Sebastian Vettel pelaa kovaa peliä: pahimmassa tapauksessa se saattaa johtaa Valtteri Bottaksen jäämiseen ilman F1-paikkaa.

Kommentti: Sebastian Vettel pelaa kovaa peliä – F1-ura Bottaksen käsissä?

Sebastian Vettel pelaa kovaa peliä: päätöksellään jättää Ferrari, ja eilisten kuljettajamarkkinoiden tapahtumien myötä, hänen F1-uransa lepää yhden kortin varassa.

Ferrarilta lähtevän Sebastian Vettelin intohimoa voittamista kohtaan on vaikea olla kunnioittamatta.

Kun Ferrari-pomo Mattia Binotto kertoi Vettelin lähdön syyksi eriävät näkemykset tulevaisuuden tavoitteista, kyse oli mitä todennäköisimmin voittamisesta – mistä muustakaan F1:ssä voisi olla kyse, kun puhutaan puhtaasti tavoitteista. Toisin sanoen nyt jylläävän koronaviruspandemian lykätessä F1-sarjan sääntömuutoksia eteenpäin, Ferrarilla voittamista ei pidetä aivan lähitulevaisuudessa potentiaalisena skenaariona.

Vettel täyttää heinäkuussa 33 vuotta, joten hänellä ei ole yksinkertaisesti aikaa jäädä odottamaan menestystä, ja kun samaan aikaan Charles Leclercin harteilla lepää italialaistallin tulevaisuus, tallin sisäinen marssijärjestys olisi ollut hyvin selvä siinä vaiheessa, kun Ferrari oikeasti kykenee haastamaan Mercedeksen.

Saksalaiskuljettaja ei lähtenyt myöskään lupaavaan, mutta edelleen vaiheessa olevaan McLaren-projektiin mukaan, vaan siellä Ferrarille siirtyvän Carlos Sainz Juniorin paikan ottaa Renaultilta lähtevä Daniel Ricciardo. Kun siis McLaren ei ollut Vettelin osalta vaihtoehto, sitä on tuskin myöskään Fernando Alonson kanssa huhujen mukaan neuvotteleva Renault, sillä kyseessä on keskikastin talli, joka jäi viime kaudella juuri McLarenin jalkoihin.

***

Viime päivien F1-tapahtumat tarkoittavatkin eittämättä sitä, että Sebastian Vettel heitti koko F1-uransa yhden kortin varaan.

Kokenut saksalaiskuljettaja haluaa voittaa nyt ja tässä ja mitä todennäköisimmin se lienee mahdollista ainoastaan Mercedeksen ohjaksissa. Vettel siis pelaa kovaa peliä: joko hän ottaa F1-kaudella 2021 Valtteri Bottaksen paikan Lewis Hamiltonin tallikaverina tai sitten hänen uransa on paketissa – ellei hän tee jotain totaalisen yllättävää ratkaisua.

Mercedes-pomo Toto Wolff myönsi välittömästi Vettelin lähdöstä kuultuaan, että heidän keskittyminen on tallin nykyisissä kuljettajissa, mutta myönsi samalla, etteivät he voi jättää Vettelin ratkaisua huomioimatta. Näiden puheiden uskotaan olleen selkeä viite sille, että tallissa pohditaan Vettelin kiinnitystä ja se itse asiassa kävisi järkeen: brittiläis-saksalaiseen talliin istuisi enemmän kuin hyvin brittiläis-saksalainen kuljettajakaksikko, jolla on yhteensä kymmenen henkilökohtaista maailmanmestaruutta.

Toki on mielenkiintoista nähdä, miten Hamilton ja Vettel tulisivat keskenään toimeen samassa tallissa, kun kaksi isoa egoa kohtaavat – ja mitä mieltä Hamilton olisi tästä – mutta puhtaasti Mercedeksen näkökulmasta tämä olisi houkutteleva vaihtoehto.

Tietyllä tapaa Vettelin F1-uran jatkuminen lepää Bottaksen käsissä: mikäli suomalaisesta ei ole ihan aidosti haastamaan Hamiltonia taistelussa kuljettajien maailmanmestaruudesta, todennäköisyydet Vettelin Mercedes-siirrolle kasvavat. Samaan aikaan kysymys kuuluu: onko Bottakselle enää tuossa vaiheessa tarjolla ainoatakaan tallia, jos Mercedeksen ratkaisu venyy loppukauteen?

Marko Ollonqvist
Toronto

KATSO MYÖS:
Kaikki Liigan pelaajasiirrot kaudelle 2020-21!

Jaa