schedule 12 maaliskuun 2020 - 01:08

Atletico Madrid shokeerasi jalkapallomaailmaa Mestarien liigan neljännesvälierissä, kun se passitti hallitsevan mestarin, Liverpoolin, laulukuoroon.

Mestarien liigan voittajan nimi tulee vaihtumaan tänä vuonna ja samalla edessä on sataprosenttisella varmuudella ensimmäinen finaali sitten kauden 2016-17, kun finaalissa ei nähdä Liverpoolia.

Atlético Madrid nimittäin teki jättimäisen yllätyksen kaatamalla Valioliigaa dominoineet punapaidat Mestarien liigan neljännesvälierien molemmissa osaotteluissa ja eteni jatkoon yhteismaalein 4-2.

Liverpoolin lähtökohdat tähän toiseen osaotteluun eivät olleet optimaaliset, sillä joukkue hävisi ensimmäisen osan vieraskentällä 0-1 ja jäi näin ollen ilman aina niin arvokasta vierasmaalia.

Vierasmaalin puutteesta huolimatta Liverpool oli kuitenkin jättimäinen ennakkosuosikki etenemään tästä parista jatkoon ja heti toisen osan alkumetreiltä lähtien oli nähtävissä, että Atlético lähtee käytännössä ottaen puolustamaan johtoaan koko 90-minuuttisen ajaksi.

Se onnistuikin tässä lähestulkoon koko ensimmäisen puoliajan ajan, kunnes Georginio Wijnaldum vapautti kotiyleisön piinasta iskemällä ensimmäisen puoliajan lopulla pallon ohi Jan Oblakin, kiitos Alex Oxlade-Chamberlainin erinomaisen alustuksen.

Tuon Wijnaldumin maalin jälkeen yleinen usko oli se, että Liverpool tulee tekemään toisella puoliajalla vähintään sen toisen maalin, kyettyään murtamaan kertaalleen “El Atletin” puolustuksen, ja sitä kautta espanjalaisvieraat ovat pulassa. Ennakkokaavailut eivät kuitenkaan toteutuneet, sillä madridilaiset puolustivat kurinalaisesti koko toisen puoliajan ja pakottivat ottelun jatkoajalle.

Jatkoaika ehti vanhentua ainoastaan vajaat neljä minuuttia, kun Roberto Firmino iski taululle 2-0-lukemat ja kotijoukkueen kiinni jatkopaikkaan. Liverpoolissa maailma romahti kuitenkin vain kolmisen minuuttia myöhemmin, kun joukkueen espanjalaisvahti Adrian antoi käsittämättömän harhasyötön ja lopulta epäonnistui pahasti torjuntayrityksessään, kun vaihtopelaaja Marcos Llorente iski pallon verkkoon.

Llorenten maali varmisti sen, ettei ottelu etene rangaistuspotkukilpailuun ja vierasmaalinsa ansiosta Atlético oli jatkopaikassa kiinni. Liverpool jatkoi painamistaan päälle, mutta Atlético vastasi myös seuraavasta maalista, kun varsinaiseksi supervaihtopelaajaksi paljastunut Llorente toi jatkoajan ensimmäisen puoliajan lisäajalla vieraat tasoihin.

Jatkoajan toiselle puoliskolle lähdettäessä pelin nimi oli tämä: Liverpool tarvitsee kaksi maalia jatkopaikkaan.

Atléticon kaltaista puolustusta vastaan se tuntui varsin mahdottomalta ajatukselta ja sitä se myös oli. Liverpool ei onnistunut ohittamaan Oblakia kolmatta kertaa, ja kun Alvaro Morata – niin ikään vaihdosta kentälle tulleena – kävi jatkoajan toisen puoliajan lisäajalla iskemässä vieraat 3-2-johtoon, homma oli selvä.

Selvää oli myös se, että Liverpoolin uskomaton tappiottomien otteluiden putki kotikentällä tuli päätökseen: joukkue ei ollut hävinnyt ennen tätä iltaa kotikentällään otteluakaan 68 peliin ja lähes kolmeen vuoteen. Lisäksi kyseessä oli Liverpoolin ensimmäinen tappio europelien osalta Anfield Roadilla sitten vuoden 2014, jolloin Real Madrid kaatoi punapaidat näiden kotiareenalla.

Illan toisessa otteluparissa PSG kaatoi kotikentällään, tyhjien katsomoiden edessä, Borussia Dortmundin lukemin 2-0 ja eteni jatkoon yhteismaalein 3-2.

Tiistaina puolestaan Atalanta marssi Valenciaa vastaan jatkoon yhteismaalein 8-4 ja Red Bull Leipzig passitti Tottenhamin laulukuoroon yhteismaalein 4-0; Tottenhamin tappion myötä Mestarien liigan finaalissa tullaan tänä vuonna näkemään täysin uusi finaalipari viime vuoteen verrattuna.