Vedonlyöntiopas

Urheiluvedot.com:n vedonlyöntiopas käsittelee vedonlyönnin perusteita sekä eri lajeihin liittyviä olennaisia tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon kohdevalinnoissa.

Mikäli olet aloittamassa vedonlyöntiä tai vaikka haluat oppia siitä enemmän, niin tästä oppaasta saat erinomaisen pohjan omalle urallesi! Käymme läpi kappaleittain vedonlyönnin perusasioita, jonka jälkeen menemme taas syvemmälle asian ytimeen.

Perusasia-osiosta löydät asiaa pelikassasta ja kassanhallinnasta, peliyhtiön valinnasta ja kirjanpidosta. Näiden asioiden jälkeen pääsemme matemaattisempaan osioon, jossa käsitellään esimerkiksi arbitraaseja ja Kellyn kaavaa.

"PERUSASIAT KUNTOON"

Lähdetään alkeista liikenteeseen, jotta saadaan pohja kuntoon ennen kaikkea muuta!

Vedonlyönnissä tulee aina ylä- ja alamäkiä. Tämä tarkoittaa siis sitä, ettei koko aikaa ole nousukiitoa ja voitokasta meininkiä, vaan hävittyäkin tulee, vaikka kuinka oikein asiat tekisi. Pelaaminen on kuitenkin pidettävä hallinnassa ja fiksuna, jotta oma talous ei pelaamiseen kaadu millään tapaa. Ainahan vedonlyöntiin liittyy se riski, että pidemmät kylmät kaudet tulevat esiin, jolloin onkin hyvä ottaa pieni breikki ajatusten kasaamista varten. Taukojen pitämiseen ei vinkkejä tai ohjeita voi antaa, sillä se on jokaisen päätettävissä, milloin ja miten haluaa taukonsa pitää, jos pitää ollenkaan.

Kassanhallinta

Pelikassalla tarkoitetaan varoja, jotka on varattu pelaamiseen. Pelikassaan kuuluvat rahat on hyvä pitää erillään omista käyttövaroista, jotta ne eivät niin sanotusti sotkeennu keskenään, ja kassankehityksen seuraaminenkin on näin helpompaa. Aloituskassa on usein hyvin pieni, mutta pitkässä juoksussa tästä voidaan kasata todella mairea potti, jos vain osaa pitää järjen pelaamisessa ja jaksaa odottaa. Pienet panokset nousevat hiljalleen isommiksi, ja kassa kehittyy huomattavasti nopeammin, jos osaa pelata maltilla ja oikeasti hyviä kohteita.

Vedonlyönnissä voidaan hyvin käyttää fraasia ”Rikastuminen ei tapahdu hetkessä, vaan se on pidempiaikainen prosessi.” Tottahan tuo on joka sana, ei siitä pääse mihinkään. Vedonlyöjistä vain murto-osa kokee äkillisen rikastumisen, ja suurin osa näistä pelureista onkin lotto- tai jackpot-voittajia, eikä vaiskaan vedonlyönnin kuninkaita. Vedonlyönti vaatii todellista malttia ja pitkäjänteisyyttä, mutta se taatusti palkitaan isosti, mikäli pystyy pitämään itsensä kurissa.

Koko kassaahan ei kannata yhteen kohteeseen survoa, vaan kassa tulisi jaotella useammalle kohteelle, jotta ei kaikki pelivarat sula yhden yllätyksen vuoksi. Tällä tyylillä päästään siihen pisteeseen, että riskit pienenevät, mutta kassa kasvaa hiljalleen. Panostus on pidettävä aina sellaisena, ettei mahdollinen tappio tee liikaa osumaa omalle pelikassalle, ja tuhoa kehitystä täysin.

Miten sopiva panostus valitaan?

Sopivan panostuksen valitseminen ei ole niin yksiselitteistä, miltä se kuulostaa. Yksinkertaistettuna kohteelle valitaan sitä suurempi panostus, mitä paremmalta kohde näyttää, eli mitä suuremmalla todennäköisyydellä se menee oikein. Eli jos kohde on hieman epävarmempi, valitaan pienempi panostus. Panostukseen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, ettei tule ylireagointeja, ja näin kassanhallinta pysyy hyvänä. Panosskaalaan vaikuttaa monet tekijät, mutta suhteessa panostuksen tulisi pysyä täysin samana, oli kassasi koko sitten tuhansia euroja tai kymmeniä euroja.

Mitä panosskaalalla tarkoitetaan?

Panosskaalalla tarkoitetaan siis sitä, että panostus pidetään tietyn suuruisena. Panoksen koko vaihtelee rahallisesti pelikassan koon mukaan, mutta suhteessa sen pitäisi pysyä prosentteina tismalleen samana, oli kassasi koko millainen tahansa. Panostus pidetään usein 1-10 % välillä kohteen todennäköisyyksistä riippuen, eli suhteellisen pieni panostus toimii läpi vedonlyöntiuran. Yksikköpanostus on oiva tapa pysyä kartalla, miten paljon kohteeseen kannattaa panostaa.

