Esports ja vedonlyönti

Käymme tässä vedonlyöntiopas-artikkelissa läpi aihetta Esports ja vedonlyönti.

Esports on videopelien kilpailullista pelaamista. Yleisimpiä ja suosituimpia Esports-pelejä pelataan tietokoneella, mutta niitä pelataan myös eri pelikonsoleilla. Eurheilu-pelejä on useita täysin erilaisia. Esports luokitellaan omaksi käsitteeksi samaan tapaan kuin urheilukin. Eurheilu käsitteen alla on kategorioita, kuten MOBA, FPS ja RTS, jotka ovat scenen suurimmat alalajit. Edellä mainittuihin lukeutuu suurin osa kaikista Eurheilu peleistä.

MOBA on lyhenne sanasta multiplayer online battle arena. FPS tulee sanasta first-person shooter ja RTS sanasta real-time strategy. Edellä mainitut kategoriat voisi urheilun tapaan luokitella lajeiksi, sillä ne ovat eri videopeli-kategorioita tai tyylisuuntia.
Esports-vedonlyöjän kannalta Eurheilu vaatii jatkuvaa tarkkailua. Peleihin tulee jatkuvalla syötöllä muutoksia ja päivityksiä, jotka sekä pelaajan että vedonlyöjän tulee opetella. Toiset joukkueet omaksuvat päivitykset ja muutokset paremmin kuin toiset, mutta uuden muutoksen tullessa saattaa toinen joukkue olla yhtäkkiä voittamaton. Tämä pätee varsinkin MOBA-kategoriaan lukeutuviin peleihin, sillä niihin tulee muutoksia jatkuvasti.

Suosituimmat Esports-pelit ovat joukkuepelejä, joissa joukkueeseen lukeutuu pääsääntöisesti viisi pelaajaa. Poikkeuksia toki löytyy, sillä esimerkiksi Overwatch nimisessä pelissä, joukkueeseen kuuluu jopa kuusi pelaajaa. Pelaajien lisäksi joukkueen tukijoukoista löytyy useimmiten valmentaja, psykologi ja jopa hieroja.

MOBA – Multiplayer Online Battle Arena

Kolmessa suosituimmassa MOBA-pelissä on viisi pelaajaa pelaamassa per joukkue. MOBA-pelien ottelut pelataan aina samassa ympäristössä, mikä tarkoittaa käytännössä karttaa. Kartat eivät MOBA-kategoriaan lukeutuvissa peleissä muutu, vaan peliympäristö pysyy samana, ja kartta on usein neliönmuotoinen.

MOBA-peleissä on tarkoituksena tuhota toisen joukkueen tukikohta. Peleissä on useita eri hahmoja valittavana, ja jokaisella hahmolla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Ominaisuuksien vaihdellessa, kannattaakin valita useamman tyyppinen hahmo peleille, jotta joukkue olisi taktisesti monipuolinen.

Suosituimpia MOBA pelejä ovat Dota 2, League of Legends (LoL) ja Smite. MOBA-pelit olivat pitkään suosituimpia Esports pelejä maailmassa, mutta FPS-pelit kuten Counter Strike, ovat nousemassa ohi.

FPS – First Person Shooter

Ylivoimaisesti suosituin peli tässä kategoriassa on Counter Strike. CS:GO on tämän hetken kuumin peli, ja se on samalla noussut suosituimmaksi peliksi seurattavissa Esports-peleissä, mutta vaikutus näkyy myös vedonlyönnin puolella. Tällä hetkellä Counter Strikellä ei ole yhtään todellista kilpailijaa markkinoilla, jos ei konsolipelejä lasketa.

Useimmissa FPS-peleissä viiden pelaajan joukkueen on tarkoitus asettaa pommi maahan tai purkaa pommi, riippuen oletko hyökkäävässä vai puolustavassa joukkueessa. Toki vaihtoehtoisesti tarkoituksena on vain eliminoida toinen joukkue, tai saada tietty määrä tappoja, jotta peli voitetaan.

Counter Striken aktiivisessa karttakierrossa on seitsemän karttaa, joista joukkueet valitsevat pelattavat kartat. Kartat eroavat monellakin tapaa toisistaan, mutta pohjapiirros on se olennaisin tekijä. Muunnosten vuoksi myös taktiikat vaihtelevat, ja tämä tuo myös peliin oman haasteensa.

