Suomalaiset yleisökeskiarvot nousevat merkittävästi vain kahdella keinolla – maahanmuutolla tai seksillä

Suomalaiset yleisöluvut saavat paljon kritiikkiä. ”Miksi urheilu ei kiinnosta” -lausahdus on kovinkin yleinen, usein varsin perusteeton. Kun suomalaiset yleisökeskiarvot asetetaan kv-vertailuun ja suhteutetaan maamme väestölukuun, voidaan varsin perustellusti sanoa suomalaisten olevan oikeinkin kelpoa ja kv-tason vertailun kestävää urheilukansaa.

Otetaan vertailuun vaikkapa Saksan Bundesliiga ja Veikkausliiga. Bundesliigan keskiarvo oli 41 511 katsojaa per matsi, kun Veikkausliiga kerää 2478 katsojaa ottelua kohden. Saksassa on väestöä noin 15 kertaa Suomea enemmän ja lisäksi jalkapallo on Saksan selkeä ykköslaji, Suomessa taas selkeä ykköslaji on jääkiekko. Väestömäärään suhteutettuna Veikkausliigan ”saksalainen yleisökeskiarvo” on noin 37 000 katsojaa per matsi. Veikkausliiga-katsomoissa on toki tilaa ja kehitettävää riittää, mutta ei noin 2500 katsojan keskiarvo ole millään tasolla huono Suomen kokoisessa maassa.

NHL:n yleisökeskiarvo kaudella 2016-2017 oli 17 422 katsojaa per ottelu. Kanadan ja USA:n väestöluku on Suomeen suhteutettuna noin 32-kertainen. Väestömäärän suhteutettuna SM-liigan ”pohjois-amerikkalainen” yleisökeskiarvo on noin 141 000 katsojaa per matsi ?

Suomalainen urheilumarkkinointi saa syystäkin paljon kritiikkiä osakseen ja siinä(kin) löytyy paljon kehitettävää. Suurimmat pullonkaulat löytyvät kuitenkin pienestä väestömäärästä ja osin kivikauden tasolle jääneistä olosuhteista. Jääkiekko on oikeastaan ainoa suomalaislaji, joka on pystynyt kehittämään itselleen kv-tason vertailun kestävät olosuhteet. Jalkapallossa on muutama seura, kuten HJK ja SJK, jotka ovat onnistuneet rakentamaan itselleen kunnon palloilupyhätöt, kun taas esimerkiksi kilpailullisesti erittäinkin kovatasoista Korisliigaa veivataan yhä jumppasaleissa eikä kasvun varaa juurikaan ole. Tästäkin huolimatta myös Korisliigan katsojaluvut kestävät helpostikin kv-vertailun.

Yhteenvetona sanottakoon, että suomalaiset yleisökeskiarvot tulevat nousemaan merkittävästi vain kahdella keinolla – maahanmuutolla tai seksillä.

Ohessa suosituimmat suomalaiset palloilusarjat kauden 2016-2017 yleisökeskiarvon perusteella.

1. SM-Liiga 4327
2. Veikkausliiga 2478
3. Superpesis 1285
4. Korisliiga 941
5. Ykkönen 888
6. Mestis 817
7. Mestaruusliiga 620
8. Salibandyliiga 596
9. Naisten Superpesis 499
10. Vaahteraliiga 482

 

Lähde: Asko Huuki, Twitter

Jaa