Yksikköpanostus on siis eräänlainen panostusmetodi, jolla kassanhallinta pysyy hyvänä. Pelikassasi muunnetaan siis euroista yksiköihin, jolloin yksi yksikkö on vaikkapa 1 % pelikassastasi.

ESIMERKKI

Pelurin pelikassa on 1000€, ja jakaa pelikassan yksiköihin. Hän päättää jakaa pelikassan 100 yksikön kassaksi, jolloin panostus on helppo laskea. Hän on päättänyt panostaa 1-5 % pelikassasta kohteisiin, jotka aikoo pelata. Tällöin 1 yksikkö vastaa yhtä prosenttia pelikassasta, mikä on euroissa 10€. Panostus pysyy siis todella maltillisena, kun maksimi panos on 50€, eli 5 % pelikassasta. Näin peluri pääsee kasvattamaan pelikassaa hiljalleen, ja nauttimaan vedonlyönnin voitoista pitkässä juoksussa.

Panostuksen pysyessä maltillisena tappioiden riski pysyy myös määrällisesti paljon pienempänä. Maltillinen panostus ja oma pelikassa kannattaa pitää mielessä niin tappio- kuin voittoputkien aikana. Tämän vuoksi yksikköpanostus on yksi parhaista metodeista pysyä aisoissa, sillä panostus pysyy vääjäämättä maltillisena, ja kehityskaari tasaisena.

Kirjanpito

Yksi parhaimmista vedonlyönnin apuvälineistä voitollisen vedonlyönnin näkökulmasta on kirjanpito. Tämä auttaa pelaajaa pysymään kärryillä pelikassan kehityksen lisäksi myös siitä, missä lajeissa ja sarjoissa vedonlyönti todella onnistuu, ja missä lajeissa tai sarjoissa tuotto on suurinta. Monen pelaajan lajikirjoon kuuluu älytön määrä eri sarjoja ja lajeja, joten näistä kannattaakin tehdä omat kirjanpidot, mihin sarjaan ja lajiin kohteet kuuluvat. Kirjanpitoon kannattaa sisällyttää ainakin seuraavat asiat, jotta seuraaminen olisi mahdollisimman helppoa; laji, sarja, kohde, päivämäärä, kerroin, peliyhtiö, panos ja palautus sekä tulos.

Ensimmäisenä kirjanpitoon tulisi merkata laji, sarja, kohde ja päivämäärä. Nämä asiat kertovat tarvittavat tiedot lajikohtaisen vedonlyönnin parissa sekä vedonlyönnin tuottavuudesta kyseisellä ajanjaksolla. Näiden jälkeen lisätään kerroin ja peliyhtiö, jotta saadaan laskettua esimerkiksi palautusprosentit ja mediaanikerroin. Peliyhtiö on hyvä lisätä seurantaan, sillä sen avulla voit vertailla vedonlyönnin aikana eri yhtiöiden tarjoamia kertoimia eri sarjoissa. Panos on toki myös kriittinen asia, joka tulee lisätä kirjanpitoon, sillä näin pysyt todellisuudessa kärryillä panosluokasta, tuotosta ja kehityksestä.

Nämä tiedot antavat paremman käsityksen siitä, että miten kyseisen lajin vedonlyönti sujuu.

ESIMERKKI

Peluri lyö vedon 13.04.2018 Toronto Raptorsin ja Portland Trail Blazersin väliseen otteluun. Peluri päättää asettaa vedon Portland Trail Blazersin voitolle valitsemallaan peliyhtiöllä, joka tässä tapauksessa sattuu olemaan vedonlyöjien arvostuksessa oleva Pinnacle. Peluri panostaa 5 % pelikassastaan Blazersin voitolle, mikä tässä tapauksessa on 50€. Veto osuu, ja hän merkkaakin kirjanpitoon tarvittavat tiedot.

Laji: Koripallo
Sarja: NBA
Kohde: Toronto Raptors – Portland Trail Blazers
Veto: Portland Trail Blazers
Kerroin: 2,030
Panos: 50€
Palautus: 101,50€

Kirjanpito auttaa siis pelikassan hallitsemista, ja panostuksen pitämistä maltillisena. Näin saat osviittaa liittyen lajikohtaiseen menestykseen, sekä ylipäätään vedonlyöntisi voitollisuuteen. Excel on erinomainen työkalu seurannan ja kirjanpidon pitämiseen.

TIETOJEN JA DATAN KERÄÄMINEN SEKÄ ANALYSOINTI, JA OMAN VAHVUUSALUEEN TUNNISTAMINEN

Tiedon ja datan keräämiseen liittyy paljon asioita. Vedonlyöntiä kannattaa ensinnäkin harjoittaa sellaisissa lajeissa ja sarjoissa, mistä itsellä on jo tietoa tai jopa kokemusta. Lajin seuraaminen ja otteluiden katsominen ovat kriittisiä tekijöitä, jotka parantavat voitollisen vedonlyönnin mahdollisuuksia. Pelkkä seuraamien ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan pitää myös huomioida saatavilla oleva data, ja oppia hyödyntämään sitä oikein.

