Valavuori: Espanjan päävalmentajan potkut olivat ansaitut – pelaajat antoivat hiljaisen hyväksynnän

Espanjan jalkapalloliitto antoi päivää ennen MM-kisoja potkut päävalmentajalleen Julen Lopeteguille. Potkut olivat mielestäni ansaitut.

Espanjan futis on urheilun valtataistelun huipentuma, jättiegot miekkailevat ja Barcelonan sekä Real Madridin hyvin monimuotoinen suhde määrittää paljon. Kyseessä on Katalonia vs. Espanja -valtataistelu, kyse on paljon suuremmista asioista kuin jalkapallo, asioista, joissa jalkapallo toimii suurimpana vallankäytön välineenä.  Espanjan maajoukkue on täynnä molempien jättiseurojen supertähtiä, noin puolet maajoukkueen pelaajista tulee näistä kahdesta megaseurasta.

Espanjan jalkapalloliiton pomo, Luis Rubiales, veti pistaasit nokkaan kuulleesaan päävalmentajansa siirrosta Real Madridin peräsimeen. Tottakai veti. Lopetegui oli liiton työntekijä eikä hän ollut neuvotellut siirtymisestään Real Madridin peräsimeen työnantajansa kanssa tarpeeksi viisaalla ja ennakoivalla tavalla. Rubiales koki, että hänen arvovaltaansa on loukattu syvästi, hän sai tietää tärkeimmän työntekijänsä siirrosta vain viisi minuuttia ennen julkaisua ja mikä pahinta, megasiirto julkaistiin vain päivää ennen MM-kisoja.

Rubiales oli tilanteen edessä, jossa tarjolla oli vain huonoja vaihtoehtoja. Jos hän ei anna potkuja, oma arvovalta kapenee ja joukkueessa saattaa olla edessä kaikkien aikojen sekasorto. Ja vaikka Barcelonan pelaajat mitä sanoisivat julkisuudessa, ei päävalmentajan pesti Real Madridiin ainakaan helpota joukkueen sisäistä kisafiilistä, se repii pelaajia väkisinkin eri suuntiin. Myöskään potkujen antaminen ei ollut hyvä vaihtoehto, mutta se oli huonoista vaihtoehdoista paras. Samalla Rubiales otti ison henkilökohtaisen riskin, Espanjan menestys tai menestymättömuus tulee nyt kulminoitumaan hänen päätökseensä. Jos tulee menestystä, Rubiales on nero. Jos Espanja floppaa, Rubialesin arvovalta sulaa silmissä.

Lopetegui sanoi potkupäivän olleen elämänsä surullisin päivä. Tätä en niele. Lopetegui on viisas mies. Hän tiesi tasan tarkkaan mitä siirtyminen Real Madridin peräsimeen tarkoittaa ja kuinka tulenaran tilanteen hän synnyttää. Ensinnäkin, se on jokaisen valmentajan unelmapesti, once in a lifetime -mahdollisuus, johon Lopetegui päätti tarttua, hinnalla millä hyvänsä. Lopetegui myös varmasti oivalsi, että jos hän on liiton suuntaan avoin neuvotteluista, saattaa päävalmentajan pesti olla siinäkin tapauksessa uhattuna, pahimmassa tapauksessa olisi voinut mennä molemmat alta, sekä päävalmentajan paikka että Real Madrid -pesti. Lopetegui pelasi viisain kortein, varmisti Real Madrid -sopimuksen ja pelasi upporikasta ja rutiköyhää päävalmentajan pestin kustannuksella. Noh, tuloksena ei nyt kuitenkaan ollut rutiköyhä vaan huippupesti Real Madridin päävalmentajaksi.

Ja mitä tulee Espanjan pelaajiston lauselmiin, joissa he toistelevat pitäneensä valmentajansa puolta.. voi hellanlettas! Jos pelaajisto olisi oikeasti pitänyt valmentajansa puolta, olisivat he ilmoittaneet yhdessä rivissä Rubialesille lähtevänsä myös kotiin, jos heidän niin kovin rakastama päävalmentajansa saa potkut. Rubialesille ei olisi jäänyt mitään vaihtoehtoja, se olisi ollut oikeasti valmentajan takana seisomista, hard ballia oma perse liossa. Nyt he antoivat potkuille hiljaisen hyväksynnän, toki osin varsin ymmärrettävästi, koska ei kovinkaan moni pelaaja halua riskeerata kerran neljässä vuodessa pelattavia MM-kisoja jonkun toisen vuoksi.

Onko Rubiales nero vai egoistinen porsas, sen saamme nähdä kuluvien viikkojen aikana. Uusi päävalmentaja, Fernando Hierro, on paljon vartijana mitä tule Rubialesin arvovaltaan tulevaisuudessa.

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord