Neymar palaa Barcaan FIFA:n säännöistä löytyvän porsaanreiän avulla? Herrasmiessopimus rikkoontuisi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2006.

ESPN: Barca saa Neymarin takaisin härskillä tavalla? FIFA-säännöissä porsaanreikä

Neymar palaa Barcaan härskillä tavalla, ensi kesän aikana? Katalonialaisseura yritti tosissaan tuoda brasilialaisen takaisin jo viime kesän aikana.

FC Barcelonan kapteeni Lionel Messi on tuonut useaan otteeseen selväksi, että FC Barcelonan tulisi hankkia Neymar takaisin ranskalaisseura PSG:stä. Toppari Gerard Pique oli puolestaan viime kesänä, tiettävästi usean muun pelaajan kanssa, valmis alentamaan palkkaansa, mikäli se olisi tehnyt Neymarin hankinnan mahdolliseksi.

Lopulta PSG ei ollut valmis myymään Neymaria, josta se maksoi nimenomaan Barcalle kesällä 2017 huimat 222 miljoonaa euroa, ja näin ollen siirto, jota myös pelaajan itsensä uskotaan halunneen, kariutui ainakin toistaiseksi.

FC Barcelona ei ole kuitenkaan luovuttanut Neymarin suhteen, jonka he näkevät luonnollisena manttelinperijänä Messille, ja itse asiassa tulevana kesänä siirto saatetaan pakottaa todella härskillä tavalla.

FIFA:n sääntökirjasta löytyy vuonna 2001 luotu pelaajasiirtoja koskettava pykälä, jonka myötä pelaaja on vapaa jättämään seuransa, kun kolme sopimusvuotta tulee täyteen – sillä edellytyksellä, ettei uusi seura ole samassa maassa kuin vanha, minkä lisäksi asiasta tulee ilmoittaa hyvissä ajoin työnantajalle (15 päivää etukäteen) ja ratkaisulle tulee olla pätevä peruste. Sääntö kirjattiin, kun Euroopan Unioni uhkasi viedä asian oikeuteen: se näki, että jalkapalloilijoilla tulee olla sama oikeus kuin kenellä tahansa muun alan työntekijällä vaihtaa työpaikkaa kolmen vuoden mittaisen suoja-ajan päättyessä.

Neymarilla tuo kolme vuotta tulee täyteen PSG-paidassa tämän kauden päätteeksi.

Tässä kohtaa saatat hyvinkin miettiä, miksi et ole kuullut tällaisesta porsaanreiästä aiemmin, jos se on ollut voimassa 19 vuotta; siksi, että jalkapallomaailmassa on olemassa niin sanottu allekirjoittamaton herrasmiessopimus, jonka myötä tätä porsaanreikää ei hyödynnetä.

Samaan aikaan olemassa on kuitenkin ennakkotapaus vuodelta 2006.

Kun Skotlannin maajoukkuepelaaja Andy Webster halusi jättää kotimaansa liigassa pelanneen Heartsin ja siirtyä tuolloin Valioliigassa pelanneen Wiganin paitaan, päätti hän hyödyntää tuota porsaanreikää. Websterillä oli vielä vuosi jäljellä nelivuotista sopimustaan Heartsin kanssa, mutta kolmen vuoden suoja-ajan päätyttyä hän päätti purkaa sopimuksensa omatoimisesti ja siirtyä Wiganiin, FIFA:n hyväksyessä siirron.

Webster joutui kuitenkin ongelmiin, sillä hän ei ollut ilmoittanut lähdöstään riittävän ajoissa ja hänellä ei katsottu olleen pätevää syytä sopimuksen purkamiselle. Vuonna 2007 FIFA määräsi hänet maksamaan Heartsille sakkoja 625 000 punnan edestä, joskin vuonna 2008 urheilun vetoomustuomioistuin alensi tuon korvattavan summan 150 000 puntaan.

Yksikään seura ja/tai pelaaja ei ole hyödyntänyt tuota pykälää Websterin tapauksen jälkeen, joten mikäli FC Barcelona päättäisi tehdä näin Neymarin kohdalla, rikkoisi se herrasmiessopimusta. Siitä, mitkä tällaisesta tavasta olisivat seuraukset, ei ole tietoa, mutta herrasmiessopimuksesta huolimatta FIFA:n kirjoista löytyy tällainen pykälä ja sen hyödyntäminen on näin ollen mahdollista.

Asiasta kertoi ESPN.

Marko Ollonqvist
Toronto

SEURAA KORONAVIRUKSEN VAIKUTUKSIA URHEILUUN TÄÄLTÄ:
UV seuraa: Näin koronavirus vaikuttaa urheiluun!

Jaa