Seuraaminen

Aktiivisena lajin tai sarjan seuraajana on usein jo käsitys siitä, mitkä joukkueet ja pelaajat nousevat esiin taidoillaan. Tämä tuo huomattavaa etua vedonlyöntiä ajatellen, sillä silloin Pelurilta löytyy valmiiksi tietoa lajista ja erinäisistä vaikuttavista tekijöistä. Esimerkkinä voidaan ottaa tennis, jota olen seurannut taaperosta asti, ja pelaajaprofiilit ovat rakentuneet takaraivoon. Peli on todella nopeatempoista, ja erilaisia vaikuttavia tekijöitä on hurja määrä. Näiden tekijöiden vuoksi myös tilanteet voivat vaihdella paljon, sillä esimerkiksi alusta vaikuttaa suuresti siihen, miten paljon murtoja nähdään, ja miten pitkiä palloralleja pelataan.

Myös psykologiset tekijät astuvat kuvioihin mukaan, sillä pelaajaprofiilin rakentuessa teet havaintoja myös siitä, mitä tietyn pelaajan korvien välissä tapahtuu. Momentum-muutokset, raivarit, turhautumiset ja kylmähermoisuus ovat kaikki psykologisia tekijöitä, jotka vaikuttavat todella vahvasti lopputulemaan. Tämän vuoksi lajin seuraaminen on lähes välttämätöntä. Vaikka pelkkä lajikohtainen tietous ei vedonlyönnissä riitäkään, se tuo huomattavan etulyöntiaseman ajatellen voittomahdollisuuksia vedonlyönnissä.

Tilastot

Tilastot ovat yksi kriittinen tekijä myös pelin analysoimisessa niin ennen kuin jälkeen pelin. Tilastojen analysointiin liittyy monia eri asioita, ja eri lajeissa tilastoista saa erimäärän hyötyä. Baseball on yksi loistava esimerkki, jossa tilastot ovat yksi tärkeimmistä asioista, mitä tulee hyödyntää, ja sitä dataa on älytön määrä myös tarjolla.

Perustilastoista, kuten sarjataulukoista, kuntopuntarista ja muista samankaltaisista tiedoista on jokseenkin hyötyä sen hetkisen vireen arviointiin. Tähän on olemassa erinomainen sovellus, Livetulokset, josta näet nämä perustilastot todella hyvin. Poissaoloja kannattaa virallisemmista lähteistä tutkia, sillä Livetuloksissa on todella paljon virheitä niiden suhteen.

Tilastoista saa hyvän peruspohjan vedon kannattavuuden analysoimiseen, mutta niidenkään pohjalta ei yksinään kannata vetoja lyödä, sillä on myös paljon muuta, mitä tulee ottaa huomioon.

Olosuhteet ja kokoonpanot

Kokoonpanot ja olosuhteet tulee aina huomioida kohteita tutkiessa. Nämä tiedot ovat harvinaisen kriittisiä ottelun kulkua ajatellen, joten kannattavan vedonlyönnin suhteen, nämä ovat elintärkeitä tarkastaa. Parhaiden pelaajien poissaolot, tenniksessä alusta ja sää, baseballissa poissaolot, sää, ja kaikissa lajeissa se todellinen ottelukohtainen panos. Tällä tarkoitan siis sitä, että joukkue voi pelata kuolemaottelua, jolloin putoaminen alempaan sarjaan tai pois playoffeista vaikuttaa todella paljon pelaajien motivaatioon, ja näin myös voitontahtoon.

Olosuhteet vaikuttavat paljon ottelun kulkuun. Kaksi joukkuetta voi taistella pudotuspeleihin pääsystä, mikä nostaa panosta molemmilla joukkueilla. Tunteet saattavat kohota, ja näin myös sääntörikkeitä tapahtuu paljon herkemmin. Voi myös tulla vastaan tilanteita, joissa toisella joukkueella ei ole enää mitään panosta kyseisessä ottelussa, kun taas toinen taistelee todella jatkoon pääsystä.

Kokoonpanoissa voi tulla suuriakin muutoksia eri otteluissa. Loukkaantumiset, kierrot ja lepuutukset kuuluvat kauden tapahtumiin, sillä samat pelaajat eivät joka ottelussa pysty pelaamaan täysiä minuutteja. Ottelussa voi ilmetä myös yllättäviä poissaoloja, kuten Damian Lillardilla viime kaudella lapsen syntymä.

