Carlos Sainz Ferrarille: onko kyseessä vain tilapäisratkaisu, koska tämän ja ensi kauden auto on niin heikko? Viritelläänkö Ferrarilla jotain jättimäistä?

Kommentti: Carlos Sainz Ferrarille vain tilapäisratkaisu? Jättisaalis tulossa?!

Onko Sebastian Vettelin paikan F1-kaudella 2021 ottava Carlos Sainz Junior Ferrarille vain tilapäisratkaisu ja jättisaalis on tulossa myöhemmin?

Kun Carlos Sainz Junior nimettiin Ferrarin Charles Leclercin tallikaveriksi kaudesta 2021 alkaen, monet olivat hieman ihmeissään.

Tämä ihmettely perustui oikeastaan kahteen asiaan: Ferrarin historiaan tallina ja Sainzin historiaan kuljettajana.

Ensinnäkin Ferrari on käyttänyt kuljettajiinsa aina rahaa ja toisekseen se on antanut muiden tallien hoitaa lahjakkuuksien löytämisen ja vienyt itse kirsikat kakkujen päältä eli haalinut valmiita kuljettajia; kuvaavaa onkin, että Ferrari on lähtenyt viimeiseen 25 vuoteen F1-kauteen ilman maailmanmestaria tallissaan ainoastaan kaksi kertaa.

Ja sitten Sainziin: vaikka espanjalainen on osoittanut olevansa hyvä ja luotettava kuljettaja Formula 1:ssä, hän ei yksinkertaisesti ole osoittanut olevansa Ferrarin tasoinen kuljettaja. Kaiken oleellisen kertoneekin se, että nimi Carlos Sainz tiedetään edelleen ennen kaikkea hänen isänsä kautta.

***

Tällä hetkellä se kaikkein polttavin kysymys kuuluu: miksi ihmeessä Ferrari muutti filosofiaansa kuljettajiensa suhteen ja miksi juuri nyt?

Tietenkin voidaan ajatella, että Ferrarilla yksinkertaisesti kyllästyttiin menestymättömyyteen. Vaikka tallissa on ajanut Fernando Alonson, Sebastian Vettelin ja Kimi Räikkösen kaltaisia nimimiehiä, heistä ainoastaan Räikkönen on kyennyt tuomaan italialaistallille sen maailmanmestaruuden ja sekin tapahtui suomalaisen ensimmäisellä Ferrari-visiitillä – 13 vuotta sitten. Miksi siis ei kokeilla täysin erilaista lähestymistapaa eli Ferrarin historian nuorinta ja kokemattominta kuljettajakaksikkoa?

Tai kenties Ferrari halusi selkeän kakkoskuljettajan Charles Leclercille, sillä sitä Carlos Sainz Junior eittämättä on.

Vai olisiko kuitenkin sitten niin, että tässä on kyse vain väliaikaisesta ratkaisusta, eikä mistään pitkän linjan filosofisesta muutoksesta?

Ferrarin F1-tallissa johtavassa asemassa olevaa Mattia Binottoa ei varsinaisesti tunneta minään riskinottajana, kuten hänen urapolkunsakin osoittaa. Tässä kohtaa mieleen juolahtaakin seuraava vaihtoehto: odotellaanko Ferrarilla sitä oikeasti aitoa isoa kalaa eli vuotta 2023?

Max Verstappenin sopimus Red Bullin kanssa tulee päätökseen kyseisenä kautena ja Ferrari ilmoittautuisi jättimäisesti mukaan takaisin vanhoihin kuvioihin nappaamalla kenties koko F1-kiertueen suurimman lahjakkuuden riveihinsä. Ja onhan tietenkin olemassa aina se vaihtoehto, että Lewis Hamilton tarttuu haaviin vuonna 2022.

***

Ferrarin tämän kauden auton uskotaan olevan suoraan sanottuna huono, etenkin niihin hurjiin odotuksiin nähden.

Italialaistallin suoritukset kauden alla ajetuissa testeissä olivat vähintäänkin hälyttäviä, joskin toki on syytä muista, että testit ovat aina testejä ja iso kuva paljastuu vasta kauden avauskilpailuissa.

Toisaalta tämä Sainzin palkkaaminen istuisi tähän tilanteeseen ja myös jo aiemmin mainittuun kovaan nimeen: koronaviruspandemian vuoksi tämän kauden autolla tullaan ajamaan myös ensi kaudella, sillä sääntömuutoksia lykättiin eteenpäin, joten näyttäisi siltä, ettei Ferrarilla tule olemaan aidosti mestaruustaistelussa mukana olevaa autoa hetkeen aikaan.

Ja, jos tilanne todella on tämä, niin miksi käyttää 30 miljoonaa euroa vuodessa esimerkiksi Daniel Ricciardon palkkoihin kahtena seuraavana kautena, kun sitä voi maksaa Sainzille vain murto-osan tästä?

Formula 1:ssä eletään kaikkein mielenkiintoisimpia aikoja, vieläpä monella tapaa, miesmuistiin.

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Jaa