Kanada ei lähetä urheilijoitaan Tokioon: se saattaa hyvinkin tarkoittaa olympialaisten siirtymistä!

Kanada ei lähetä urheilijoitaan Tokioon – ratkaisi olympialaisten kohtalon?

Kanada ei lähetä urheilijoitaan Tokioon, mikä saattaa ratkaista olympialaisten kohtalon. Päätös perustuu sekä urheilijoiden että ylipäätään ihmisten suojeluun.

Koronavirus on tehnyt urheilun ystävien elämästä melkoisen raastavaa. Lukuisia sarjoja ja arvokisoja on joko keskeytetty, siirretty tai kokonaan peruttu ja tällä hetkellä urheilua ei ole tarjolla juuri missään muodossa – etenkään paikan päällä katsottuna.

Monet ovat odottaneet Tokion olympialaisia, joiden on määrä käynnistyä heinäkuussa ja päättyä elokuussa, kuin kuuta nousevaa – etenkin kun suomalaisittain jääkiekon MM-kisat on jo peruttu ja jalkapallon EM-kisat siirretty – mutta juuri nyt vaikuttaisi siltä, että myös olympialaiset tullaan siirtämään.

Paine tälle ratkaisulle on kasvanut koko ajan, sillä lajiliitot ja urheilijat ovat yhä voimakkaammin vaatineet olympialaisten siirtämistä, ja nyt Kanadan olympiakomitea vei nämä vaatimukset aivan uudelle tasolle: mikäli Tokion olympialaiset käydään alustavan aikataulun mukaisesti, Kanada ei tule lähettämään ainoatakaan urheilijaa Japaniin.

– Olemme tehneet kovan päätöksen: emme aio lähettää urheilijoitamme olympialaisiin tai paralympialaisiin kesällä 2020, tiedotteessa kerrotaan.

Kanada vaatii, että olympialaisia siirretään vuodella eteenpäin.

– Ei tässä ole kyse yksinomaan urheilijoiden, vaan myös muiden ihmisten terveydestä. Kaikki koronavirukseen liittyvät riskit huomioiden, urheilijoidemme lähettäminen kisoihin ei ole turvallista heidän, heidän perheidensä ja ylipäätään olympialaisia varten harjoittelevan kanadalaisen urheiluyhteisön osalta.

– Koronaviruspandemian hillitsemisen on oltava päällimmäisin huolenaiheemme. Olemme keskellä maailmanlaajuista terveyskriisiä, joka on paljon urheilua merkityksellisempi asia.

Kanadan päätös tuli hyvin pian sen jälkeen, kun Kansainvälinen olympiakomitea kokoontui sunnuntaina ja ilmoitti tarvitsevansa kuukauden verran lisää päätöksensä tekemiseen.

Kansainvälisen olympiakomitean mukaan olympialaisten peruminen ei ole yhtenä vaihtoehtona listalla, mutta siirtäminen sen sijaan on.

Kanadan ilmoituksen jälkeen Australia tiedotti, ettei se voi kasata joukkuetta Tokion olympialaisiin koronaviruspandemian vuoksi ja kehotti urheilijoitaan valmistautumaan olympialaisten siirtämiseen vuodelle 2021. Näin ollen maa seurasi Kanadan asettamaa esimerkkiä.

Onkin hyvin todennäköistä, että Kanadan päätöksen myötä myös muut maat tekevät saman ratkaisun: esimerkiksi Yhdysvalloissa on jo lajiliittoja, jotka ovat vaatineet Yhdysvaltain olympiakomitealta kovia päätöksiä Tokion suhteen.

Marko Ollonqvist
Toronto

SEURAA KORONAVIRUKSEN VAIKUTUKSIA URHEILUUN TÄÄLTÄ:
UV seuraa: Näin koronavirus vaikuttaa urheiluun!

Jaa