VETOMUODOT

Tässä kappaleessa käsittelen erilaisia vetomuotoja. Viihdepelaajat rakentavat usein suurempia yhdistelmiä, jotta pienellä panoksella voittopotti olisi osuessa huomattavasti suurempi. Lajiin perehtyneet ja voitollista vedonlyöntiä jahtaavat pelaajat puolestaan lyövät usein ainoastaan single-vetoja, sillä yksittäisen kohteen osuminen on huomattavasti todennäköisempää kuin yhdistelmän. Järjestelmillä pystyy minimoimaan yhdistelmien riskejä, ja tämäkin on yllätyksenä viihdepelaajille hyvin tuttu vetomuoto.

Yhdistelmät

Yhdistelmällä tarkoitetaan vetolappua, jossa on useampia kohteita samalla kupongilla, ja veto asetetaan sellaisenaan sisään. Yhdistelmäksi luetaan kaikki vetolaput, joissa on vähintään kaksi kohdetta. Eli näihin lukeutuvat tuplat, triplat, kvartetit, kvintetin ja niin edelleen.

Yhdistelmällähän haetaan suurempaa kerrointa lapulle, jotta voittopotti olisi osuessaan huomattava pienellä panoksella. Huono puoli tässä on kuitenkin se, että kun näitä kohteita on enemmän, niin osuman todennäköisyys laskee huomattavasta, ja näin myös se todellinen voittomahdollisuus on mitätön. Todennäköisimmin tekee voittoa, kun asettaa vain yhden kohteen lappuja näiden yhdistelmäperävaunujen sijaan.

Järjestelmät

Järjestelmien tarkoituksena on nostaa voiton todennäköisyyttä isommilla yhdistelmillä. Järjestelmiä käyttämällä on, voi yhdistelmän jakaa siis erilaisiin yhdistelmiin, jolloin monen kohteen vetolapun osumatodennäköisyys kasvaa. Järjestelmä maksaa myös enemmän kuin yhdistelmä, sillä siinä on monta erilaista riviä eli vetoa samalla vetokupongilla.

ESIMERKKI

Kohteet merkattu numeroin 1, 2, 3, 4
Tuplat 6 riviä 1,2 1,3 1,4 2,3 2,4 3,4
Triplat 4 riviä 1,2,3 1,2,4 1,3,4 2,3,4
Yhdistelmä 1 rivi 1,2,3,4

Voittopotti on suurempi, mitä single-vedoissa, ja samalla se osuu myös todennäköisemmin, mitä yhdistelmä. Järjestelmä maksaa kuitenkin huomattavasti enemmän, sillä rivimäärä moninkertaistaa hinnan.

Singlet

Single-vedot ovat kaikista järkevimpiä, sillä voiton todennäköisyys on kaikista suurin tässä vetomuodossa. Singlet ovat varsinkin lajiin perehtyneempien ja voitonhakuisien pelaajien suosiossa, ja kaikki ammattilaiset lyövät ainoastaan singlejä, sillä todennäköisyys voitolle on niin paljon suurempi. Seurannan ja kirjanpidon ylläpidosta tulee myös huomattavasti helpompaa, kun asettaa vedot yhteen kohteeseen kerrallaan. Voittomahdollisuus on single-vedossa pienempi, mutta pitkässä juoksussa kassankehityksen huomaa kummasti parantuvat singlevetojen myötä.

VIHJEIDEN PEESAAMINEN JA KOHTEIDEN TUTKIMINEN

Vihjesivustot tarjoavat kirjavan kattauksen erilaisia, mutta myös eritasoisia vihjeitä, joihin ei kaikkiin kannata edes tarttua. Oma järki ja omat ajatukset kannattaa pitää myös peesailussa mukana, ja kohteet kannattaa myös tutkia itse, jotta sokkopeesailu ei kostaudu. Peesailussakin kannattaa pitää maltilliset panokset, ja jopa pienemmät, mitä omissa vedoissa on.

Kultainen sääntö vihjeiden peesailuun: Älä koskaan peesaa sokkona ilman pidempiaikaista seurantaa.

Peliyhtiön valinta ja bonukset sekä niiden ehdot

Bonukset

Peliyhtiön valinnassa kannattaa alkutekijöissä vertailla bonuksia, sillä aloituskassa tuppaa olemaan alkuun pieni. Moni vedonlyöntisivusto tarjoaa ensitalletuksesi tuplana, mutta ehdot vaihtelevat näissäkin todella paljon. Bonus tulee kierrättää vedonlyönnissä poikkeuksetta muutaman kerran ennen kotiuttamismahdollisuutta. Mitä tahansa kohteita ei voi näissäkään käyttää, sillä kierrätykseen on määritetty minimikerroin, jonka tulee ylittyä, jotta kierrätys etenee.

Minimikertoimet vaihtelevat 1,40-2,00 välillä. Kierrätysvaatimuksetkin vaihtelevat jopa 3-8-kertaisten kierrätysvaatimusten välillä, joten tämä kannattaa huomioida yhtiötä valittaessa. Ehdot täyttyvät helposti järkevillä vedoilla ja kylmillä hermoilla.

Kierrätysaika on usein kuukaudesta kolmeen kuukauteen, joten kierrätysvaatimuksen täyttämisessä ei ole kiire. Kierrätys kannattaa tehdä hiljalleen maltillisilla panoksilla, kuten vedonlyöntiä kannattaa muutenkin harrastaa.