Joukkueet pärjäävät luonnollisesti eri kartoissa paremmin kuin toisissa. Tämä johtuu muun muassa siitä, että joukkueet pelaavat ja harjoittelevat tiettyjä karttoja enemmän, jotta voisivat juurikin näissä kartoissa pärjätä. Toki parhaat joukkueet osaavat pelata lähes kaikissa kartoissa omalla tasollaan, mutta poikkeuksia löytyy, ja siksi jokaisella joukkueella on se oma ”permaban-kartta”, eli kartta, jonka he estävät valintatilanteessa.

CS:GO ottelun voittaa, kun joukkue voittaa enemmän karttoja kuin toinen joukkue. Otteluita löytyy erilaisia; paras yhdestä, paras kahdesta, paras kolmesta ja paras viidestä. Kartan voittaa se joukkue, joka nappaa ensimmäisenä 16 kierrosta. 15-15 tilanteeseen päädyttäessä kartta menee jatkoajalle, ja jatkoaika pelataankin puolestaan paras kuudesta metodilla, eli neljä kierrosta voittanut joukkue voittaa kartan.

Kierroksen voittamiseen vaaditaan toisen joukkueen eliminointi, kierrosajan loppuminen, pommin räjäytys tai pommin purkaminen. Counter Terroristit (CT) ovat puolustava joukkue, ja pyrkivät purkamaan pommia tai eliminoimaan hyökkääjiä eli Terroristeja (T). Terroristit puolestaan pyrkivät asettamaan pommin tai eliminoimaan puolustavan joukkueen.

Esports vedonlyönti kohteet

Esports ja vedonlyönti on todella suuressa kasvussa. Eurheilu on monelle vielä tuntematon käsite, minkä takia vedonlyöntiyhtiötkin ovat hieman kujalla vielä kertoimissa. Isoimmat ja suosituimmat yhtiöt tarjoavat eniten erilaisia kohteita, mutta pakkohan se on, jos haluaa pysyä markkinan mukana. Esportsissa tärkein asia on ymmärtää kaikkien kohteiden tarkoitus, sillä useat vedonlyöntiyhtiöt tarjoavat samaa kohdetta eri kertoimilla.

Counter Strike vedonlyöntikohteet

Match Winner 2-Way – Ottelun voittaja, tasapelissä panos palautuu.
Match Winner 3-Way – Ottelun voittaja tasapeli mukaan lukien. Kohde pätee vain BO2 otteluissa, jolloin tasapeli on mahdollinen.
Match Handicap – Ottelun voittaja tasoituksella. BO3 otteluissa handicap on ±1,5. BO5 otteluissa handicap voi olla ±1,5 tai ±2,5.
Rounds Handicap – Kartan voittaja tasoituksella. Tasoitukset vaihtelevat 2,5 ja 15,5 kierroksen välillä. Suuret tasoitukset ovat kuitenkin todella harvinaisia.
Total Maps Over/Under – Tässä veikataan ottelun karttamäärää eli kuinka monta karttaa pelataan. BO3 otteluissa linja on yli/alle 2,5 karttaa, mutta BO5 otteluissa tämä on yli/alle 3,5 tai jopa 4,5.
Total Rounds Over/Under – Tässä puolestaan veikataan kartassa pelattua kierrosmäärää. Yleisimmät linjat ovat 24,5; 25,5 ja 26,5.
Correct Map Score – Tässä pelataan tulosvetoa tenniksen tapaan. Eli voittaako jokin joukkue BO3-otteluissa esimerkiksi 2-1 tai 2-0, ja BO5 otteluissa puolestaan 3-0, 3-1 vai 3-2.

Dota 2 vedonlyöntikohteet

Match Winner 2 Way – Ottelun voittaja.
Match Winner 3 Way – Ottelun voittaja tasapeli mukaan lukien.
Match Handicap – Ottelun voittaja tasoituksella. BO3 otteluissa handicap on ±1,5. BO5 otteluissa handicap voi olla ±1,5 tai ±2,5.
Correct Map Score – Tässä pelataan tulosvetoa tenniksen tapaan. Eli voittaako jokin joukkue BO3-otteluissa esimerkiksi 2-1 tai 2-0, ja BO5 otteluissa puolestaan 3-0, 3-1 vai 3-2.
Total Maps Over/Under – Tässä veikataan ottelun karttamäärää eli kuinka monta karttaa pelataan. BO3 otteluissa linja on yli/alle 2,5 karttaa, mutta BO5 otteluissa tämä on yli/alle 3,5 tai jopa 4,5.
Team to Draw First Blood – Veikataan kumpi joukkue saa ensimmäisen tapon.
First Team to Get (x) kills – Veikataan kumpi joukkue saa ensimmäisenä annetun määrän tappoja.

Esports ja vedonlyönti

Tarkastellessa potentiaalisia Esports ja vedonlyönti kohteita, täytyy ottaa monia asioita huomioon. Esportsissa joukkueiden väliset voimasuhteet vaihtelevat todella paljon, mutta ennen kaikkea ne vaihtelevat nopeasti. Vain kuukausi voi jo tehdä tepposet, kun pelitapa, kokoonpano tai taktiikat muuttuvat. Joukkueet seuraavat toisiaan todella aktiivisesti, ja pyrkivätkin opettelemaan toisten joukkueiden taktiikat parhaansa mukaan. Siksi joukkueiden kannattaa todella vaihdella pelityylejä ja taktiikoita sekä opetella uusia kikkoja.

Suosituimmat Eurheilu-pelit pelataan joukkueissa. Yhdessä joukkueessa on pääsääntöisesti viisi pelaajaa, ja yhdenkin pelaajan vaihtuminen voi saada koko joukkueen aivan sekaisin, kuten nähtiin ENCE:n kanssa, kun AleksiB:n tilalle otettiin Sunny. Pelaajavaihdosten vaikutukset näkyvät Eurheilussa paljon herkemmin kuin jääkiekossa tai vaikkapa jalkapallossa, sillä pelaajamäärä on huomattavasti pienempi kokoonpanossa, puhuttaessa Eurheilusta. Yhden pelaajan vastuu ja tarve on huomattavasti suurempi verrattaessa joukkueurheiluun. Täten tutkiessasi ottelun taustatietoja ja ennakkoasetelmia, et voi ottaa huomioon yli kolme kuukautta vanhoja tuloksia. Yhtä vuosineljännestä on yleisesti pidetty suurimpana tarkkailuvälinä.

Tutkiessasi ottelun taustatietoja, tulee sinun ottaa huomioon paljon erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat otteluun kriittisesti:

Keskinäiset ottelut – Tällä tiedolla pääset jyvälle siitä, miten joukkueet ovat pelanneet toisiaan vastaan ja tämä onkin yksi tärkeimmistä tiedoista, pois lukien liian vanhat kohtaamiset.
Edelliset ottelut – Saat tästä pientä osviittaa liittyen joukkueen nykyiseen taitotasoon ja vireeseen. Liikaa ei kannata kuitenkaan painoarvoa antaa, sillä tietyissä otteluissa voi olla ihan tasoeron vuoksi testailutkin käynnissä.
Karttavalinnat – Karttavalinnat on yksi tärkeimmistä tekijöistä yli kahden kartan otteluissa, sillä joukkueet ovat vahvoja tietyissä kartoissa, mutta toisissa todella heikkoja. Näin ollen myös yllätykset ovat mahdollisia, mikäli karttavalinnat osuvat nappiin.
Joukkueiden kokoonpanot – Aiemmin totesimmekin, että viiden hengen joukueissa on yhden pelaajan merkitys todella suuri. Tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti varmistaa, ettei kukaan ole poissa sairauden tai muun vuoksi, sillä vedonlyöntiin se vaikuttaa todella suuresti.

Eurheilu-vedonlyöntiä harrastaessasi sinun tulee ehdottomasti katsoa otteluita. Pelkät tilastot eivät anna kaikkea, mitä vedonlyönnissä tarvitaan, ja näin ollen pääsetkin syvemmälle scenen sisälle, kun katsot ottelut itse. Opit katsomalla paljon enemmän asioista, ja pystyt täten myös antamaan tietyille asioille enemmän painoarvoa kuin toisille.

Tsekkaa tuoreimmat Esports-uutiset Pallomerestä!

Ilmaiset veto vihjeet pääset lukemaan täältä!
Katsasta myös parhaat vedonlyöntibonukset 2021 täältä!