Olympialaiset saavat kritiikkiä! Liitot ja urheilijat pyytävät siirtämään kisoja

schedule 21 maaliskuun 2020 - 12:55
person Marko Ollonqvist

Olympialaiset eli toisin sanoen Tokion olympialaisten järjestäjät sekä Kansainvälinen olympiakomitea saavat kritiikkiä siitä, että olympialaiset aiotaan järjestää koronaviruspandemiasta huolimatta.

Tokion olympialaiset ovat ohjelmassa loppukesästä ja normaalisti tämä edeltävä kevät on aikaa, kun urheilijat tekevät kaikkensa saadakseen itselleen paikan vain kerran neljässä vuodessa tarjolla olevaan massiiviseen urheilutapahtumaan (kesä- ja talviolympialaiset järjestetään toki kahden vuoden välein).

Monille urheilijoille olympialaiset saattavat olla koko uran huipennus ja sen eteen on tehty vuosikausien mittainen työ.

Tällä hetkellä yleinen suositus on se, että urheilijoiden tulee jatkaa treenaamistaan Tokiota varten. Viestit Japanista ovat olleet varsin selkeitä: olympialaiset tullaan järjestämään ajallaan – niitä ei tulla siirtämään tai perumaan.

Kun otetaan huomioon maailmanlaajuinen tilanne koronaviruspandemian myötä, on päivänselvää, ettei kenenkään arki ole tällä hetkellä normaalia – ei myöskään urheilijoiden. Olympialaisissa menestymisen edellyttämä harjoittelu ei ole mahdollista, sillä kaikki harjoituskeskukset, kuntosalit jne. ovat ympäri maailman suljettuja ja matkustaminen on monilta osin kiellettyä. Samaan aikaan olympialaisiin liittyviä karsintoja ja jokaisen urheilulajin kohdalla kisoja/turnauksia/liigoja, joissa näyttöjä annetaan, on peruttu. Urheilijavalinnoista olympialaisiin uhkaa tulla epäoikeudenmukaisia.

Ja kaikesta edellä mainitusta huolimatta urheilijoita kehotetaan harjoittelemaan täysin normaalisti olympialaisia varten.

Urheilijoiden ja lajiliittojen suunnalta onkin alkanut tulla melkoinen määrä kritiikkiä järjestäjiä ja Kansainvälistä olympiakomiteaa kohtaan: olympialaiset halutaan siirtää myöhempään ajankohtaan – monissa yhteyksissä vuodella eteenpäin.

Alkuperäisten suunnitelmien mukainen harjoittelu ei yksinkertaisesti ole mahdollista, koska ihmisiä kehotetaan olemaan kotonaan ja välttämään sosiaalista kanssakäyntiä. Lisäksi täytyy muistaa, että huippu-urheilijoilla immuunipuolustusjärjestelmä on koko ajan koetuksella, koska keho on viety äärimmilleen.

Esimerkiksi Yhdysvaltain uintiliitto on pyytänyt maan olympiakomitealta puuttumista tilanteeseen. Uintiliiton toimitusjohtaja Tim Hinchey lähetti olympiakomitean toimitusjohtajana toimivalle Sarah Hirshlandille kirjeen, jossa hän peräänkuulutti olympialaisten siirtämistä vuodella eteenpäin.

“Jokainen urheilija on kokenut valmistautumisessaan sanoinkuvailematonta häiriötä vain kuukausia ennen olympialaisten ajankohtaa, mikä asettaa koko olympialaisten autenttisuuden kysymysmerkin alle. Urheilijamme ovat valtavan paineistetussa tilanteessa, kärsien stressistä ja ahdistuksesta, vaikka heidän henkisen hyvinvoinnin ja terveyden tulisi mennä kaiken edelle.”

Yhdysvaltain olympiakomitea on toistanut vain samaa mantraa ennen Hincheyn kirjettä, jonka mukaan liian järeiden menetelmien käyttö on tässä kohtaa ennenaikaista. Samalla he ovat ilmoittaneet, että asioita viedään eteenpäin alkuperäisen suunnitelman mukaan eli kisojen oletetaan käynnistyvän 24. heinäkuuta.

Maan olympiakomitean jäsen, Susanne Lyon, on myös sanonut, ettei olympialaisten kohtalo ole heidän käsissään. Samaan aikaan on kuitenkin helppo todeta, että kaikkien maiden olympiakomiteat mukaan lukien, juuri Yhdysvalloilla on kaikkein eniten valtaa, sillä he tuovat Tokioon 550 urheilijaa ja miljardien dollarien arvoiset tuotantokoneistot (televisiointi jne.). Heillä olisi siis kyky vaikuttaa isosti tilanteeseen.

“Me pyydämme Yhdysvaltain olympiakomiteaa, joka on koko olympialiikkeen johtava taho, käyttämään ääntään ja puhumaan urheilijoiden puolesta”, Hinchey jatkoi kirjeessään.

Yhdysvaltain uintiliitto ei ole ainoa taho, joka on pyytänyt toimia olympialaisten suhteen, vaan myös esimerkiksi Kanadan uintiliitto ja Iso-Britannian yleisurheiluliitto ovat tulleet julkisuuteen niin ikään samalla asialla.

Lopulta Hincheyn kirje sai aikaiseksi edes jonkinlaisen reaktion Hirshlandissa ja Lyonissa, jotka totesivat yhteisessä tiedotteessa nostavansa uintiliiton huolen esille ensi viikolla järjestettävässä Kansainvälisen olympiakomitean kokouksessa.

Painetta Kansainvälisen olympiakomitean suuntaan alkaa tulla myös urheilijoilta itseltään. Seiväshypyssä olympiahopeaa voittanut Sandi Morris twiittasi “Kaikkein raivostuttavinta tässä on se, että Kansainvälinen olympiakomitea tuntuu tekevän tismalleen, mitä se haluaa – riippumatta siitä, mitä urheilijat haluavat”. Japanin olympiakomitean jäsen Kaori Yamaguchi, joka on judon olympiapronssimitalisti vuodelta 1988, totesi puolestaan, on ollut niin ikään varsin äänekäs olympialaisten siirtämisen puolestapuhuja.

Hinchey päätti kirjeensä näihin sanoihin:

“Maailmanluokan uimarimme ovat aina valmiita ketä vastaan tahansa, missä tahansa ja mihin aikaan tahansa, mutta maailmanlaajuisen terveyskriisin uhmaaminen tänä kesänä ei ole oikea ratkaisu.”

Marko Ollonqvist
Toronto

SEURAA KORONAVIRUKSEN VAIKUTUKSIA URHEILUUN TÄÄLTÄ:
UV seuraa: Näin koronavirus vaikuttaa urheiluun!

Liity keskustelemaan vedonlyönnistä:

Urheiluvedot FB-ryhmä
Telegram
Discord