Bonusehdot kannattaa aina lukea, koska niissä on paljon eroavaisuuksia. Kierrätysvaatimusten lisäksi esimerkiksi Cherry Casinon ehdot ovat aivan oma juttunsa. Bonusehdot eivät täyty, eli kierrättäminen ei onnistu, mikäli et ole hävinnyt alkuperäistä talletustasi tai koko summa ei ole jossain vedossa kiinni. Eli tämä tarkoittaa sitä, että jokaisessa vedossa käytetään ensin ”oikeaa rahaa” ennen kuin kierrätysvaatimus alkaa täyttyä.

Bonuksien avulla pääsee kuitenkin helposti testaamaan eri peliyhtiöitä pienemmällä riskillä. Tämä on myös yksi tapa tehdä helppoa rahaa, sillä mikäli peliyhtiö ei juuri sinua miellytä, niin bonusrahan saat tilillesi kierrätettyäsi sen. Muiden mielipiteet ja neuvot kannattaa peliyhtiön valinnassa ottaa huomioon. Alkuun kannattaa valita se yksi paikka, jossa aloitat urasi, mutta vaihto onnistuu helposti, mikäli kyseinen vedonlyöntisivusto tai kasino ei sinua miellytä. Kaikki luotettavat ja parhaat bonukset kannattaa kuitenkin hyödyntää, sillä saat talletuksesi päälle kuitenkin ilmaista pelirahaa, jonka kierrättämällä saat ilmaista rahaa myös pankkitilillesi.

Kertoimet vaihtelevat todella paljon eri vedonlyöntisivustojen välillä. Ei kannata siis liimautua tuijottamaan pelkkiä bonuksia, sillä pitkässä juoksussa kertoimet tuovat sinulle enemmän rahaa kuin yksikään tervetuliaistarjous. Esimerkkinä toimii Pinnacle, joka ei tarjoa mitään bonusta, mutta sieltä löydät parhaat kertoimet!

ERILAISIA KOHTEITA

Handicap, Asian handicap, 3Way Handicap

Handicap tarkoittaa suomeksi tasoitusta vedonlyönnissä. Eli esimerkiksi asettaessasi vedon kohteeseen Golden State Warriors-12,5, niin sinun vedossasi on Warriors tappiolla jo ottelun alkaessa 12,5 pistettä. Warriorsin voittaessa ottelun vähintään 13 pisteellä, niin vetosi osuu, mutta muussa tapauksessa vetosi häviää.

Asian Handicap onkin hieman haasteellisempi selittää. Tästä syystä meillä on kuva havainnollistamassa, miten Asian handicap toimii:

3-way handicap

Kolmen suunnan tasoitusta käytettäessä on myös tasapelin mahdollisuus. Esimerkiksi siis jalkapallossa voit lyödä joukkueelle tasoitusta +1, +2, +3… maalia. Tämä tarkoittaa siis sitä, että tasoituksen vuoksi vetolapullasi kyseinen joukkue johtaa jo ottelun vihellyksestä 0-1, 0-2 tai 0-3, miten oletkaan tasoituksesi valinnut. Esimerkiksi lyödessäsi Manchester City+1, vetosi osuu, jos City pelaa tasan tai voittaa. Muussa tapauksessa vetosi häviää.

Yli/Alle-vedot

Pääsääntöisesti näissä vedoissa pelataan maali- tai pistemääriä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että voit veikata tuleeko ottelussa yli 2,5 maalia, jolloin vetosi voittaa, kun ottelussa tulee vähintään 3 maalia. Alle 2,5 vedossa voitto tulee, jos ottelussa nähdään maksimissaan 2 maalia.

Tulosveto

Tulosvedossa veikataan ottelun tarkkaa lopputulosta, eli päättyykö ottelu 2-1, 3-1 vai vaikkapa 0-0.

Scorecast- ja Wincast-vedot

Näissä veikataan sekä maalintekijää, että ottelun lopputulosta. Scorecastissa veikataan maalintekijää sekä tarkkaa lopputulosta, esimerkiksi Teemu Pukki maalaa, ja Norwich voittaa 3-0. Wincast-vedoissa veikataan maalintekijää sekä lopputulosta muodossa 1x2. Eli esimerkkinä Teemu Pukki tekee maalin, ja Norwich voittaa. Näissä on paljon variaatioita, sillä voit veikata maalintekohetken, esimerkiksi ensimmäinen tai viimeinen maali tai sitten voit valita, että pelaaja tekee maalin milloin vain.

TODENNÄKÖISYYDET JA KERTOIMET

Kertoimien laskeminen edesauttaa vedon kannattavuuden punnitsemisessa. Olet jo kohdetta tutkiessasi havainnoinut erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat ottelun kulkuun. Näiden asioiden avulla voit asettaa todennäköisyydet kotijoukkueen voitolle, tasapelille ja vierasjoukkueen voitolle.

