Markkasen numerot niputtavat jo Curryn ja Iversonin – ensi yönä vs. Lonzo Ball

Lauri Markkasen rookie-vuoden tilastot todella hakevat vertaistaan. Tulevana yönä nähdään kahden super-rookien kohtaaminen, kun Markkasen Bulls iskee suuren kohinan ympärillä olevaa Lonzo Ballin Lakersia vastaan.

Markkasen tilastot ovat tällä hetkellä 15,6 pistetttä ja 8,1 levypalloa ottelua kohden. Lakersin pelinrakentaja ja draftin kakkosena varattu Lonzo Ball on iskenyt 8,9 pistettä, 7,1 levypalloa ja 7,1 syöttöä ottelua kohden. Vuoden rookie -kisassa kaksikkoa on edellä ainoastaan 76ersin Ben Simmons. Australiasta kotoisin oleva Simmons oli NBA-draftin ykkösvaraus vuonna 2016, mutta missasi kauden loukkaantumisesta johtuen. Simmonsin päästyä vihdoin tositoimiin tällä kaudella on jälki ollut hurjaa. Ympäri kenttää häärivä aussi on heittänyt 18,1 pistettä, ottanut 9,1 levypalloa ja antanut 8,0 syöttöä per matsi.

Markkasen tilastorivi on tulokaskauttaan pelaavalle NBA-draftin seiskalle todella kovaa luettavaa. Tilastoista nousee esiin erityisesti levypallojen ja kolmen pisteen heittojen suhde. Monen mielestä Markkasen levypallopelaaminen ei ollut vielä valmista NBA:han, mutta toisin kävi.

Jos Markkanen pysyy nykyisissä keskiarvoissaan tulee hänestä NBA-historian ensimmäinen tulokas, joka on ottanut vähintään 8 levypalloa ja onnistunut 2,5 kertaa kaaren takaa per ottelu. Lähimmäksi vastaavia keskiarvoja on päässyt mm. Warriorsin supertähti Stephen Curry, miehen tilastot tulokaskaudella olivat 4,5 levypalloa ja 2,1 onnistunutta kolmen pisteen heittoa per ottelu. Toisen supertähden, Paul Piercen, keskiarvot olivat 6,4 levypalloa ja 1,8 kolmosta. Allen Iverson kirjautti aikoinaan 4,1 levypalloa ja 2,0 kolmosta.

Tulokkaiden kolmen pisteen ennätys on Damian Lillardin nimissä. Lillard heitti tulokaskaudellaan 2,3 kolmosta per matsi. Markkanen pysyessään nykytahdissaan laittaa suomalainen tämänkin ennätyksen uusiksi. Markkasen levypallo- ja heittotilastosta vieläkin hurjemman tekee se, että vastaaviin numeroihin on koko NBA:n historiassa yltänyt ainoastaan viisi pelaajaa: James Harden, Kevin Durant, DeMarcus Cousins ja Antonie Walker.

Lakers vs. Bulls pelataan Suomen aikaa keskiviikkoaamuna klo 05:30. Monien papereissa mielenkiinto kohdistuu juuri Ball vs Markkanen -akseliin. Ball on ollut tulokkaiden medialuvuissa omilla sivuillaan, johtuen pitkälti Big Baller Brand -tuotteen markkinoinnista ja isän, LaVar Ballin, vähintäänkin erikoisista mutta suurnäkyvyyttä saaneista ulostuloista. Viimeisin selkkaus on käynnissä itsensä Donald Trumpin kanssa, kun presidentti avautui isä-Ballille autettuaan Lonzo Ballin pikkuveljen pois Kiinan vankilasta tämän jäätyä kiinni myymälävarkaudesta. Melkoista hommaa ison veden takana!

Jaa