Kolumni: Tekikö yhden seuran edustaminen Francesco Tottista huonomman jalkapalloilijan?

schedule 31 lokakuun 2019 - 11:48
person Marko Ollonqvist

Tekikö yhden seuran edustaminen Tottista huonomman pelaajan vai kohensiko se nimenomaan hänen arvostustaan jalkapalloihmisten silmissä?

Miten siistiä olikaan, että Francesco Totti edusti koko uransa ajan AS Romaa, eikä uransa varrella eteen tulleista useista houkuttimista huolimatta koskaan jättänyt kotiaan?!

Tai se, että Xavin, Andres Iniestan, Daniel De Rossin ja Paolo Maldinin kaltaiset nimet löivät omien seurojensa akatemioista läpi ja nousivat sitä kautta suuruuteen siinä samaisessa seurassa?!

Toki viimeksi mainitusta nelikosta kolme ensimmäisenä mainittua edustivat/ovat edustaneet urallaan myös muita seuroja, mutta vasta jäähdytellessään, eivätkä he siirtyneet mihinkään Euroopan huippusarjaan – tai ylipäätään Eurooppaan – joka olisi tuonut jollain tavalla lisäarvoa heidän uralleen.

Tällaiset tarinat eivät ole uniikkeja, mutta ne ovat poikkeuksellisia.

Seurauskollisuus on katoava luonnonvara ja sitä tulisi nykypäivän jalkapallossa kunnioittaa enemmän kuin koskaan aiemmin.

Tässä maailmassa, jossa me nykyisin elämme, sopimuksilla ei ole näet mitään käytännön merkitystä.

Jos pelaaja haluaa lähteä seurasta, hän kykenee tavalla tai toisella pakottamaan siirtonsa muualle – oli sitten sopimuksessa mitä tahansa pykäliä.

Kuvaavaa on myös se, että nykypäivänä seurat tuntuvat uusivan pelaajiensa sopimuksia tuon tuosta, tehdäkseen niistä parempia ja pitääkseen pelaajistaan kiinni – vain ja ainoastaan siksi, että sopimukset ovat pelkkää paperia, jos ne eivät tyydytä pelaajaa.

Minulla on teille jokaiselle yksi kysymyskokonaisuus:

Olisiko Francesco Tottin jalkapalloura ollut jotenkin hohdokkaampi, jos hän olisi lähtenyt jossain vaiheessa valloittamaan esimerkiksi Valioliigaa tai La Ligaa?

Olisiko muualle lähteminen tehnyt hänestä paremman jalkapalloilijan?

Eikö Totti osoittanut erinomaisuuttaan koko komeudessaan, koska hän ei koskaan lähtenyt AS Romasta?

Eikö Sergio Ramos tule koskaan ulosmittaamaan erinomaisuuttaan täydessä mittakaavassa, jos hän edustaa koko uransa ajan suurseurojen osalta vain Real Madridia?

Kun ihmiset vertailevat kahta nykypäivän suurinta jalkapallotähteä, Lionel Messiä ja Cristiano Ronaldoa, löytyy yksi perustelu nykyisin jokaisesta näiden kahden legendan keskinäistä paremmuutta hakevasta keskustelusta: “Cristiano Ronaldo on parempi, koska hän on osoittanut menestyvänsä joka seurassa ja sarjassa, missä hän on pelannut.”

Onko se tosissaan ratkaiseva mittari, että kykenet iskemään tammikuisena kylmänä ja pimeänä maanantai-iltana Stoke Cityä vastaan maaleja?

Sekö, miten suoriudut kunkin Euroopan huippusarjan heikoimpia joukkueita vastaan on jollain tasolla ratkaiseva tekijä?

Ymmärtäisin tämän, jos Cristiano Ronaldo olisi mättänyt maaleja vaikka jossain Parmassa ja johdattanut siellä seuran jättimenestykseen, mutta hän on edustanut urallaan Manchester Unitedia, Real Madridia ja Juventusta – kunkin maan suurimpiin kuuluvia seuroja.

Sanotaan, että Xavin, Iniestan, Dani Alvesin ja Carles Puyolin kaltaiset pelaajat ovat tehneet Messistä paremman pelaajan – ja hemmetti sentään, sehän on täysin totta – mutta eikö samaa voida sanoa maailman parhaaksi valitusta Luka Modricista, Sergio Ramosista, Marcelosta tai Toni Kroosista?

En ole ylipäätään koskaan kuullut, että yksi pelaaja tekisi joukkueen.

Ne, jotka käyttävät Cristiano Ronaldon menestymistä useammassa kuin yhdessä liigassa ratkaisevana tekijänä vertailussa keskinäiseen paremmuuteen Lionel Messin kanssa, niin minulla on tässä kohtaa teille useampi hypoteettinen kysymys:

Mitä, jos Cristiano Ronaldo ei olisi menestynyt jokaisessa pelaamassaan sarjassa?