Näitä todennäköisyyksiä käyttäen pääset laskemaan jokaiselle kohteelle rajakertoimen, eli sen kertoimen, jonka ylittävää kerrointa kannattaa pelata. Mikäli laskettu rajakerroin on pienempi, mitä vedonlyöntisivuston tarjoama kerroin, on kyseessä Ylikerroin. Mikäli tarjottu kerroin on pienempi kuin laskemasi rajakerroin, on kyseessä puolestaan alikerroin. Alikertoimia ei lähtökohtaisesti kannata pelata, sillä pitkässä juoksussa jäät teoriassa tappiolle.

Kerroin lasketaan kaavalla:

Urheiluvedot.com:n Vedonlyöntiopas.

ODOTUSARVO

Olet varmasti kuullut keskusteltavan odotusarvosta.

Odotusarvo kertoo meille, kuinka paljon voimme odottaa vedon tuottavan pitkässä juoksussa. Odotusarvon laskeminen on yksi tärkeä vaihe vedonlyönnissä varsinkin, jos kyse ei ole ainoastaan viihdepelaamisesta. Odotusarvoon liittyy olennaisena tekijänä myös vedonlyöntiyhtiön palautusprosentti.

Odotusarvon laskeminen

Odotusarvo lasketaan todella yksinkertaisella kaavalla. Odotusarvon laskemiseen käytetään laskemasi tai arvioimasi todennäköisyys sekä kerrointa, johon aiot vetosi asettaa.

Odotusarvon laskentakaava

ESIMERKKI

Olet asettamassa vedon NHL-otteluun, ja arvioitu todennäköisyys kotijoukkueen voitolle on 50 %.
Kotijoukkueen voitosta tarjotaan 2,20 kerrointa, ja aiot panostaa kohteeseen 100€.

Todennäköisyys: 0,50 (50 %)
Kerroin: 2,20
Panos: 100€
Odotusarvo = 0,50 x 2,20 = 1,10

Odotettava tuotto pitkässä juoksussa vetoa kohden olisi näin ollen 1,10 x 100€ - 100€ = 10€. Eli Tuottoa voisi odottaa 10€ vetoa kohden, kun kohdetta pelattaisiin pitkässä juoksussa.

Odotusarvo kertoo siis sen, kuinka paljon voit odottaa tuottoa tai tappiota pitkässä juoksussa. Tämä on matemaattinen arvio siitä, paljonko nettotulo olisi, jos kohdetta pelattaisiin yhä uudelleen samoista lähtökohdista identtisillä tiedoilla. Mikäli odotusarvo on pienempi kuin 1, ei vetoa kannata asettaa, sillä teoriassa tulet tekemään tappiota pitkässä juoksussa.

Odotusarvo on voitollisessa vedonlyönnissä erittäin oiva työkalu. Varsinkin siinä tilanteessa, kun voittoa todella haetaan pitkällä tähtäimellä, ja keskitytään esimerkiksi yhteen sarjaa, johon asettaa vetoja. Todennäköisyysarvioiden pohjalta pystyt laskemaan odotettavan nettotuoton teoriassa, mutta kannattaa aina muistaa, että arviot ovat vain arvioita. Mikäli odotusarvo on suurempi kuin 1, on vedon odotusarvo positiivinen, ja kyseessä on ylikerroin, johon kannattaa veto asettaa.

VOIMALUVUT

Voimalukujen tarkoitus on helpottaa todennäköisyyksien ja kertoimien laskemista sekä näin ollen myös vedonlyöntiä. Joka kaudelle tulee tehdä uusi voimataulukko, joka on samantyyppinen kuin sarjataulukkokin. Tässä pitää muistaa, että mitä enemmän pidät muuttuvia ja vaikuttavia tekijöitä mukana, niin sitä tarkemman luvun saat laskettua.

Tässä kappaleessa pidämme esimerkeissä mukana jääkiekon. Esimerkiksi NHL – kauden voimaluvut tulisi tehdä kesän aikana enne tulevaa kautta. Kesän aikana tulee siis kerätä ja analysoida todella kattava määrä dataa, tai oikeastaan kaikki, mitä voit joukkueesta vain kaivaa esille. Tätä kaikkea datamäärää käytetään esimerkiksi seuraavien asioiden arviointiin:

Maalivahtipeli
Puolustus
Hyökkäys
Joukkueen kemia, eli kyky pelata yhteen
Taktiikka
(Ylivoima- ja alivoimapelaaminen)

Kaikille näille osa-alueille tulisi asettaa oma voimalukunsa esimerkiksi asteikolla 1-6. Tämän jälkeen pystytkin laskemaan joukkueen perusvoimaluvun ynnäämällä kaikki yhteen. Tästä perusvoimaluvusta on todella paljon hyötyä tulevalla kaudella, mikäli arviosi on vain tarpeeksi tarkka. Kannattaa kuitenkin muistaa, mikäli haluat voimataulukon tehdä, että siihen kuluu todella paljon aikaa. Joukkueista tulee ottaa erittäin tarkasti selvää, jotta taulukko toimisi suuntaa-antavana apuvälineenä kauden aikana.

Ylivoima- ja alivoimapelaamisesta saat osviittaa esimerkiksi NHL-harjoitusotteluiden perusteella, joten saat viilailtua vielä omia lukujasi tarpeen vaatiessa. Voimalukutaulukon tekemiseen kuluu 100–120 tuntia, mutta kaikki menetetty aika on sen arvoista, sillä sen tekeminen auttaa sinua kuluvalla kaudella, ja arviointien osuessa nappiin, maksaa se itsensä takaisin moninkertaisesti.

Voimalukuja käytetään suoraan todennäköisyyksien laskemiseen, ja tätä kautta myös rajakertoimien ja odotusarvon asettamiseen. Tästä syystä voimaluvut ovat yksi osa-alue, mikä tulee olla hanskassa, mikäli todella haluat tästä ammattia tai vastaavaa haalia.

Kotivoima- ja vierasvoimaluvut

Perusvoimalukujen asettamisen jälkeen pystytään johtamaan joukkueille vielä erikseen kotivoimaluku ja vierasvoimaluku. Nämä voimaluvut asetetaan sen mukaan, mitä luulet kyseisen joukkueen pärjäävän kotona ja vieraissa. Tämän jälkeen voidaan laskea todennäköisyydet 1x2 – kohteille.

ESIMERKKI

Joukkueen A perusvoimaluku on 53, vieraissa se on 48 ja kotona puolestaan 57. Joukkueen B perusvoimaluku on puolestaan 50, vieraissa 44 ja kotona 56.

Todennäköisyydet voidaan näiden avulla laskea käyttämällä Joukkueen A kotivoimalukua sekä joukkueen B vierasvoimalukua laskemalla nämä aluksi yhteen. Eli 57+44=101.

Tästä otetaan tasapelille 19 yksikköä sadasta, joten 1-2 kohteisiin jää jaettavaksi 81 yksikköä.

Tästä Joukkue A saa siis 56,44 % (57/101=0,5644) ja Joukkue B saa loput eli 43,56 % (44/101=0,4356).

Eli tässä tapauksessa perusprosentit olisivat 46 % - 19 % - 35 %.

Miten kotivoima- ja vierasvoimaluvut sitten asetetaan?

Kotivoima- ja vierasvoimaluvut kannattaa tehdä edellisen kauden pisteiden perusteella. Tämä tarkoittaa sitä, että tulee jälleen yksi uusi kaava sisäistettäväksi.

Kaavassa on käytetty edellisen kauden runkosarjapisteitä. Kaikki pisteet sisältävät koti- sekä vieraspisteet.

Eli kun edellisen kauden pisteiden kautta on laskettu kotivoima- ja vierasvoimaluvut, niin päästään laskemaan ”todelliset todennäköisyydet”.

Edellisen kauden runkosarjan pisteitä kannattaa siitä syystä käyttää, jotta virhemarginaali olisi pienempi.

Vinkkejä ja vihjeitä

Virhearvioita sattuu kaikille, mutta on todella tärkeää, että nämä mahdolliset virhearviot havaitsee ajoissa. Mikäli valitsemasi ennakkosuosikki rypee suossa vaikkapa sijalla 20, ja liigajumboksi ennustamasi joukkue onkin kärkikahinoissa mukana 50 ottelun jälkeen, niin ovat arviot pettäneet pahasti, ja korjaaminen on todella liian myöhäistä.

Tarkkaile sarjataulukkoa kauden aikana, ja tee mahdolliset korjaukset ajoissa, sillä muuten ne kostautuvat kalliisti. Virheitä tekee jokainen, mutta kaikki eivät osaa niistä oppia. On tärkeää ottaa kaikki mahdollinen huomioon voimalukuja kyhätessä, jotta saadaan mahdollisimman tarkka ja vankka pohja tulevan kauden vetoja ajatellen. Pelkät voimaluvut eivät tietenkään riitä, vaan joudut silti punnitsemaan olosuhteita, kokoonpanoja ja poissaoloja kohteita miettiessä.

Virhearvioita sattuu itse kullekin, mutta on erityisen tärkeää, että nämä havaitsee ajoissa. Mikäli siis esimerkiksi valitsemasi mestarisuosikki rämpiikin kaudella vaikka sijalla 21, ja rupusakiksi rankkaamasi joukkue on kärkikahinoissa mukana 50 ottelun jälkeen, niin pahasti on metsään arvioiden kanssa menty, ja tässä vaiheessa on jo myöhäistä korjata tilannetta.

ARBITRAASIVEDONLYÖNTI

Arbitraaseilla tehdään sitä VARMAA rahaa. Arbitraasikohteiksi luetaan kaikki kohteet, joissa kerroinjakauma kahdella eri yhtiöllä on niin tasainen, että lyödessäsi tasapanoksen molempiin, jäät varmasti voitolle. Eli toisin sanoen kohteen palautusprosentti pelattaessa kahdella bookkerilla on yli 100.

Haitat ja vaarat

Arbitraaseihin liittyy myös vaaroja ja omia haittapuoliaan. Arbitraaseihin pitää sijoittaa merkittäviä summia, jotta voittoa tulee tarpeeksi riskeihin nähden, sillä tuotto on 2-5 % tavallisesti per kohde, joten 100€ panoksella saat 2-5€.

Vedon tai kohteen mitätöinti

Pahin mahdollinen skenaario arbitraasivedossa on toisen yhtiön päätös kohteen mitätöinnistä. Tällöin voit tehdä suuren tappion, mikäli toisella yhtiöllä veto jääkin voimaan, ja veto häviää. Tämän pystyy toki turvaamaan lyömällä vedon toisella yhtiöllä, mikäli kohde on vielä lyötävissä.

Yhtiöiden säännöt

Suurin osa vedonlyöntisivustoista taistelee arbitraasivedonlyöntiä vastaan erilaisilla säännöillä. Tässä on kuitenkin omat ongelmansa, sillä tähän toimintaan puuttuminen on todella vaikeaa. Yhtiön huomio toki kiinnittyy siinä vaiheessa, kun kaksisuuntaisessa kohteessa lyödään isoja mällejä toiselle pelaajalle tai joukkueelle, ja kertoimet ovat esimerkiksi lähes tasabookissa. Pahin skenaario on siis mahdollinen tässäkin tapauksessa.

Panosrajoitukset

Panosrajat piinaavat arbitraasipelaajia. Vaihdon ollessa suurta, saattaa yhtiö asettaa voittavalle pelaajalle panosrajoituksen riskienhallintaan liittyvistä syistä. Tämä on myös varotoimenpide arbitraasipelaamista vastaan, jolla ehkäistään omat tappiot sillä varjolla, että suojellaan pelaajaa ”taloudelliselta riskiltä”. Yhtiöt vihaavat arbitraaseja, sillä kuka nyt tahtoisi syytää ilmaiseksi rahaa pois.

KELLYN KAAVA

Osittain legendaarisen Kellyn kaavan on kehittänyt yhdysvaltalainen matemaatikko John Kelly 1950-luvulla. Kellyn kaavasta on tullut varsin yleinen apuväline vedonlyöntiin, ja se onkin jo moneen otteeseen todettu varsin toimivaksi. Kellyn kaavaa käyttämällä teoriassa maksimoidaan kassankehitys pitkällä aikavälillä. Kyseessä on siis kaava, jonka avulla pystyt laskemaan prosentuaalisen panostuksen kohteeseen hyödyntämällä laskemiasi raja-arvoja.

Kellyn kaava

Teoriassa Kellyn kaavaa käyttämällä pystyisi maksimoimaan pelikassan kasvun ja minimoimaan samalla riskit. Tässä on kuitenkin yksi mutta. Todennäköisyysarviot ovat vain arvioita, ja tästä syystä Kellyn kaavakaan ei ole porsaanreikä varmaan rahaan. Kellyn kaava tuo etua ja kasvua vedonlyöntiin, mutta suoraa Kellypanosta en suosittele käyttämään.

Kellyn kaavassa otetaan huomioon odotusarvo ja tarjottu kerroin. Tästä voikin jo vetää johtopäätöksen, että mitä suurempi odotusarvo on, sitä suurempi panostus kohteeseen laitetaan. Tässäkin kannattaa kuitenkin pitää se järki kädessä, sillä ylireagointi on aina huono asia.

Riskit, haitat ja edut

Vedonlyönnissä on aina riski, että veto ei voitakkaan. Kellyn kaava antaa tähän huiman edun, sillä panostat hävitessäsi aina pienemmän ja pienemmän summan seuraavaan kohteeseen, sillä panostus pidetään prosenteissa, mikä suhteutetaan omaan kassaan.

Yksikköpanostus toimii samalla periaatteella, mutta Kellyn kaavaa käyttämällä otat huomioon enemmän. Panosta ei päätetä kaavaa käyttämällä mielivaltaisesti, vaan se tulee ihan suoraan arvioidesi perusteella matemaattisella kaavalla. Näin ollen tunteet eivät pääse niin isoon rooliin, ja ylireagoinneilta vältytään.

Kellyn kaavaa voidaan suositella käyttämään varsinkin, jos voittoa haetaan pitkällä tähtäimellä, ja tekeminen on tai siitä halutaan systemaattista. Viihdepelaajilla on rekkoja ja järkyttäviä yhdistelmiä, joihin kaavaa ei edes voi soveltaa. Kellyn kaava sopii pelaajille, jotka kokevat vedonlyönnin sijoitusmuotona, ja hakevat tuottoa pitkällä tähtäimellä. Tästä syystä vedonlyönnin toinen hieno nimi on pelisijoittaminen.

Jaa