Fanit eivät pääse urheilutapahtumiin seuraaviin kahteen vuoteen koronaviruspandemian seurauksena?!

Professori varoittelee: Fanit eivät pääse urheilutapahtumiin 2 vuoteen?!

Notre Damen yliopistossa professorina työskentelevä urheiluekonomi piirteli karuja kauhukuvia: fanit eivät pääse urheilutapahtumiin seuraaviin 2 vuoteen?!

Richard Sheehan ei ole lääkäri, joten hän ei ole suoranaisesti lääketieteen ja terveydenhuollon asiantuntija. Sen sijaan hän on urheiluekonomi, joka työskentelee professorina maineikkaassa Notre Damen yliopistossa.

Vaikka siis Sheehan ei olekaan lääkäri, on hänen pelottavalta kuulostavissa puheissaan vissi pointti: hän näkee The Athleticin haastattelussa, että urheilutapahtumat tullaan järjestämään tyhjille katsomoille paljon oletettua pidempään.

Sheehan pitää suurimpana ongelmana rokotteen puutetta ja useat asiantuntijat ovatkin todenneet, että rokotteen kehittämiseen menee ainakin vuosi – mahdollisesti puolitoista tai kaksi vuotta.

– En tiedä, voimmeko järjestää julkisia urheilutapahtumia seuraavaan kahteen vuoteen. Saatat hämmästellä lausuntoani, mutta kysy itseltäsi: milloin rokote on valmis? Et voi avata stadioneita katsojille. Se on yksinkertaista, hyvin yksinkertaista.

– Rokote ei tule olemaan valmis esimerkiksi elokuuhun tai syyskuuhun mennessä ja ilman rokotetta olemme tismalleen saman ongelman äärellä kuin nyt: ongelma on se, ettemme tiedä, kenellä virus on. Saatat olla oireeton ja levittää tautia. Niin pitkään, kun tilanne on tämä, et voi päästää faneja katsomoihin.

Sheehan ei usko myöskään siihen, että NBA- ja NHL-kaudet jatkuisivat tai MLB-kausi pelattaisiin.

– NBA:saa on 30 seuraa ja jokaisessa joukkueessa esimerkiksi 15 pelaajaa. Se tekee 450 pelaajaa. Siihen päälle voidaan laskea vaikkapa toiset 450 henkeä, joihin kuuluvat TV-ryhmät, valmentajat, tuomarit ja niin edelleen. Kaiken kaikkiaan puhutaan nyt tässä tapauksessa esimerkiksi 1 000 ihmisestä.

– Näistä 1 000 ihmisestä 450 lukeutuu planeetan 450:än parhaassa kunnossa olevan ihmisen joukkoon. He varmasti pystyvät pelaamaan. Parin viikon pelaamisen jälkeen heistä jokainen olisi kohdannut ihmisen, jolla on koronavirustartunta. Näkemykseni mukaan pelaajista kovinkaan moni ei sairastuisi tai kohtaisi ongelmia, koska he ovat sellaista ikäryhmää ja huippukunnossa.

– Mutta sitten nämä muut ihmiset eivät istu samaan kategoriaan. Näistä yli 500 ihmisestä noin viisi kuolisi, perustuen tämän hetken kuolleisuustilastoihin. Halutaanko siis pelejä jatkaa? Silloin täytyy olla valmis painimaan tämän kysymyksen kanssa.

Marko Ollonqvist
Toronto

SEURAA KORONAVIRUKSEN VAIKUTUKSIA URHEILUUN TÄÄLTÄ:
UV seuraa: Näin koronavirus vaikuttaa urheiluun!

Jaa