Jos hän olisi onnistunut Valioliigassa ja La Ligassa, mutta epäonnistunut Serie A:ssa?

Olisitteko tuon yhden “epäonnistumisen” myötä valmiita myöntämään Messin paremmuuden? Eikö teidän pitäisi olla, koska silloinhan voisimme ajatella, ettei Cristiano Ronaldosta ole menestymään jokaisessa Euroopan huippusarjassa- tai joukkueessa, mutta Messistä on ollut, vaikkakin vain yhdessä liigassa?

Tiedän tämän olevan jossittelua, mutta niin on myös keskustelu siitä, olisiko Messistä menestymään muualla ja sitä niin monet nyt käyttävät erottavana tekijänä.

En ole koskaan ymmärtänyt näissä keskusteluissa tätä perustelua, koska fakta on tämä: sekä Messi että Cristiano Ronaldo ovat iskeneet maaleja käytännössä ottaen jokaisesta maailmankolkasta tulevia joukkueita vastaan.

Oman näkemykseni mukaan kumpainenkin heistä on osoittanut pärjäävänsä kunkin Euroopan huippusarjan parhaita joukkueita vastaan. Ja, jos Lionel Messi pystyy loistamaan Liverpoolia, Chelseata, Manchester Unitedia ja muita brittijoukkueita vastaan pimeänä tammikuisena keskiviikkoiltana, eikö ole perusteltua ajatella, että se onnistuisi myös maanantaista Stokea vastaan?

Ja sitten usein puhutaan niistä maajoukkueista. Kyllä, Argentiinalla on ollut käytännössä ottaen aina parempi joukkue kuin Portugalilla – siis paperilla – mutta, miten sitten Leicester vei Valioliiga-kaudella 2015-16 mestaruuden?

Eikö urheilu ole nimenomaan osoittanut, että paperi on yllättävän usein vain sitä itseään eli paperia?

Minä en ole täällä missään nimessä saarnaamassa jonkin epistolan tavoin, kumpiko näistä kahdesta jalkapalloilijasta on parempi.

Saatan pitää toisen tavasta pelata enemmän kuin toisen, mutta koen totaalisen turhana lähteä vertailemaan kahta kaikkien aikojen parasta pelaajaa, joiden pelityylit ovat täysin erilaiset.

Ja myös ne taustat jalkapallon osalta ovat erilaiset.

Cristiano Ronaldon erinomaisuus perustuu lahjakkuuden ohella hänen kehittämiinsä äärimmäisiin fyysisiin ominaisuuksiin – Messi on puolestaan luonnonlapsi, joka on lähestulkoon kirjaimellisesti syntynyt jalkapallo jalassaan.

Olenkin todennut nämä neljä asiaa käytännössä ottaen jokaisella kerralla, kun kirjoitan tai keskustelen näistä kahdesta pelaajasta:

  1. Makuasioista ei voi kiistellä ja usein se, mikä miellyttää enemmän silmää, kääntää paremmuutta mitattaessa kelkan tiettyyn suuntaan.
  2. Faktat ovat faktoja, mutta ihminen keskittyy usein nimenomaan sitä omaa näkemystään tukeviin faktoihin ja pyrkii sivuuttamaan muut faktat.
  3. Se ratkaisee hyvin paljon, pidätkö enemmän Real Madridista vai FC Barcelonasta, koska näihin kahteen seuraan nämä kaksi pelaajaa tullaan loppujen lopuksi aina yhdistämään.
  4. Miksi kuluttaa energiaa kahden kaikkien aikojen jalkapalloilijan vertailuun ja jättää toisen pelaajan pelejä katsomatta periaatteellisista syistä, kun samaan aikaan voisi nimenomaan nauttia kahden keskenään hyvin erilaisen pelaajan toinen toistaan uskomattomammista suorituksista, jollaisia emme kenties tule enää koskaan näkemään?

Jokaisella on tietenkin oikeus toimia parhaaksi katsomallaan tavalla ja olla mitä mieltä tahansa, mutta allekirjoittaneelle se ei toimi, että ratkaisevia eroja haetaan väkisin jostain, mistä niitä ei ole löydettävissä eli jossittelujen kautta.

Ja nyt, kun vuodet käyvät väistämättä tämän kaksikon kohdalla vähiin, suosittelen vahvasti, että jokainen jalkapallon ystävä ottaa niistä kaiken mahdollisen irti ja jatkaa niitä keskusteluitaan vaikka sitten, kun voidaan käydä läpi sekä Messin että Cristiano Ronaldon aikakautta kokonaisuudessaan.

Ja kuka tietää, ehkä me emme pysty koskaan selvittämään tämän maagisen duon keskinäistä paremmuutta, koska ne faktat taitavat asettua aika pitkälti 50-50-asetelmaan – molemmat vain ovat toinen toistaan parempia eri kategorioissa.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
NHL vapaat pelaajamarkkinat ja pelaajasiirrot 2019

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord