on vain muutama nimi. Se muistutti minua ajoista, kun pohjoisamerikkalainen lehdistö kirjoitti Modon pelaajatuotannosta ja hämmästeli Örnsköldsvikin kaltaisen pienen kaupungin kyvystä tuottaa isoja supertähtiä.

– Juuri nyt Ruotsilla on yksi pelaaja NHL:n pistepörssissä 20. parhaan joukossa, 13:ntena oleva Elias Pettersson. Mutta tällä hetkellä tuntuu, että Suomella on tusinan verran “eliaspetterssoneja”.

Ruotsalaisasiantuntija onkin varma, ettei menee pitkään, kun Ruotsi alkaa lähettämään tarkkailijoita analysoimaan, mitä Suomessa tehdään oikein – aivan, kuten 1990-luvulla.

– Kun katsotaan tulevaisuuteen, Suomella saattaa olla kaksi kärkivarausta Aatu Rädyn ja Brad Lambertin muodossa. Lambert on superlahjakkuus, jolla on kanadalainen isä ja suomalainen äiti, ja hän saattaa tulla varatuksi NHL:ään vuoden 2022 NHL Draftissa ykkösenä. Joten kyllä, kyse on melkoisesta myötätuulesta.

– Jääkiekkohullussa Suomessa tehdään fantastista työtä junioripuolella ja Ruotsi saa pian lähettää tarkkailijoita katsomaan, mitä asioita Suomessa tehdään niin oikein.

– Nyt he tulivat Tshekin EHT-turnaukseen melkoisen nimettömällä joukkueelle verrattuna siihen, minkälainen joukkue heillä oli kotiturnauksessaan. Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen nimesi joukkueeseen kahdeksan debytanttia, kun taas Ruotsi oli matkassa viime turnausta paremmalla joukkueella. Ruotsi voitti Suomen viimeksi (EHT:llä) ennen Slovakian MM-kisoja. Sitä edeltävä kerta on vuodelta 2016. Mitä ihmettä, Westerholm päättää Suomen ja Ruotsin vertailun paljon puhuvaan kysymykseen.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
Nappaa itsellesi liVARpoolin paita ja jopa 400€ pelirahaa!

Jaa