Kommentti: Siirtyykö jalkapallo pysyvästi rahan sijaan vaihtokauppoihin?

schedule 12 toukokuun 2020 - 06:12
person Marko Ollonqvist

Siirtyykö jalkapallo tänä kesänä pysyvästi rahan sijaan suoranaisiin vaihtokauppoihin, joissa pääsääntöisesti vain pelaajat vaihtavat keskenään osoitetta?

Juventus-pomo sanoi jo maaliskuussa, että kesän siirtoikkunan aikana, tai milloin se nyt ikinä sitten tuleekaan olemaan, tullaan näkemään poikkeuksellisen paljon vaihtokauppoja.

Tämä näkemys perustuu tilanteeseen, johon koronaviruspandemia on ajanut jalkapalloseurat taloudellisesti: taloustilanne on tukala ja sitä kautta rahaa on käytettävissä hyvin vähän uusien pelaajahankintojen tekemiseen – myös jalkapallomaailman suurimpien seurajoukkueiden osalta.

Vaan onko tässä kyse ainoastaan poikkeuksesta säännöstä vai kenties pysyvästä ilmiöstä, joka tulee jäädäkseen?

***

Jalkapallon parissa pelaajasiirrot ovat karanneet viimeistään 2010-luvulta lähtien täysin hanskasta.

Valmiin tähtipelaajan löytäminen alle 100 miljoonalla eurolla alkaa ihan aidosti olemaan haaste: tätä kuvastaa se, että esimerkiksi PSG maksoi Neymarista vuonna 2017 täysin käsittämättömät 220 miljoonaa euroa – hänen maanmiehestään Ronaldosta maksettiin korkeimmillaan 45 miljoonaa euroa, kun hän vuonna 2002 siirtyi Inter Milanista Real Madridiin.

Seurojen käsittämätöntä rahankäyttöä ja velkaantumista on pyritty rajoittamaan Uefan taloudellisilla reilun pelin säännöillä, mutta ainakaan toistaiseksi se ei ole osoittautunut täysin toimivaksi järjestelmäksi ja kaiken kukkuraksi seurat ovat pyrkineet kiertämään näitä sääntöjä keinoja kaihtamatta, kuten esimerkiksi Manchester Cityn kohdalla on nähty.

Nyt meneillään oleva koronaviruspandemia saattaa kuitenkin pakottaa seuran kuin seuran hakemaan vaihtoehtoisia tapoja pelaajahankintojen tekemiseen ja tässä kohtaa esiin nousevat vaihtokaupat.

Käytännössä ottaen jokaisessa muussa lajissa ja liigassa raha vaihtaa harvoin omistajaa pelaajan vaihtaessa maisemaa – sen sijaan se tapahtuu nimenomaan vaihtokauppojen muodossa, joissa pelaajat ja joissain liigoissa varausvuorot vaihtavat omistajaa.

Ei olekaan lainkaan hölmöä ajatella, että jalkapalloseurat ja käytännössä ottaen koko maailman polvilleen laittanut pandemia saattaisi viedä myös jalkapallon pysyvästi tähän suuntaan. Tällainen epävakaa tilanne, joka tulee ajamaan useat suuretkin seurat vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin, laittaa varmasti jalkapallopäättäjät miettimään, miten kestävällä pohjalla seurojen olemassaolo on, kun trendi siirtosummien osalta on vuosi toisensa perään voimakkaasti nouseva.

***

Jalkapallossa tuskin siirrytään täysin esimerkiksi NHL:n tai NBA:n malliin, jossa raha ei vaihda suoranaisesti lainkaan omistajaa ja puhtaasti rahan voimin tapahtuvia pelaajahankintoja ei nähdä laisinkaan.

Eräänlainen hybridi-malli on kuitenkin mahdollinen: aikanaan esimerkiksi NHL-seurojen välisissä vaihtokaupoissa siirtyi pelaajien ja varausvuorojen ohella myös konkreettisesti rahaa, vaikkakin verrattaen pieniä summia.

Jalkapallon tulevaisuus saattaa siis hyvinkin olla edellä mainitun kaltainen, mitä tulee pelaajasiirtoihin.

Meillä ihmisillä on monessa suhteessa edessämme “uusi normaali”, eikä urheilu tai jalkapallo ole millään tasolla koskematon näiltä osin.

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord