Voiko Manchester U pudota Valioliigasta? Birmingham City putosi vuonna 2011 kerättyään 39 pistettä, United on 42-43 pisteen vauhdissa.

Voiko Manchester United oikeasti pudota Valioliigasta? Solskjærin potkut tappion päässä?

Voiko Manchester U pudota Valioliigasta? Se on tällä hetkellä täysin aiheellinen kysymys ja historia osoittaa, että kaukana se ei todellakaan nykymenon jatkuessa ole.

Valioliiga ilman Manchester Unitedia?

Vielä muutama vuosi sitten se kuulosti täydelliseltä utopialta ja niin se kuulostaa myös edelleen, mutta samaan aikaan kysymys on noussut alkukauden 2019-2020 perusteella myös aiheelliseksi.

United aloitti kautensa tuloksellisesti tyylikkäällä 4-0-voitolla Chelseasta ja moni alkoi puhua Punaisten paholaisten vaarallisuudesta ja nousemisesta jopa Manchester Cityn sekä Liverpoolin pahimmaksi haastajaksi.

Monet tuntuivat ummistaneensa silmät siltä, miltä itse Unitedin peliesitys lontoolaisseuraa vastaan näytti; lukemat nimittäin todella imartelivat seuraa.

Totuus iski kuitenkin nopeasti vasten kasvoja. Tuon elokuisen Chelsea-voiton jälkeen Manchester United on pelannut Valioliigassa seitsemän ottelua, joista se on voittanut yhden, pelannut kolmesti tasan ja hävinnyt kolmesti. Jaossa olleista 21 sarjapisteestä Unitedin matkaan on tarttunut ainoastaan kuusi.

Mitä historia kertoo Valioliigasta pudonneiden joukkueiden pistemääristä?

Voiko Manchester U pudota Valioliigasta, siis ihan oikeasti?

Tällä hetkellä joukkue löytyy sarjataulukosta vasta 12. sijalta ja eroa putoamisviivan alapuolella ensimmäisenä kyttäävään Evertoniin on ainoastaan kaksi pistettä; se on paljon vähemmän kuin matka viimeistä Mestarien liiga -paikkaa hallussaan pitävään Leicester Cityyn, joka on karannut manchesterilaisseuralta jo viiden pisteen päähän.

Ensimmäisten kahdeksan ottelun jälkeen Unitedilla on siis kasassa yhteensä yhdeksän sarjapistettä. Ottelukohtainen pistekeskiarvo on tällä hetkellä 1,125 ja 38 ottelun Valioliigassa se tarkoittaisi kauden päätteeksi 42-43 pisteen saalista.

2010-luvulla käynnistyneiden kausien osalta ensimmäisellä putoajalla on ollut keskiarvolta kasassa noin 35 pistettä ja kaudella 2010-11 Birmingham City putosi sarjaporrasta alemmaksi peräti 39 pisteellä.

Jos siis Manchester Unitedin tahti tästä yhtään hyytyy lisää, ajautuu se aidosti putoamistaisteluun.

Ja se hyytyminen on täysin mahdollista. United on kohdannut viime kauden kärkinelikosta ainoastaan Chelseata vastaan ja senkin ottelun joukkue pääsi kotonaan. Niin sanotuista perinteikkäistä kärkiseuroista vastassa on ollut myös Arsenal, niin ikään Old Traffordilla, ja tuosta ottelusta United otti yhden sarjapisteen.

Pelastaako otteluohjelma?

Unitedin seuraavana kantona kaskessa on Liverpool, joka on voittanut kaikki kuluvan kauden kahdeksan ensimmäistä Valioliiga-otteluaan ja on viime kausi mukaan lukien valioliigakentillä 17 ottelun mittaisessa voittoputkessa; viimeksi joukkue on kokenut pistemenetyksiä, kun se pelasi maaliskuussa vierastasapelin Evertonia vastaan. Edellinen tappio on puolestaan tammikuun alusta.

Punaisten paholaisten ainoa lohtu Liverpool-ottelun alla on se, että kohtaaminen tapahtuu Old Traffordilla; siellä United on ollut edes hieman parempi kuin vieraskentällä, josta sen tulokset ovat suorastaan kamalia – edellinen vierasvoitto Valioliigassa on helmikuulta.

Liverpool-pelin jälkeen Unitedilla on edessään kaksi vierasottelua, kun se kohtaa ensiksi Norwich Cityn ja sitten Bournemouthin. Näistä jälkimmäinen tulee olemaan jo ennakkoon todella vaikea ottelu, ja mikäli Norwichin loukkaantumishuolet helpottavat, Kanarianlinnut on kotikentällään parhaimmillaan todella vaarallinen.

Näiden kahden edellä mainitun ottelun jälkeen United pääsee pelaamaan kolme seuraavasta neljästä pelistään kotikentällään ja ja näissä neljässä pelissä se kohtaa Brightonin (koti), Sheffield Unitedin (vieras), Aston Villa (koti) ja Tottenham (koti).

Mikäli siis United selviää edes jollain tavalla kunniakkaasti kolmesta seuraavasta ottelustaan, tarjoaa otteluohjelma sen jälkeen mahdollisuuden kääntää kurssi.

Toki yksi suuri huolenaihe on se, ettei Unitedilla ole ollut helppoa myöskään ennakkoon heikompia seuroja vastaan: esimerkiksi nelikkoa Crystal Palace, West Ham, Southampton & Newcastle vastaan pelatuista otteluista seura on kerännyt ainoastaan yhden sarjapisteen.

Soivatko kellot Solskærille jo vajaan kahden viikon päästä?

Jose Mourinhon kesken viime kauden Manchester Unitedin peräsimessä korvanneen Ole Gunnar Solskjærin alku entisessä seurassaan oli kuin suoraan tuhkimotarinasta.

United antoi Mourinholle kenkää joulukuussa 2018, tarkalleen ottaen 18. päivänä. Tuosta hetkestä käynnistyi joukkueen 12 ottelun mittainen pisteputki Valioliigassa: voittoja tuli 11 ja tasapelejä yksi.

Kurssi kääntyi kuitenkin yhtä nopeasti jyrkkään laskuun kuin se oli noussutkin ja Valioliiga-kauden viimeisistä yhdeksästä ottelusta joukkue keräsi kasaan ainoastaan kahdeksan pistettä. Kun tähän saldoon lisätään nyt meneillään olevan kauden suoritukset, on myös Solskjærin palli alkanut heilua.

Itse asiassa yleinen usko Britteinsaarilla onkin tällä hetkellä se, että norjalainen on tappion päässä potkuista – etenkin, jos kyseessä on ruma tappio – ja kuten todettua, seuraavana vastassa on toistaiseksi voittamaton Liverpool.

Solskjær itse sanoi viime viikonloppuna Newcastlelle kärsityn nolon 0-1-vierastappion jälkeen, että Liverpool-peli tarjoaa Unitedille täydellisen mahdollisuuden kääntää kurssi, mutta samaan aikaan brittilehdistö kertoo hänen pelkäävän aidosti potkuja.

Manchester Unitedin fanikunnan Solskjærin mahdolliset potkut tuntuu jakavan voimakkaasti kahtia: toinen puolisko kannattajista on jo nyt sitä mieltä, että norjalaiselle tulisi antaa monoa – toinen puolisko taas muistuttaa historiasta ja siitä, ettei managereiden potkiminen pihalle ole auttanut aiemminkaan, vaikka seuraan on tullut Mourinhon ja Louis van Gaalin kaltaisia nimekkäitä ja kokeneita valmentajia.

Unitedin onni on parin viikon mittainen maajoukkuetauko, joka ei olisi voinut tulla joukkueen kannalta parempaan aikaan. Tuo tauko tarjoaa nimittäin mahdollisuuden paikata ainakin osan tällä hetkellä uppoavan laivan rei’istä, tosin Liverpool-peli saattaa hyvinkin paljastaa tehdyt paikkaukset erittäin heikoiksi.

Kaiken kaikkiaan Manchesterin punaisella puolella eletään tällä hetkellä yhtä seurahistorian vaikeimmista jaksoista, ja jos ei kurssi käänny hyvin pian, ne ajat muuttuvat vain kurjemmiksi.

Marko Ollonqvist
Toronto

Lue myös:
NHL vapaat pelaajamarkkinat ja pelaajasiirrot 2019

Jaa